GELİR VERGİSİNDE “MÜJDE” YOK! DİLİM DİLİM SOYGUNA DEVAM VAR!

1678

Dün Hazine ve Maliye Bakanı tarafından “müjde” verir gibi paylaşılan 2023 yılı Gelir Vergisi Tarifesi yıllardır ücretlerinden kaynakta peşin peşin kesilen gelir vergisi ile dilim dilim soyulan milyonlarca bordroluda bir kez daha hayal kırıklığı yaratmıştır.

Yaşanan adaletsizliğin kısmen de olsa giderilmesi için Cumhurbaşkanı’nın bir kez olsun yetkisi çalışanlardan yana kullanarak gelir vergisi dilim tutarlarını yeniden değerleme oranının üzerinde artırması talebi karşılıksız bırakılmıştır.

Resmî Gazetede yayımlanan 2023 yılı Gelir Vergisi Tarifesine göre gelir vergisi tarifesinin mevcutta 32 bin TL olan ilk dilimi 70 bin TL’ye, mevcutta 70 bin TL olan ikinci dilimi 150 bin TL’ye, 250 bin TL olan üçüncü dilimi 550 bin TL’ye çıkarılmıştır. Dilimlerin sırasıyla %15, %20, %27, %35, %40 olan vergi oranlarında ise hiçbir değişiklik yapılmamıştır.

BU TABLODAN ÜCRETLİLERE “MÜJDE” ÇIKARMAK MÜMKÜN DEĞİLDİR.

Öncelikle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın daha birkaç gün önce yaptığı “Ocak ayında aldığımız maaşı neden Temmuz’da alamıyoruz eleştirilerini ortadan kaldıracak bir çalışma yapıyoruz” açıklamasının bir karşılığı kalmamıştır.

Çünkü vergi oranlarının aynı tutulması, vergi dilimi tutarlarının Yeniden Değerleme Oranının (YDO) altında artırılması soncunda tüm bordrolular 2023 yılında bir üst vergi dilimine daha erken girecek, yılın başında ceplerine giren ücret birkaç ay içinde azalamaya başlayacak, yılın ortalarından itibaren ücretlerine yaşadıkları kayıp artacaktır.

Öte yandan Gelir Vergisi Tarife dilimlerinde önceki yıllara göre önemli bir artış yaşanmıştır. Ancak bu artışın kaynağında iktidarın lütfu veya Cumhurbaşkanı’nın tercihi değil, son 25 yılın en yüksek enflasyonun yaşanması yatmaktadır.

Buna rağmen yıllardır halkın cebinden çıkan vergi, harç ve cezaların artışında Yeniden Değerleme Oranı kuruşu kuruşuna uygulanmaktadır. Ancak her yıl olduğu gibi bu yıl da gelir vergisi tarife dilimlerinin artışında, Yeniden Değerleme Oranında %5’i geçmeyen kesirler yine dikkate alınmamıştır.

Bilindiği üzere 2018 yılına kadar Bakanlar Kuruluna daha sonrasında ise Cumhurbaşkanına gelir vergisi dilim tutarlarını yeniden değerleme oranının %50’sine kadar artırma ve eksiltme yetkisi verilmiştir. Ancak bu yetki her yıl bordroluların aleyhine kullanılmış, tarife dilimleri bir kez olsun yeniden değerleme oranının üzerinde arttırılmamıştır. Dolayısıyla tüm ücretlilerin her yıl biraz daha erken üst vergi dilimine girdiği, aldıkları maaş-ücret zamlarının ceplerine girmeden vergi kesintisi ile geri alındığı, ücretlerinin yıl içinde azaldığı adaletsiz bir düzen yaratılmıştır.

Gelir vergisi tarife dilimlerinin artışında Yeniden Değerleme Oranının bire bir uygulanmaması sonucunda ilk bakışta “%5’i geçmeyen kesirlerden ibaret küçük farklar” gibi gözüken adaletsizlik her yıl birikerek geldiğimiz noktada bir uçuruma dönüşmüştür.

Nitekim 2001 yılında gelir vergisi ilk dilim tutarı 2 bin 800 TL idi. Bu tutar her yıl kuruşu kuruşuna Yeniden Değerleme Oranına göre artırılmış olsaydı 2023 yılı için 182 bin 109 TL olacaktı. Oysa bugün açıklanan tarifeye göre söz konusu tutar 70 bin TL’de kalmıştır.

Tüm vergi yükünü ücretlilerin omuzlarına yıkan, her yıl daha da büyüyen bu adaletsizliğe derhal son verilmelidir. Bunun için gelir vergisi dilim tutarları gerçek enflasyon ve büyüme rakamlarına göre artırılmalıdır. Gelir Vergisi birinci dilim oranı %15 ten %10’a düşürülerek, yoksulluk sınırına kadar olan maaşlar-ücretler birinci vergi diliminde sabitlenmelidir.

KESK olarak vergide adalet mücadelemizi kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz.  

Yürütme Kurulu