TÜİK, ENFLASYONDA GERÇEK OLMAYAN RAKAMLARI AÇIKLAYARAK, 3,5 MİLYON KAMU EMEKÇİSİNİN VE 1,5 MİLYON KAMU EMEKLİSİNİN ALACAĞI ENFLASYON FARKINA GÖZ DİKMİŞTİR!

1383

Şubat 2022 tarihinde Başkanını değiştiren TÜİK Enflasyonu düşüremediğini düşünerek, 19 Mayıs 2022 tarihinde basına yansıdığı şekliyle “TÜİK Başkanlığı tarafından yapılan iç bilgilendirme yazısında Fiyat İstatistikleri Daire Başkanı sağlık sorunları sebebiyle görevden affını talep ettiği, makam tarafından bu talebin uygun görüldüğü ve yöneticilik yaptığı aynı dairede ‘uzman’ olarak çalışmaya devam edeceği belirtilmiş, boşalan daire başkanlığına, TÜİK Dijital Dönüşüm Dairesi Başkanı getirildiği” açıklanmıştı.

Belli ki TÜİK enflasyonun düşürülmesi için hükümetten bile daha fazla gayret içerisindedir.

Ayrıca geçen hafta 26 Mayıs 2022 tarihinde TÜİK Avrupa Birliği İstatistik Ofisi olan EUROSTAT’ı bahane ederek “Eurostat’ın TÜFE verileri konusundaki dağıtım politikası ve şeffaflık kriterleri de değerlendirilerek, ilerleyen süreçte TÜFE kapsamında yayımlanmakta olan ve Eurostat tarafından talep edilmeyen tabloların kaldırılarak, aynı şekilde talep edilen yeni tabloların da eklenmesine karar verilmiştir” şeklinde bir açıklama yaparak, minareyi çalmadan kılıfını hazırlamış meğerse.

Bugün Enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla gördük ki TÜİK sık sık başkan ve daire başkanı değiştirerek hali hazırda şeffaflık ilkesini çiğnemesine bir yenisini daha eklemiştir. TÜİK 3 Haziran 2022 tarihinden itibaren enflasyon hesabında kullandığı madde fiyatlarını yayımlamayı durdurmuştur.

Kısa adı ISI olan Uluslararası İstatistik Enstitüsü ve Uluslararası Resmi İstatistikler Birliği (IAOS) ile birlikte, 11 Şubat 2022 tarihinde; “yüksek enflasyon oranlarının yaşandığı bir dönemde (TÜİK) başkanının görevden alınmasını, resmi istatistiklerin üretilmesine siyasi müdahale olarak gördüğünü ve derin endişe duyduğunu, TÜİK’in uluslararası standartları tam olarak karşılayan nesnel istatistikler sağlayabileceğine dair güvence vermesini” beklediğini belirten bir resmi açıklama yapmıştı. Bu durum Cumhuriyet tarihinde bir ilktir.

Şimdi benzer bir açıklamayı EUROSTAT’tan bekliyoruz. Eurostat ülkelerin kendi kamuoyuna yayımladıkları tablolara karışmak gibi bir görevi olmadığı gibi “talep etmediğim ayrıntılı tabloları Türkiye kamuoyuna yayımlama” diyecek öyle mi?

TÜİK artık güvenirliğini ve şeffaflığını yitirdiği gibi komikte olmaya başlamıştır. Bindik bir alamete gidiyoruz kıyamete.

DEĞERLİ BASIN EMEKÇİLERİ,

Her nasıl olmuşsa dolar kuru 2022 3 Mayıs’ta 14,97 TL, 2022 3 Haziran’da (bugün) ise 16,53 ve son bir ayda TL’deki değer kaybı %10,42 olmuşken, TÜİK’e göre, Türkiye 2022 yılı ilk üç ayında %7,3 oranında büyümüş ve son bir ayında da enflasyon artışı yavaşlamış, yani TÜİK’e göre ekonomi tıkırında.

Bazı özel araştırma şirketlerine göre de halkın %79’u resmi enflasyon rakamına inanmıyor demiştik ve Asgari ücretli, Mevsimlik işçiler, ev içi emeği görünmeyen kadınlar, barınamayan üniversite öğrencileri, Emekliler ile biz Kamu Emekçilerinin, yani %99’un enflasyonu ile TÜİK’in enflasyon hesaplarının uyuşmadığını iki yıldır sürekli vurguluyoruz.

Resmi enflasyon her ne kadar aylık %2,98 ve yıllık ta %73,50 çıkmış olsa da gerçeği yansıtmadığını bir kez daha tüm kamuoyuna duyuruyoruz.

İstanbul Ticaret Odasının açıkladığı enflasyon rakamlarına göre Mayıs 2022 de aylık %5,84 yıllık ise %87,35 artış olmuştur.

Kaldı ki bağımsız akademisyenlerce hesaplanan enflasyon rakamlarına göre aylık %5,46 yıllık ise %160,76 artış olmuştur.

BES-AR olarak yaptığımız çalışmanın sonucu Kamu Emekçilerinin Enflasyon Sepeti Araştırması’na göre Mayıs ayı aylık Genel enflasyon rakamı  %8,21 yıllık ise %125,81 çıktığını Gıda enflasyonu ise aylık %11,00 yıllık ise yüzde 169,22 olduğunu buradan kamuoyuna ilan ediyoruz.

DEĞERLİ HALKIMIZ,

Elektrik ve doğalgaz zamlarının yanı sıra her gün akaryakıta yapılan zamların peşi sıra vergi artışlarının da etkisiyle tüm tüketim maddelerin de görülen fahiş fiyat artışları biz Kamu Emekçileri ve emeklileri günden güne yoksullaştırdığını buradan haykırıyoruz.

Diğer bir çağrımızda “siyasi iktidar” ile birlikte büro emekçileri adına %5’lik satış sözleşmesi zammına imza atan “yetkili sendika” ya ve “ortağına”

Sizleri; büro emekçilerinin grev hakkı olan bir toplu sözleşme masası kurulması ve gerçek enflasyon rakamlarını esas alan bir ek zam almasını sağlayacak, üretimden gelen gücümüz, iş bırakma dahil olmak üzere sizleri işyerlerinde, sokakta meydanlarda mücadele etmeye çağırıyoruz.

Yaşasın Örgütlü Mücadelemiz!

Yaşasın BES!

Yaşasın KESK!

BES/AR: Mayıs BES/TÜFE Sonuçları İçin Tıklayınız…