İSTANBUL ŞUBELERİMİZ: SENDİKAL HAK VE ÖZGÜRLÜKLERE KARŞI HİÇBİR TAVRI KABUL ETMİYORUZ!  

529

İstanbul 2 No’lu Şubemizin 8 Mart etkinlikleri kapsamında Kağıthane ve Mecidiyeköy Uygulama Grup Müdürlüklerinde düzenleyeceği etkinlikler için Şişli Kaymakamlığı İl Hıfzıssıhhadan izin alınmış ancak, İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı keyfi olarak Korona tedbirlerini bahane ederek Şubemizin düzenleyeceği etkinliklerin yapılmasına izin vermemiştir.

Konuya ilişkin İstanbul Şubelerimiz ortak basın açıklaması düzenleyerek İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’nın keyfi tutumunu kınadı.

İstanbul 2 No’lu Şubemizde düzenlenen ve Genel Basın Yayın Sekreterimiz Hasan Şahin’in de katıldığı açıklama, Şube Başkanımız Zeynep Kışlak Yıldırım tarafından okundu.

Açıklamanın tamamı aşağıdadır:

BASINA VE KAMUOYUNA

Yasayla dahi teminat altında olan hak ve özgürlükler keyfice gasp edilmeye çalışılıyor!

Sendikamız 1993 yılından beri, büro emekçilerinin çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi, ekonomik, demokratik, siyasal, sosyal, kültürel, özlük, hukuksal hak ve çıkarlarının korunması ve geliştirilmesi, toplu sözleşmeli, grevli, demokratik, özgür toplu iş sözleşme rejimi ile çalışanların insanlık onuruna yaraşır şekilde yaşamalarını sağlayacak adaletli bir ücret almaları için mücadele eden, cinsiyet ayrımcılığına ve her tür ayrımcılığı karşı toplumsal dayanışmayı savunan, cumhuriyetin kazanımlarının ve aydınlanma değerlerinin yıpratılması yoluyla çalışma yaşamına dayatılan çağdaş kölelik uygulamalarına karşı kollektif mücadelenin  kararlı bir parçası olmuştur.

Sendikamızın yaklaşık 30 yıllık fiili – meşru mücadele tarihi, kamuda hizmetten gelen gücü ile yasakları kırarak emekçilerinin sendikal eylem ve örgütlenme özgürlüğünün önünün açılmasına katkıda bulunmuştur.

Aynı zamanda kadın hakları mücadelesinin parçası olmuş, çalışanlarda kurumlarda kadınların eşitliği ve toplumsal kazanımlarının artırılması çabası içinde olmuştur. Özellikle şubemizde kadın temsiliyeti her zaman en üst düzeyde olmuştur. Her 8 Mart’ta etkinlikler yapılmış, bu etkinliklerde kadın çalışanların hukuki ve güncel sorunları konunun uzmanları ile birlikte değerlendirilmiştir.

2021 yılında pandemi nedeniyle etkinlik yapılmamış ancak tüm çalışanlara karanfillerimiz ulaştırılmıştır. Bu yıl ise Kağıthane Kompleksi binası ve Mecidiyeköy Kompleksi binaları yemekhanelerinde yapılacak etkinliklere pandemi uygulamaları nedeniyle Şişli Kaymakamlığından gerekli izin alınmasına rağmen, anlamsız bir şekilde İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından Kadınlarla yapılacak sendikal faaliyetimize izin verilmediğini öğrendik.

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı ilgili yazısında “omicron varyantının diğer varyantlara göre daha bulaşıcı olması” ve “faaliyetin mesai saatleri içersine denk gelmesi” nedeniyle uygun görülmediği belirtilmiştir.

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı pandemi gerekçesi ile etkinliği uygun bulmazken, pandeminin en ağır zamanlarında daireleri kendi haline bırakmış; gerek çalışanları, gerekse mükellefleri salgın karşısında koruyacak genel tedbirler haricinde hiçbir tedbir almamıştır. Görüşmelerde talep edilmesine rağmen bankolar uygun bir şekilde mükellef ve çalışanın fiziki irtibatını kesecek ancak diyalogunu sağlayacak banko üstü camlarla kapatılmamış, ilaçlama ve temizlik göstermelik olmuş, çalışana maske dağıtımı ise kısıtlı kalmıştır. Maalesef aynı binalarda farklı katların kendi imkanlarıyla aldığı tedbirler yamalı bohça görünümü sunmuş, idarenin yetersizliği ve duyarsızlığını ortaya koymuştur.

Başkanlığın tavrı yalnız Sağlık Bakanlığı ile çelişmemekte, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu ile de çelişmekte, yasayla teminat altına alınan hak ve özgürlükler de keyfice gasp edilmektedir.

Ayrıca sendikamız etkinliğine karşı bu tavır, Etik Kurallar Bildirgesinde belirtilen “İnsan hak ve özgürlüklerine aykırı veya kısıtlayıcı muamele ile fırsat eşitliğini engelleyici davranış ve uygulamalarda bulunmayacağız.” ilkesine açıkça aykırıdır.

Kadın etkinliğini engelleyen “mesai” ve “corona tedbirleri” değil, idarede bulunduğu anlaşılan çalışana, emeğe karşı yabancılaşmış, kadının ülkemizdeki kazanımlarına hasım zihniyettir!

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığını, kadın hak ve özgürlüğüne ve güvence altına alınmış olan çalışanların emek-ekmek ve geleceğinin teminatı sendikal örgütlenme özgürlüğüne karşı hasmane tutumunu kınıyor ve gözden geçirmeye davet ediyoruz!

BÜRO EMEKÇİLERİ SENDİKASI

İSTANBUL ŞUBELERİ