HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI’NIN EŞİTSİZLİKLERİN BAKANLIĞI OLMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ DEMİŞTİK. . . KURUM İÇİ UZMANLIK SINAVINDAKİ HAKSIZLIĞA YARGI DUR DEDİ!

993



Sendikamız tarafından, 7176 sayılı Kanunun Geçici 1. Maddesinin uygulanmasına ilişkin Usul ve Esasların sözlü sınav düzenlemesine ilişkin hükümleri ile 10. maddesinde yer alan ‘en az 75 puan’ ibaresinin öncelikle yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle 09. 07. 2020 tarihinde Danıştay 2. Dairenin 2020/1713 E: sayılı dosyasında dava açılmıştı.
Kurumda uzun yıllardır görev yapan, işe alınırken hem KPSS hem kurum yazılı/sözlü sınavlardan geçerek ataması yapılan personelin kurum içinde başka bir kadroya ataması yapılırken yeterliliğinin tespiti için yazılı sınav dışında ayrıca objektif olmayan sözlü sınava girme koşulunun getirilmesi hukuka uygun bulunmamaktadır. Nitekim uzmanlık kadrosu için kurum içinden yapılan özel sınavlarda hiçbir zaman sözlü sınav yapılmamıştır.
Yine çerçeve sınav yönetmeliğinde 60 olarak belirlenen yazılı sınavda başarılı olma şartı, kuruma dışarıdan “açıktan atama” ile alınacak Gelir Uzmanlığı kadrosu için 70 olarak belirlenmişken; dava konusu Usul ve Esaslarda yazılı sınavda başarılı olma şartının mevcut uygulamaların çok üzerinde bir puan olan 75 puan olarak belirlenmesi hakkaniyete ve hukuka uygun bulunmamaktadır.
Dava konusu düzenleme Büro Emekçileri Sendikasına, Sendikamız üyelerine tebliğ edilmediği gibi Resmi Gazete’de veya ilgili Kurumun resmi internet sitesinde yayımlanmamıştır.
Büro Emekçileri Sendikası üyelerinin hak ve menfaatlerini etkileyen dava konusu düzenlemeyi, başka sitelerin internet sayfasından öğrenerek dava açabilmiştir.
Danıştay 2. Daire 03. 02. 2021 tarihli kararı ile; “davalı idare bünyesinde görev yapan personelin Deftardarlık Uzmanı veya Gelir Uzmanı olarak atanmasına dair genel hükümleri içeren hususların, belirtilen yasal gerekler yerine getirilmeksizin, Usul ve Esaslar şeklindeki adsız düzenleyici işlemle düzenlenmesinde ve bu düzenlemenin Resmi Gazete’de yayımlanmamasında hukuka uyarlık görülmemiştir. Dava konusu Usul ve Esaslar’ın, hukuka aykırılığının saptanmasına rağmen icrailiğinin devam etmesi, tüm işlem ve eylemlerinin hukuka uygun olduğu karinesine dayanan hukuk devleti ilkesine aykırı bir durum yaratacak, ilgililer nezdinde güven zedelenmesine yol açacak ve davacı Sendikanın mensupları yönünden dava sonunda verilmesi olası iptal kararına rağmen işlemden önceki halin iadesi bakımından telafisi güç zarara neden olacaktır. ” şeklindeki değerlendirme ile yürütmenin durdurulmasına karar vermiştir.
Yetkililerden bu karara uygun davranmalarını, Maliye Emekçilerinin mağduriyetine neden olmadan sınava ilişkin takvimi işletmelerini talep ediyoruz.
Sürecin takipçisi olacağız!
Yarı Kararı İçin