BES-AR GÜVENİLİRLİĞİNİ BİR KEZ DAHA ISPATLADI…

135

Türkiye’de En Güvenilir Enflasyon Rakamlarını Büro Emekçileri Sendikası Araştırma Merkezi BES-AR Açıklıyor

Son yıllarda kamuoyunda özellikle enflasyon rakamlarının çokluğu ve güvenirliği tartışılmaktadır.

Hükümetin 2015 yılından bu yana ekonomideki kötü yönetimi, Hazine ve Merkez Bankası kaynaklarını ve ekonomi politikalarını ağırlıklı olarak hâkim sınıfların çıkarları için kullanmasının yanı sıra yüksek enflasyon nedeniyle; Asgari ücretli, mevsimlik işçiler, ev içi emeği görünmeyen kadınlar, barınamayan üniversite öğrencileri, emekliler ile biz Kamu Emekçilerini yoksullaştırdığı halkımız tarafından çok iyi bilinmektedir.

TÜİK rakamlarına olan güvensizliği gidermek ve Hükümetin maaş zamlarında dikkate aldığı enflasyon oranlarını gerçeğe yakın hesaplamak amacıyla Büro Emekçileri Sendikası olarak Sendikamız araştırma merkezi BES-AR 2021 yılından bu yana her ayın üçünde BES/TÜFE yani “Kamu Emekçilerinin Enflasyon Sepeti Araştırması” sonuçlarını sizlere duyurmaktadır.

2024 yılı Nisan ayı yıllık enflasyon rakamları;

ENAG’a göre   : %124,35
BES/AR’a göre : %102,80
İTO’ya göre     : %78,81
TÜİK’e göre     : %69,80 olarak açıklanmıştı.

Doğal olarak Halkımızda hangi rakamın gerçek enflasyon oranını yansıttığını ve hangi kurumun rakamlarına güveneceğini şaşırmıştı.

TÜİK tarafından ilan edilen Aralık 2023 enflasyon rakamı %64,7 iken, hissedilen enflasyonu ise %129,4 olarak bir yöneticisi ağzından kaçırıvermiş, TÜİK hissedilen enflasyonu karıştırmış olmalı ki 24.01.2024 tarih ve 06 sayılı “Algılanan Enflasyon ve TÜFE ile İlgili Kamuoyu Duyurusu”nda hissedilen enflasyon verisi 129,4 değil %96 olarak açıklamış ve hangi rakam gerçek enflasyon inanın biz de anlamamıştık.

7 Mayıs 2024 tarihinde basına yansıyan ve ülkemizin prestijli üniversitelerinden biri ile birçok araştırma sonucunu gerçeğe en yakın tahmin eden kamuoyu araştırma şirketlerinden birinin işbirliği ile yapılan Türkiye Hanehalkı Enflasyon Beklenti Anketi (TEBA) sonuçları Sendikamız araştırma birimi BES-AR’ın rakamlarının güvenirliğini bir kez daha ispatlamıştır.

Halkın beklentisinin anket sonucunda yıl sonu enflasyon beklentilerinin Ocak 2024-Nisan 2024 döneminde yüzde 72’den yüzde 96’ya yükseldiği belirtildi. Halkımızın beklentilerine en yakın enflasyon rakamları 6,8 puan ile BES-AR rakamları olmuştur. ENAG %28,35 fazla sapma, İTO %17,19 eksik sapma ve TÜİK ise %26,2 eksik sapma ile kamuoyunda güvensizlik yaratmaktadır.

Halkımızın beklentilerine en yakın hesaplamayı yapan Sendikamız araştırma merkezi BES-AR güvenirliğini bir kez daha ispatlamıştır.

Özellikle Kamu Emekçilerinin ve Halkımızın Enflasyon hesaplaması sonuçlarına güveneceklerini Büro Emekçileri Sendikamızın açıklamalarını dikkatle takip edeceklerini biliyoruz ve tüm Halkımızın ferasetine inanıyoruz.