BU KEZ DE SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI ÖNÜNDEN SESLENDİK: SGK EMEKÇİLERİNİN HAKLI TALEPLERİ KARŞILANSIN!

304

Aylardır illerde SGK İl Müdürlükleri ve Sosyal Güvenlik Merkezleri önlerinde gerçekleştirdiğimiz eylemlerimizi, 6 Nisan 2023 Perşembe günü illerden gelen Şube/Temsilcilik Yöneticilerimizin de katılımıyla Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı önünde ve illerde SGK İl Müdürlükleri/SGM önlerinde devam ettirdik.

KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik’in de katıldığı eylemimizde mücadele kararlılığımızı yineledik. Taleplerimiz karşılanana kadar eylemlerimiz devam edecek.

Genel Başkanımız Bahadır Berdicioğlu tarafından yapılan açıklama metni ve fotoğraflar aşağıdadır:

BASINA VE KAMUOYUNA

Değerli Basın Emekçileri,

Herkesin merak ve sabırsızlıkla beklediği emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili düzenleme meclisten geçerek yasalaştı.

Henüz düzenleme kamuoyu ile paylaşılmadan 1 ocakta hizmet borçlanmasına işlemlerine asgari ücrete gelen zam oranında artış olacağını duyan vatandaşlar sosyal güvenlik merkezlerinin önünde uzun kuyruklar oluşturmuş, borçlanma taleplerini gerçekleştirmişlerdi. Bu durum dahi SGK çalışanlarının iş yükünü 2-3 kat artırırken, emeklilik taleplerinin başlaması ile tüm sosyal güvenlik merkezlerinin önü mahşeri kalabalığa dönüşmüş, yaşanan yoğunlukla beraber hem vatandaşlar mağdur edilmiş hem de SGK çalışanlarının iş yükü katmerlenerek artmış daha da artacağı aşikardır.

Plansız, seçime endeksli alınan bu kararların büyük sıkıntılara neden olacağını, kendisine hemen aylık bağlanmasını bekleyen EYT’li vatandaşların taleplerinin ve oluşan yoğunluğun mevcut personelle karşılanmasının çok büyük sıkıntılara neden olacağını defalarca dile getirdik.

Sürekli çıkarılan vergi ve prim aflarıyla beraber diğer işlerini de yetiştirmek için zaten gece gündüz demeden çalışan SGK emekçisi ARTIK YETER diyor.

Değerli Basın Emekçileri, Değerli Mücadele Arkadaşlarım;

Kimi basın yayın organlarında SGK da çalışanların fazla mesai ücretlerinin 6000 bin liraya çıktığı haberlerini gördük. Peşinden sayın bakanın “memurların maaşlarının 20 bin liranın üstünde” açıklaması geldi. Değerli arkadaşlar biz mi başka bir ülkede yaşıyoruz, yoksa bizi yönetenler mi başka bir ülkenin yöneticileri. Aylık bekleyen vatandaş ta “bunlar 20 bin lira alıyor, üstüne itiraz ediyor” diyerek bize düşmanlaşıyor.

SGK da EYT işi yapan, aylık bağlayan, borçlanma yapan, işveren servislerinde çalışan, arşivde dosya çekip dosya atan, uzun kuyruklarda ki vatandaşın evrakını alıp kendisine cevap veren, sağlık sosyal güvenlik merkezinde çalışan, kimi özel kadrolar hariç, hangisi 20 bin lira maaş alıyor.

En son Fazla mesainin 100 saate çıktığı haberleri geldi. Normal mesaisi dışında fazladan 100 saati ne zaman çalışacak? Hiç dinlenmeyecek mi? Evine zaman ayırmayacak mı?

Değerli Basın Emekçileri;

SGK çalışanları olarak açlık sınırındaki bir maaşla, 85 milyon vatandaşa canını dişine takmış, hizmet etmekteyiz.

Ancak bu hizmetimizin karşılığını alabiliyor muyuz?

Aksine büyük haksızlıklara uğradık.

2011 yılında yayınlanan 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile daha önceden SGK çalışanının almakta olduğu yılda iki asgari ücret tutarındaki ikramiye ile kimi ek ödemelerimiz sözde “eşit işe eşit ücret” adı altında 2012 yılında kaldırılmıştır.

Sendikamızın öncülüğünde yapılan Anayasa Mahkemesi başvurusu sonucu verilen iptal kararına rağmen, mahkeme kararı yok sayılmış, gereği yapılmamış, hukuksuz bir şekilde ikramiyelerimiz gasp edilmiştir.

Peki tüm çalışanların mı kesildi? HAYIR!

Kimi ayrıcalıklılar almaya devam etti. Ancak Nefes almadan çalışan, hizmet borçlanma işlemlerini hemen yapıp EYT linin aylıklarını yetiştirmeye çalışan, açlık sınırına yakın maaş alan SGK emekçisinin ikramiyesi kesildi.

Sizce bu normal mi? Hayatın normal akışına uygun mu?

Sizce ADALETLİMİ?

Değerli Basın Emekçileri, Değerli Mücadele Arkadaşlarım;

Diğer bir haksızlık ta Ek Gösterge Düzenlemesin de yaşandı.

Burada bulunan, bizi dinleyen herkes biliyor ki ek, göstergelere eklenen 600 puanlık bir artışın gerçekte bir refah artışına neden olmadığı, emekli aylıklarındaki asıl artışın 3600 ve üzerinde ek gösterge verilmesiyle mümkün olduğunu.

“Ek gösterge düzenlemesi ile kimseyi mağdur etmedik” sözü gerçek değildir. Bilakis çok geniş bir çalışan kesimi mağdur olmuştur. Mağduriyetin katmerlisini de SGK emekçisi yaşamaktadır.

Düzenlemenin Resmi Gazetede yayınlanması ile beraber, emeklilerin, iştirakçilerin ek gösterge işlemlerini, kodlama işlemlerini yeni maaşlarına yetiştirmek için gece gündüz demeden alın teri döken SGK emekçisi kendisini 3600 kapsamı dışında bulmuştur. Sizce bu adaletli midir?

Değerli Basın Emekçileri;

Fazla mesainin 100 saate çıkarıldığını, SGK çalışanlarının da mağduriyetinin sözde giderildiğine ilişkin birtakım haberleri duyduğumuzu söylemiştik.

Değerli arkadaşlar, İki ayı aşkın süredir alanlarda, iş yerlerimizin önünde alkışlı eylemler, açıklamalar yapıyoruz, sesimizi duyurmaya çalışıyoruz.  Kamu kurumları içinde en az maaşı aldığımızı, gittikçe yoksullaştığımızı, evimizin kirasını ödeyemez hale geldiğimizi, çocuklarımızı okutmakta zorlandığımızı kısacası geçinemediğimizi anlatıyor ve kalıcı çözümler istediğimizi söylüyoruz.

Biz sizden 2-3 ayla sınırlı fazla mesai uygulaması başlatın da ekonomik sorunlarımız çözülsün mü dedik. Zaten fazla mesaiye kalacak personel sayısını sınırlandırmışsınız, herkes de yararlanamıyor.

Biz kalıcı çözüm istiyoruz.

Değerli Basın Emekçileri,

Kimi kurumlarda iş yoğunluğu nedeniyle farklı isimler altında ek ödemeler yapılmaktadır. Adalet Bakanlığı çalışanları için adalet hizmetleri tazminatı, Sağlık Bakanlığı çalışanları için döner sermaye ödemeleri, Millî Eğitim Bakanlığında ek ders ücretleri, Belediye çalışanlarına denge tazminatı gibi. Kurumumuz doğumdan ölüme tüm vatandaşlarımıza hizmet vermekte olup Mevzuat yoğunluğu ve iş yükü açısından en yoğun kurumlardan biridir.

Taleplerimizi Bir Kez Daha Tekrarlayalım;

  • Sosyal Güvenlik Kurumu Emekçileri olarak 2012 yılında haksız ve hukuksuz bir biçimde kesilen ve mahkeme kararına rağmen halen ödenmeyen ikramiyelerimizi ve diğer ek ödemelerimizi geriye dönük istiyoruz.
  • Sosyal güvenlik kurumu ek ödeme yönetmeliğinde yer alan ek ödeme puanlarına 100’er puan eklenmesini istiyoruz.
  • Ek gösterge düzenlemesinde 3600 kapsamı dışında bırakılan başta SGK çalışanları olmak üzere büro emekçilerine 3600 ek gösterge istiyoruz.
  • Aynı Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda olduğu gibi, kurum içi uzmanlık kadrolarının ihdas edilmesini ve sosyal güvenlik tazminatı ödenmesini talep ediyoruz.
  • Ücretsiz yemek hizmeti istiyoruz. İnsan onuruna yakışır koşullarda çalışmak, insanca yaşamak istiyoruz.
  • Ulufe değil hakkımız olanı istiyoruz.

Yaşasın Onurlu Mücadelemiz!
Yaşasın BES!
Yaşasın KESK!

Bahadır BERDİCİOĞLU – BES Genel Başkanı