TEDBİRLER ARTIRILSIN, YARGIDA YASAL SÜRELER DURDURULSUN!

241



Sendikamız tarafından, yargılama hizmetlerinde hak kaybı yaşanmaması için işleyen yasal sürelerin salgın nedeniyle mücbir sebep kapsamında, salgın tehlikesinin sona ermesine kadar durdurulması, yine İcra Müdürlüklerinde İİK’nun 330. maddesi kapsamında icra takiplerinin durdurulmasının sağlanması ve tedbirlerin bir an önce arttırılması talebiyle basın bildirisi yayınlanmıştır.
BASINA VE KAMUOYUNA
TEDBİRLER ARTIRILSIN,
YARGIDA YASAL SüRELER DURDURULSUN!
çin’de başlayıp dünyaya yayılan Koronavırus salgınının ülkemizde de artmaya başlamasıyla birlikte işkolumuzda bulunan vergi daireleri, adliyeler, nüfus müdürlükleri, sosyal güvenlik merkezleri, İŞKUR Müdürlükleri, gümrük, TÜİK, Kredi Yurtlar Kurumu gibi birçok kurumda acil olarak tedbir alınması gerektiğini belirtmiştik.
Sağlık Bakanlığı ve alandaki sağlık örgütleri, bilim çevreleri tarafından vırusun yayılma hızının en çok toplu bir arada bulunma nedeniyle arttığı belirtilmekte ve bu konuda tedbir alınması konusunda çağrılar yapılmaktadır. Ülkemizde ilk Korona vakasının tespit edildiği 10 Mart 2020 tarihinden bugüne kadar salgın artarak devam etmektedir. Son alarak vaka sayısının 359 olduğu ve dört yurttaşımızı kaybettiğimiz Sağlık Bakanı, 9. 800 kişinin karantinada olduğu İçişleri Bakanı tarafından açıklanmıştır.
İşkolumuzda bulunan kurumlar, çok sayıda büro emekçisinin bir arada bulunduğu ve yoğun olarak yurttaşa hizmet veren kurumlardır. Bu nedenle öncelikle zorunlu izne ayrılanların dışında kalan büro emekçilerinin dönüşümlü çalışması sağlanmalıdır. Kurumlarda; hijyenin sağlanması, izinlerin idari izin olarak kullandırılması, yurttaşların gerekirse kurum içerisine girmesine gerek kalmadan iş ve işlemlerinin yapılması için geçici teknik alt yapının oluşturulması ve gerektiğinde hizmet üretiminin durdurulması, çalışma saatlerinin kısaltılması dahil tüm tedbirlerin alınması önerilerimizi ise bir kez daha tekrar ediyoruz.

Bugüne kadar geçen sürede kurumlarda tedbirlerin halen kısmi olarak alındığı bilgisi şubelerimizden gelmektedir. Alınan tedbirlerde de uygulama birliği sağlanamamaktadır.
İzinlerin idari izin olarak düzenlenmesi, dönüşümlü çalışmanın uygulanması, süreli işlerin ertelenmesi gibi birçok konuda sorunlar yaşanmaya devam etmektedir.
Gelinen bu aşamada yukarıda belirtilen tedbirlere ek olarak bütün kurumlarda yeni tedbirlerin alınmasının zorunlu olduğu açıktır. Ancak yargılama hizmetlerinde hak kaybına yol açacak süreli işlerin fazla olması nedeniyle acil olarak tedbirlerin arttırılması gerekmektedir. Sendikamız tarafından Adalet Bakanlığı’na 19. 03. 2020 tarihinde bir kez daha yazı yazılarak yaşanan sorunlar bildirilmiştir.
Daha önce Adalet Bakanlığı ve HSK Başkanlığı tarafından yapılan açıklamalarda da adliyelerdeki duruşmaların ertelenerek adliyelerde buna göre revize yapıldığı, tüm adliyelerde yargı mensuplarının acele hizmetler hariç duruşmaların ertelendiği, yeni dava açma, icra takibi gibi müracaatların da UYAP üzerinden yapma imkanının bulunduğu, idari izinlerin devreye girdiği belirtilmiştir.
Ancak alınan bu tedbir kararlarıyla ilgili adliyelerde uygulama birliği sağlanamamakta ve özellikle İcra Müdürlüklerinde önemli sıkıntılar yaşanmaktadır.
Son olarak İstanbul Anadolu Adliyesinde vırus şüphesiyle Aile Mahkemesi, İstanbul Adliyesinde de yine vırus tespit edilmesi nedeniyle Sulh Hukuk Mahkemesi kaleminin kapatıldığı ve personelin karantinaya alındığı basına yansımıştır. çalışan ve işlem yapmak üzere başvuran yurttaş sayısının yüksek olduğu adliyelerde bu durumun artması kaçınılmazdır.
Her ne kadar birçok işlemin UYAP üzerinden yapılabileceği belirtilse de süreli işler nedeniyle adliyelere işlem yapmak üzere yurttaşların gelmesine engel olunamamaktadır. Adliyelerde genel olarak kalemlerin küçük olduğu, dosyaların tarafları ve avukatlarla birlikte yargı çalışanlarının bu ortamda bir arada bulunuyor olması göz önüne alındığında yargı çalışanları için dönüşümlü çalışma bütün adliyelerde uygulanmalıdır.
Yine bu süre zarfında İcra Müdürlüklerinde yoğun olarak hizmet verilmeye devam edilmektedir. Haciz talepleri gibi talepler 3 gün içinde yerine getirilmediği takdirde icra müdürlüğü çalışanları hakkında işlem yapılmasının önü açılmaktadır. Bu şekilde birçok işlemin süreli olması nedeniyle avukat ve yurttaşlarla yargı çalışanları karşı karşıya gelmektedir.
Bilindiği gibi Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından vergi dairelerinde fiziki teması ve yoğunluğu azaltmak için süreli işler ve gelir vergilerinin Nisan sonuna kadar ertelenmesi kararı alınmıştır. Yargılama hizmetlerinde de hak kaybı yaşanmaması için işleyen yasal sürelerin salgın nedeniyle mücbir sebep kapsamında, salgın tehlikesinin sona ermesine kadar durdurulması, yine İcra Müdürlüklerinde İİK’nun 330. maddesi kapsamında icra takiplerinin durdurulması acilen sağlanmalıdır.
Türkiye Barolar Birliğinin de bu konuda talebi bulunmaktadır. Hiçbir dava, icra takibi, yasal süre insandan önemli değildir. Tedbirlerin bir an önce arttırılmasını istiyoruz.
Merkez Yönetim Kurulu