GELİR İDARESİ BAŞKANI MEHMET KİLCİ İLE GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞINDAKİ BÜRO EMEKÇİLERİNİN SORUN VE TALEPLERİNİ GÖRÜŞTÜK…

245

14 Nisan 2009 tarihinde ülke genelinde hayata geçirmiş olduğumuz İş Bırakma Eyleminin ardından 16 Nisan 2009 Perşembe günü Gelir İdaresi Başkanı Mehmet KİLCİ ve Gelir İdaresi Başkanlığı İnsan Kaynakları Daire Başkanı Bülent BÜYÜKDIĞAN ile görüştük.
Gelir İdaresi Başkanlığında gerçekleştirilen görüşmeye KESK Genel Sekreteri Emirali ŞİMŞEK, Genel Başkanımız Osman BİÇER, Genel Mali Sekreterimiz Hasan KURT ve Genel Hukuk ve TİS Sekreterimiz Fatma BORA KOÇAŞ katıldılar.
Büro Emekçileri adına Gelir İdaresi Emekçilerinin sorun ve taleplerine dair ifade etmiş olduğumuz genel görüşlerin ardından görüşme geniş bir çerçevede yapılan değerlendirme ve tartışmalarla sürdürüldü.
Sendikamızca; 5345 sayılı Gelir İdaresi Başkanlığı Yasasının yürürlüğe girmesinin ardından ne Maliye Bakanlığı ve ne de Gelir İdaresi Başkanlığı personelinin yaşam koşullarının değişmediği, Ücretlerinin artmadığı, personele ödenen Ek Ödemelerin yaklaşık olarak beş yıldan bu yana tek bir kuruş dahi artırılmadığı ve Ek Ödemelerin Büro Emekçilerinin Aylıklarına ve Emekli Maaşlarına yansıtılmadığı ifade edilmiştir.
Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığından emekli olan personelin yerine yeni personel istihdam edilmemesi nedeniyle İş Yoğunluğunun geçmişe oranla giderek daha da arttığı bu nedenle, Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı personelinin Anti Depresan ilaç kullanımının her geçen gün daha da arttığı, Maliye Bakanlığı ve GİB Emekçilerinin psikolojisinin bozulduğu, Psikiyatrik rahatsızlıklar başta olmak üzere; Kalp ve Damar Hastalıkları, Bel Fıtığı, Boyun Fıtığı ve Göz Hastalıklarının Maliye Bakanlığı ve GİB Emekçilerinin ‘Meslek Hastalıkları’ haline geldiği Gelir İdaresi Başkanına bildirilmiştir.
Yeniden Yapılanma adı altında Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığında hayata geçirilen ve ‘Eşit işe, Eşit Ücret’ ilkesini hiçe sayan uygulamalar nedeniyle iş barışının bozulmaya başladığı, Gelir İdaresi Başkanlığının kuruluşu sırasında yıllarını bu kuruma vermiş olan Büro Emekçilerinin yok sayıldığı Gelir İdaresi Başkanına iletilmiştir.
GİB dışındaki Maliye Bakanlığına bağlı birimlerin Uzmanlık Sınavlarındaki ‘Mülakat’ şartı onlarca kez Yargı Kararıyla ortadan kaldırıldığı halde bu uygulamadan vazgeçilmediği, Yeniden Yapılandırmaya tabi tutulan tüm kurumlarda olduğu gibi Gelir İdaresi Başkanlığında da gelecek kaygısı ve istihdam belirsizliği nedeniyle Emekçilerin huzursuz olduğu ifade edilmiştir.
Aynı masalarda aynı işi yapan Emekçilerin, aynı adli, idari, mali ve cezai sorumluluğa sahip olan personelin arasında Gelir İdaresi Yasasının çıkışıyla birlikte yaratılan ‘Ücret Adaletsizliğinin’ çalışanları derinden sarsmaya devam ettiği söylenerek, hem Maliye Bakanlığı, hem de Gelir İdaresi Başkanlığında, Uzman olan personelle, Uzman olmayan personel arasında yaratılan Ücret Adaletsizliğinin çalışanlar arasında iş barışını bozduğu, kurum içerisinde ciddi sorunlara yol açtığı, esasen bir sistem sorunu olan bu uygulama nedeniyle çalışanların karşı karşıya gelmeye başladığı ısrarla vurgulanmıştır.
Gelir Uzmanlığı Sınavlarının sonuçları üzerinden yaklaşık olarak 3700 civarında İdari Davanın açıldığı dikkate alınarak bu konunun bütünlüklü olarak çözüme kavuşturulması gerektiği, Gelir İdaresi Başkanlığının, kurum çalışanının yaklaşık olarak %10’u ile davalık olduğuna dikkat çekilerek bu durumun devamının GİB açısından ciddi bir sorun olduğu vurgulanmıştır.
2006 ve 2007 yılında yapılan Gelir Uzmanlığı Sınavlarının sonuçları üzerinden, halen yaşanmakta olan Sınav Karmaşasının sona erdirilerek, tüm GİB Emekçilerinin ‘Ücret Artışı’ olarak değerlendirdiği ‘Gelir Uzmanlığı’ kadrosunun ‘Ekonomik Haklarından Yararlandırılması’ talep edilmiştir.
Gelir İdaresi Başkanlığında sorunun çözümünün temeli olarak, Uzman olan ve Uzman olmayan ya da 5345 sayılı yasanın Geçici 3. maddesinde ifade edilen şartları taşımadığı için Gelir Uzmanlığı Sınavlarına katılması dahi engellenen personelin ‘Ücretlerinin Eşitlenmesi’ hususuna dikkat çekilmiş ve Uzman olan personelle, Uzman ol(a)mayan personel arasındaki ‘Ücret Farklılığının’ giderilmesi için farklı yöntemlerin değerlendirilebileceği ifade edilmiştir.
Son seçenek olarak, Ek Ödemelerin yeniden düzenlenmesi, bu yeni düzenleme sırasında Ek Ödemelerdeki farklı ve adil olmayan ayrımcı kriterlerin ortadan kaldırılması, Ek Ödemelerin bütünlüklü bir düzenlemeyle yeniden ele alınarak artırılması, artırılmış haliyle Maaşlara eklenmesi ve bu haliyle de Emekli Aylıklarına yansıtılmasının sağlanması önerilmiştir.
Ülke genelinde tüm Kamu Emekçilerine sınavsız olarak verilen ‘Veri Hazırlama Kontrol İşletmeni’ kadrolarının Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığında ‘Sınav’a tabi kılınması uygulamasının doğru olmadığı; esasen fiilen bilgisayar kullanan tüm Büro Emekçilerine, birçok Kamu Kurum ve Kuruluşunda olduğu gibi Veri Hazırlama Kontrol İşletmeni Kadrosunun ‘Sınavsız’ olarak verilmesi gerektiği söylenmiştir.
Son zamanlarda; İMF ile yapılan görüşmeler çerçevesinde Gelir İdaresi Başkanlığının Yeniden Yapılandırılmasının tartışıldığını, ancak, Hükümetin gerçekten Gelir İdaresini etkin ve verimli hale getirmek gibi bir hedefi varsa, bu konuyu, İMF ile değil, Büro Emekçileri Sendikasıyla ve bu alanda faaliyet yürüten Emek eksenli Kurum ve Kuruluşlarla tartışmasının gerekli olduğu ve ülkenin, halkın ve Gelir İdaresi Emekçilerinin hak ve çıkarlarını bizzat kendilerinden dinlemesinin gerekli olduğu ifade edilmiştir.
Ülkemizde yaşanan olumsuzluklara itiraz eden ve Sendikal Mücadelemizin neferleri olarak bilinen İzmir Şube Sekreterimiz Zeynep ÇETİN’in İzmir’in Menderes İlçesine ve Hakkari Şube Başkanımız Mahmut CEYHAN’ın Yozgat’ın Kadışehri İlçesine yapılan sürgünlerinin geri alınması talep edilmiştir. Son olarak Diyarbakır Şube Başkanımız Mehmet Sabri GÜL’ün Yozgat’a yapılan sürgününün halen kendisine tebliğ edilmediği ifade edilerek uygulamanın durdurulması talep edilmiş, aksi takdirde, demokratik tepkilerimizin artarak süreceği bildirilmiştir.
Geçmişten bu yana, sorunların çözümü konusundaki önerilerimizi görmezden gelenlerin, ülkenin dört bir yanından Maliye Bakanlığına ve Gelir İdaresi Başkanlığına gönderilen Emekçilerin taleplerini ifade eden onbinlerce Dilekçeyi, açılan binlerce Davayı, 18 Mart 2009 ve 14 Nisan 2009 tarihinde yapılan İş Bırakma Eylemlerini görmezden gelenlerin, bu noktadan sonra, yaşanacak her türlü Eylem ve Etkinliğin sorumluluğunu peşinen kabul edeceği değerlendirmesiyle aktarımımız sona erdirilmiştir.
Sendikamız adına yapılan değerlendirmelerin ardından Gelir İdaresi Başkanı tarafından, Gelir İdaresi Başkanlığına Vergi Denetmeninden, Özel Güvenlik Görevlisine kadar çeşitli ünvanlara atanmak üzere toplam olarak 1100 personel alımı yapılacağı ifade edilmiştir.
Gelir İdaresi Başkanlığının Yeniden Yapılandırılması ile ilgili olarak Başbakanlıkta bir çalışmanın tamamlanmak üzere olduğuna dikkat çekilmiş ve bu düzenleme sırasında Gelir İdaresi Emekçilerinin Sendikamızca ifade edilen sorun ve taleplerinin çözümü konusunda Gelir İdaresi Başkanı olarak kendilerinin de katkıda bulunacağı ifade edilmiştir.
Gelir İdaresi Başkanı Sayın Mehmet KİLCİ, Gelir İdaresinin Yeniden Yapılanmasını ‘Ek Ödemelerin Yeniden Düzenlenmesi ve Ekonomik Açıdan Bir İyileştirme Fırsatı’ olarak değerlendireceklerini ve ‘Kurumdaki Ücret Farklılıklarının Ek Ödemelerin Yeniden Düzenlemesi Yoluyla Çözülebilmesi İçin Kararlı Bir Tutum Sergileyeceklerini’ ifade etmiştir.
Gelir İdaresi Başkanlığınca, Gelir İdaresi Başkanlığının Yeniden Yapılandırılması sırasında Sendikamızın katkıda bulunması talep edilmiş, bu talep üzerine, Sendikamızca, Gelir İdaresinin Yeniden Yapılandırılmasında Gelir İdaresi Emekçilerinin ve Halkın yararına olacak her türlü düzenlemede yardımcı olacağımız, aksine gelişmeler konusunda ise demokratik tepkilerimizi ortaya koyacağımız beyan edilmiştir.
Tarafımızca tek tek adları sayılan BES Şube Başkanı ve Yöneticisi olan üç Mücadele Arkadaşımızla ilgili olarak gerekli incelemelerin yapılması hususunda GİB İnsan Kaynakları Daire Başkanına gerekli görevlendirme toplantı sırasında yapılmış, ve yapılacak olan inceleme sonucunun Sendikamıza iletileceği ifade edilmiştir.
Gelir Uzmanlığı Sınavları ile ilgili olarak süren tartışmaların bitirilmesi için halen süren bazı davaların sonuçlanmasının beklendiği ve bu davaların sonuçlanmasının ardından Sınava girecek olan personele Sınava Hazırlanmak için yeterli sürenin de sağlanacağı bir planlamayla, mümkün olduğu kadar fazla kadroya atama yapmak üzere Gelir Uzmanlığı Sınavı açılacağı beyan edilmiştir.
Bu arada 2006 ve 2007 yıllarında yapılan Gelir Uzmanlığı sınavlarında 70 ve daha üzerinde puan alan personelin Gelir Uzmanı olarak atanabilmeleri konusunda da çalışma yürütüldüğü ifade edilmiştir.
Veri Hazırlama Kontrol İşletmeni kadrolarının Sınavsız olarak fiilen Bilgisayar kullanan tüm personele verilmesi konusunda kendilerince yapılan değerlendirmenin; Maliye Bakanlığındaki mevcut durumun kurum çalışanlarının aleyhine bir durum yaratmaması ve Maliye Bakanlığı ile Gelir İdaresi Başkanlığının arasında sorun teşkil edecek bir zemine kaymaması için, Sendikamızca bahsedilen diğer Kamu Kurum ve Kuruluşlarındaki uygulamaları da dikkate alan bir çalışmanın ardından sorunun çözümü için gerekli araştırmaların yürütüleceği ifade edilmiştir.