SAMSUN ŞUBEMİZ, DÜZENLEDİĞİ BASIN TOPLANTISINDA YÜKSEK YARGI MENSUPLARINA YAPILAN ASTRONOMİK EK TAZMİNAT ARTIŞLARININ YARATACAĞI HAKSIZLĞA DİKKAT ÇEKTİ.

279

Samsun Şubemiz, 3 Nisan 2023 Pazartesi günü Şubemizde düzenlediği basın toplantısında; yüksek yargı mensuplarına yapılan astronomik ek tazminat artışlarının yaratacağı haksızlığa dikkat çekerek, seçim öncesi yargı emekçilerinin çok az bir kesimini kapsayan bu artışın kamuoyunda ve akıllarda farklı soru işaretlerini meydana getirerek, halkın yargıya olan güveninin azalmasına neden olacağını belirtti.

Açıklamanın ardından tüm Yargı Emekçilerini özlük ve ekonomik hakları için birlikte mücadele etmeye davet edildi.

Konuya ilişkin Şube TİS ve Hukuk Sekreterimiz Bahtiyar AKINCI’nın okuduğu açıklama aşağıdadır:

BASINA VE KAMUOYUNA

Adalet kavramı, her   toplumda, her dilde  ve  her dinde  farklı  tanımlarda   dile getirilip, farklı şekillerde uygulansa da; insanoğlunun ve evrendeki tüm canlı varlıkların, var olduğu  günden bu yana yaşam boyunca  en önemli olgulardan biri olarak hayatımızda yer almaktadır. Tarih boyunca en küçük topluluklardan tutun da, en büyük devletlere kadar her kurum, kuruluş ve topluluk adaleti tesis edemediği sürece çökmeye ve tarih sahnesinden kaybolmaya mahkum olmuştur.

30 Mart 2023 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilerek yasalaşan kanun teklifine göre 3700 lira daha fazla alan anayasa mahkemesi başkan ve üyelerinin maaşları, Yargıtay 1. Başkanı, Danıştay Başkanı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Danıştay Başsavcısı, Yargıtay 1. Başkan vekilleri, Danıştay Başkan vekilleri, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı vekili, Yargıtay ve Danıştay daire başkanları, Yargıtay ve Danıştay üyelerinin ek tazminat oranı Anayasa Mahkemesi Başkanı ve üyeleri ile eşit duruma getirilerek mevcut maaşlarına ilave 10 bin lira artış ile ek tazminat oranları artırılmış oldu.

14 Mayıs’ta yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimlerine gidilirken, seçim öncesi yargı emekçilerinin çok az bir kesimini kapsayan bu artış kamuoyunda ve akıllarda farklı soru işaretlerini meydana getirerek, halkın yargıya olan güveninin  azalmasına sebebiyet vermiştir.

Aynı zamanda belli bir yargı çalışanına yapılan bu artışlar Bölge Adliye Mahkemeleri’nin Başkanları ve üyeleri, İlk Derece Hakimleri ile diğer tüm yargı çalışanı hakim ve savcıları arasında iş barışını sekteye uğratarak büyük huzursuzluk yaratmıştır.

Adalet Bakanlığı’nın farklı birimlerinde çalışmakta olan Yazı İşleri Müdürü, Mühendis, Tekniker, Teknisyen, Zabıt Katibi, Mübaşir, İnfaz Koruma Memuru, Sağlık Memuru, Öğretmen, Psikolog, Veznedar, Emanet Memuru, Şoför ve diğer bütün personel arkadaşlarımız; çalışma ortamının olumsuz koşulları ile yoğun iş yükü ve ağır iş stresine maruz kalmaktadır.

Tüm yargı emekçilerinin;  yaşadıkları  ekonomik kayıpları  gidermek için yargı emekçilerinin özlük hakları, sosyal hakları ve ekonomik hakları yönünden ne zaman bir düzeltme ve iyileştirme yapılacak olsa, ‘’Adalet Bakanlığı personeli’’ diyerek başlayan ancak  esamesi  bile okunmayan Yazı İşleri Müdürü, Mühendis, Tekniker, Teknisyen,  Zabıt Katibi, Mübaşir, İnfaz Koruma Memuru, Sağlık Memuru, Öğretmen, Psikolog, Veznedar, Emanet Memuru, Şoför ve diğer bütün personel arkadaşlarımızın emeğine karşı yapılan bu uygulamalar adalete yakışmamaktadır.

Geçmişte Hakim ve Savcılara yapılan ancak diğer Adalet Bakanlığı çalışanlarına yapılmayan zamlarda olduğu gibi,

Meslek sendikacılığına karşı olduğumuzu, Adalet Bakanlığı’nın,  bünyesinde birlikte çalıştığımız ve Adalet Bakanlığı’nın sadece Hakim ve Savcılarımızdan oluşan bir meslek örgütlenmesi olmadığını, bu tür uygulamaların bir an evvel son bulup iş barışını sağlamak için bütün yargı emekçilerinin, daha eşit bir çalışma ortamı ve daha adil bir yaşam için;  hak, hukuk ve adalet mücadelesi veren ülkemizin çok değerli  sendikaları, vakıfları ve dernekleri ile diğer tüm sivil toplum kuruluşlarıyla birleşerek, insan ve doğada yaşayan tüm canlıların yaşamına yaraşır bir gelecek için bu onurlu mücadeleye katılmaları ve destek vermelerinin daha etkili ve başarılı olacağını belirterek,  İnsanoğlunun yaşamı boyunca sadece yaptıklarından değil, yapması gerekeni yapmadıklarından da sorumlu olduğunu hatırlatmak istiyoruz.

Pazarda soğan, markette peynir, fırında ekmek, kasapta et alırken hiç kimse bizim mesleğimize, rütbemize ve sicilimize bakmıyor.

Kritik seçim önü yapılan bu zam toplumda adalete olan güveni bir kez daha sarsarak, neredeyse yok etmenin eşiğine getirmiştir.

‘’Adaletin kuvvetli, kuvvetlerinde adaletli’’ olmaları gerektiğini belirterek; iş kolumuzda çalışan tüm Adalet Bakanlığı personelleri ile Hakim ve Savcılarımızı birlikte mücadele etmeye davet ediyoruz. 03.04.2023

Bahtiyar AKINCI
Şube Hukuk ve TİS Sekreteri