ANTALYA ŞUBEMİZ SGK İL MÜDÜRLÜĞÜ ÖNÜNDEN SESLENDİ: SGK EMEKÇİLERİNİN İKRAMİYE VE 3600 EK GÖSTERGE TALEPLERİ KARŞILANSIN!

375

Antalya Şubemiz, 9 Mart 2023 Perşembe günü SGK Antalya İl Müdürlüğü önünde yaptığı basın açıklamasında, EYT ile birlikte iş yükü artan SGK Emekçilerinin sorun ve taleplerini kamuoyuyla paylaştı. Şubemiz; SGK Emekçilerinin EYT ile birlikte artan iş yüküne dikkat çekerek, kuralsız mesai saati uygulamasına ve angarya çalıştırmaya son verilmesini istedi.

Eylem öncesi merkez üssü Pazarcık olan ve 12 ili etkileyen depremde hayatını kaybeden başta kamu çalışmaları olmak üzere tüm yurttaşlar için saygı duruşunda bulunuldu.

Açıklamada; SGK Emekçilerinin taleplerinin karşılanması için mücadelemizin devam edeceğine vurgu yapıldı.

Şube Başkanımız Devrim Mol tarafından okunan açıklama aşağıdadır:

BASINA VE KAMUOYUNA

Değerli Basın Emekçileri, Sevgili Mücadele Arkadaşlarımız;

6 Şubat’ta ve 20 Şubat’ta meydana gelen depremlerle resmi rakamlara göre 46 bin den fazla vatandaşımızı kaybettik. Tarifsiz üzgünüz ve öfkeliyiz. Depremde yüzbinlerce bina yıkıldı, hasar gördü. Bunların içerisinde yapımı ve denetimi devletin sorumluluğunda olan çok sayıda kamu binası da bulunmakta. Kamu binalarının yıkılması, deprem ülkesi Türkiye’de katı denetim yapılması gerekirken bunun yerine getirilmediğini gözler önüne serdi. Bizler güvenli binalarda çalışmak istiyoruz, sadece deprem bölgesinde değil, deprem bölgesi dışındaki tüm il ve ilçelerdeki kamu binalarının depreme dayanıklılık testlerinin en kısa sürede yapılması, sonuca göre gerekli önlemlerin alınmasını talep ediyor, yaşanan bu büyük kayıp nedeniyle oluşan mağduriyetlerin hemen giderilmesini, ölümlere neden olan ihmallerin sorumlularının da bağımsız yargı önünde hesap vermesinin takipçisi olacağımızı bu vesile ile kamuoyu ile paylaşıyoruz.

Depremde kaybettiğimiz tüm canlar için hepinizi 1 dakika saygı duruşuna davet ediyoruz.

EYT’lilerin yıllardır beklediği düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. SGK da yılda ortalama 400 bin civarında emeklilik işlemi gerçekleştiriliyor ve bu yasadan 2 milyon 500 bin EYT’linin faydalanması bekleniyor. Henüz düzenleme kamuoyu ile paylaşılmadan 1 ocakta hizmet borçlanmasına asgari ücrete gelen zam oranında artış olacağını duyan mağdurlar sosyal güvenlik merkezlerinin önünde uzun kuyruklar oluşturmuş, borçlanma taleplerini gerçekleştirmişlerdi. Bu durum dahi SGK çalışanlarının iş yükünü 2-3 kat artırırken, emeklilik taleplerinin başlaması ile tüm sosyal güvenlik merkezleri önü mahşeri kalabalığa dönüşmüş, yaşanan yoğunlukla beraber hem vatandaşlar mağdur edilmiş hem de SGK emekçilerinin iş yükü katmerlenerek artmış, daha da artacağı görülmektedir.

Tamamı üniversite mezunu olan, yıllarca KPSS’ye hazırlanarak yüksek puanlarla Kuruma ataması yapılan SGK Emekçileri açlık sınırındaki bir ücretle 85 milyon vatandaşa hizmet etmektedir.

Oluşan yoğunluğun mevcut personelle karşılanması çok büyük sıkıntılara neden olacaktır. Sürekli çıkarılan vergi ve prim aflarıyla beraber diğer işlerini de yetiştirmek için zaten gece gündüz demeden çalışan SGK Emekçisi ARTIK YETER diyor.

SGK personeli;

EYT ve yapılandırma kanunları nedeniyle ağır iş yükü altında ezilen SGK emekçilerinin 2012 yılında yayınlanan 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile daha önceden almakta olduğu yılda iki asgari ücret tutarındaki ikramiye ile kimi ek ödemeler kaldırılmıştır. Sendikamızın yaptığı anayasa mahkemesi başvurusu sonucu verilen iptal kararına rağmen, iktidar tarafından gereği yapılmayarak hukuksuz bir şekilde ikramiyelerimiz gasp edilmiştir. Tüm bu koşullarda, SGK emekçileriyle alay edercesine saati 27 TL olarak belirlenen fazla mesai ücreti, çalışanların yemek ve yol ücretini dahi karşılamaktan uzaktır. Bu haldeki personelin, aylık talebinde bulunması beklenen 2 milyon 500 bin EYT’linin emeklilik öncesi ve sonrası işlemleri gerçekleştirmeleri bekleniyor.

Öncelikle, ortalama günlük ve aylık iş yükü ile tüm kamu kurumları arasında en düşük ücreti alırken fazla iş yüküne sahip SGK’nın her gün katlanarak artan bu ağır iş yükünü, sigorta ve emekli mağduriyetine meydan vermemek adına, normal mesai ve mesai dışı saatlerinde özveri ile ve fedakarca çalışmalarla yapan, kurum vizyonuna yön veren SGK Emekçilerinin taleplerine kulak verilmesi ve bu taleplerin en kısa sürede karşılanmasını istiyoruz.

SGK Emekçileri olarak, 666 KHK ile elimizden alınan haklarımızı geri istiyoruz. Hak kayıplarının önlenmesi için özel hizmet tazminat oranlarının 100 puan artırılmasını, ek ödeme oranlarının %50 oranında artırılmasını, ikramiye verilmesini, merkez ve taşra teşkilatı için sosyal sigorta uzmanlığı ve yardımcılığı kadrolarının ihdas edilmesini ve fazla çalışma ücretinin artırılmasını istiyoruz.

SGK Emekçilerinin haklı taleplerine kulak verilmeli ve hemen karşılanmalıdır!

Büro Emekçileri Sendikası olarak;

  • Sosyal Güvenlik Kurumu Emekçileri olarak 2012 yılında haksız ve hukuksuz bir biçimde kesilen ve mahkeme kararına rağmen halen ödenmeyen ikramiyelerimizi ve diğer ek ödemelerimizi geriye dönük istiyoruz!
  • Sosyal Güvenlik Kurumu ek ödeme yönetmeliğinde yer alan ek ödeme puanlarına 100 er puan eklenmesini istiyoruz!
  • Ek gösterge düzenlemesinde 3600 kapsamı dışında bırakılan SGK Emekçilerine de 3600 ek gösterge istiyoruz!
  • Aynı, Hazine Maliye Bakanlığı’nda olduğu gibi, kurum içi uzmanlık kadrolarının ihdas edilmesini ve sosyal güvenlik tazminatı ödenmesini talep ediyoruz!
  • Ücretsiz yemek hizmeti istiyoruz!
  • İnsan onuruna yakışır koşullarda çalışmak, insanca yaşamak istiyoruz!

Ve buradan bir kere daha sesleniyoruz, SGK Emekçileri olarak emeğimizin karşılığını, hakkımız olanı istiyoruz, taleplerimiz karşılanana, hakkımızı alana kadar ısrarımıza, mücadelemize devam edeceğimizi, üretimden gelen gücümüzü kullanacağımızı buradan yetkililere duyuruyoruz.

Yaşasın Örgütlü Mücadelemiz! Yaşasın BES!