HAKSIZ, HUKUKSUZ UYGULAMALARA, KHK’LERE, OHAL KOMİSYONUNA VE GEÇİCİ 35. MADDEYE KARŞI MÜCADELEMİZ SÜRÜYOR, SÜRECEK!

600

Geçici 35. madde ile ihraç edilen Ankara 2 No’lu Şube Sekreterimiz Civan YILDIRIM nezdinde, OHAL Komisyonu tarafından red kararı verilen 147 üyemiz ile OHAL komisyonunda 6 yıl geçmesine rağmen herhangi bir cevap verilmeyen 109 üyemizin işlerine iade edilmesi talebiyle Ankara Şubelerimiz tarafından basın açıklaması yapıldı.

Eğitim-Sen 5 No’lu Şube önünde yapılan açıklamaya KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, KESK MYK Üyeleri, Tüm Bel-Sen MYK Üyeleri, SES Eş Genel Başkanı ve MYK Üyeleri, ESM MYK Üyeleri, Genel Başkanımız Bahadır Berdicioğlu, Genel Sekreterimiz Aziz Özkan, Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreterimiz Özer Avanaş, Merkez Kadın Sekreterimiz Neslihan Kırmızıgül, Ankara Şubeleri Yöneticilerimiz, KESK Ankara Şubeler Platformu Üyeleri ile DKÖ ve siyasi parti temsilcileri katıldı.

Açıklamadan önce konuşan Genel Başkanımız Bahadır Berdicioğlu:

“OHAK/KHK’ler dönemi tüm acımasızlığı ile devam ediyor. Güya yasa olarak OHAL kalktı. Ancak hala geçici 35. madde gerekçe gösterilerek sendikal faaliyetlerinden kaynaklı arkadaşlarımız işlerinden, ekmeklerinden mahrum bırakılıyorlar. Bu zamana kadar KESK’li ihraçların hepsinin arkasında durduk, durmaya da devam edeceğiz. Bütün arkadaşlarımız işlerine dönünceye kadar mücadelemiz sürecek. Ancak, şu da bilinsin ki, bu işlerden sorumlular da yargı önünde hesap verinceye kadar mücadelemiz devam edecek. Civan arkadaşımızın yayındayız. Civan arkadaşımızın nezdinde bütün KESK’li ihraç arkadaşlarımızın yanındayız.” ifadelerini kullandı.

KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik konuşmasında;

“15 Temmuz darbe girişimi ve ardından ilan edilen OHAL ve KHK süreciyle birlikte Türkiye’de toplumsal muhalif kesimler ve Kamu Emekçileri üzerinde çok yoğun baskı politikaları, işten çıkarma uygulamalarıyla, hukuksuz bir anayasal süreciyle karşı karşıyayız.O günden bu yana bu hukuksuzluğa, sendikal örgütlenme özgürlüğümüze yönelik bu saldırılara karşı da KESK olarak demokratik, fiili mücadelemizi sürdürüyoruz, sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

OHAL/KHK Rejimine Boyun Eğmeyeceğiz! İhraç Edilen Tüm Üyelerimiz İşlerine İade Edilene Kadar Mücadelemizi Sürdüreceğiz!

Genel Sekreterimiz Aziz Özkan tarafından okunan açıklama aşağıdadır:

BASINA VE KAMUOYUNA

15 Temmuz darbe girişimini Allah’ın lütfu olarak gören ve bunu fırsata çeviren Hükümet, hukuku lağvederek, 20 Temmuz’da sivil bir darbe ile OHAL ve KHK ile yönetilen bir rejime geçiş yaptı. OHAL döneminde gece yarıları çıkarılan 32 KHK ile 134207 kişi savunma hakkı bile tanınmadan ihraç edildi. OHAL KHK’leri ile toplam 455 üyemiz kamu görevinden ihraç edilmiştir. İhraç edilen üyelerimizin 12’si KHK ile, 159‘i OHAL Komisyonu ile, 3’ü geçici 35. madde ile, 4’ü Yüksek Disiplin Kurulu karar ile, 9’u Mahkeme kararı ile toplamda 187 üyemiz işlerine geri dönmüş, HAL komisyon karar ile 147 üyemiz red kararı almış ve hala 109 üyemiz aradan geçen 6 yıl zaman zarfında herhangi bir cevap alamamıştır

Bugün OHAL resmi olarak kalkmış olmasına rağmen kanun hükmünde kararnameler ile uygulanan hukuksuzluklar Bakanlıklara devredilerek olağan üstü hal fiili olarak devam ettiriliyor, 375 sayılı KHK’nın geçici 35 maddesiyle ihraç edilmeler devam ettirilerek korku iklimi olağan hale getiriliyor.

İktidar uzunca bir süredir kendine muhalif olan kesimlere yönelik olarak başlattığı cadı avına devam etmektedir. Emekçilerin, anayasal ve demokratik bir hak olan çalışma hakkını elinden alarak, onları açlığa ve sefalete mahkûm etmeye çalışmaktadır. Kamu görevinden ihracı bir silah olarak gören AKP iktidarı, kendine biat etmeyen, emekten, barıştan, demokrasiden, yana olan herkesi susturmak, baskılamak amacıyla kullanmaktadır

KHK ile ihraç edilen üyelerimiz telafisi mümkün olmayan zararlar yaşamış, yüzlerce üyemiz OHAL Komisyonu tarafından “pardon” denilerek görevlerine iade edilirken, birçok ihraç kararı da yargı tarafından iptal edilmiştir. Hal böyleyken iktidar hatasını kabul edip, mağdur ettiği üyelerimizden özür dilemek yerine yeni hukuksuzluklara imza atmaktadır. Son olarak Ankara 2 No’lu Şube Sekreterimiz Civan YILDIRIM da 375 sayılı KHK’nın geçici olduğu söylenen 35. maddesi ile görevinden ihraç edildi.

Şube Sekreterimiz Civan Yıldırım yaklaşık 6 sene önce açığa alınmış, hakkındaki bir dava sürdüğü için soruşturması bugüne kadar uzatılmış, bu süre zarfında her 2 ayda bir dosyası incelendiği halde suç unsuruna rastlanamamıştır.

Üyemiz hakkında açılan dava hala sürdüğü, disiplin soruşturmasında suçlamalar kanıtlanamadığından ceza verilmesine gerek görülmediği ve Ankara Adliyesi’nin ihraç edilme gibi bir talebi olmadığı halde Adalet Bakanlığı’nın ani bir kararla Civan Yıldırım’ı ihraç etme gereği duyması, kararın bir talimatla alındığı izlenimini uyandırmaktadır.

İhraç edilmesine neden gösterilen suçlamalarla ilgili sürmekte olan davada, savcının kanıt yokluğundan beraat talep etmesi, ihraç kararındaki keyfiliği gözler önüne sermektedir.

Daha önceki ihraç kararları gibi bu kararın da anti demokratik olduğunu bir kez daha dile getiriyoruz. İktidarın kendisinden olmayanlara duyduğu intikam duygusundan kurtulmasının toplum barışının sağlanması açısından önemini, devletin tüm yurttaşlara eşit mesafede, tarafsız davranması gerekliliğini hatırlatıyoruz.

Sonuç olarak: geçici 35. madde ile ihraç edilen üyemiz Civan YILDIRIM ve OHAL Komisyonu tarafından red kararı verilen 147 üyemiz ile daha OHAL komisyonunda 6 yıl geçmesine rağmen herhangi bir cevap alamayan 109 üyemiz işlerine iade edilene kadar mücadelemizin süreceğinin bilinmesini istiyoruz.

Tüm bu baskılara karşın bu ülkenin onurlu Kamu Emekçileri olarak, bu hukuksuzluklar karşısında boyun eğmeyeceğimizi, emekten ve demokrasiden yana bir Türkiye yaratıncaya kadar mücadele edeceğimizi buradan bir kez daha tekrarlıyoruz.   

Yaşasın onurlu mücadelemiz!

Yaşasın BES!

Yaşasın KESK!