SOSYAL GÜVENLİK KURUMU HUKUKSUZ UYGULAMALARINA DEVAM EDİYOR

257

Bilindiği gibi 666 sayılı KHK ile başta Sosyal Güvenlik Kurumu çalışanlarının ikramiyeleri olmak üzere değişik adlar altında ödenen ek ödemeler kaldırılmıştı.

İlgili KHK’nin ek ödemeleri düzenleyen maddelerinin iptali yönünde Anayasa Mahkemesi’ne başvurulmuş, Anayasa Mahkemesi 27.12.2012 tarih ve E:2011/139, K:2012/205 sayılı kararı ile 11.10.2011 günlü ve 666 sayılı KHK’nin Ek 12 maddesinin (2) numaraları bendinin mali haklara ilişkin hükmün mevcut veya yeni ihdas edilen yada bir başka bakanlıkla birleştirilen bakanlıkların görev, yetki, teşkilat ve kadrolarının düzenlenmesi ile bağlantılı ve bunların zorunlu sonucu olmadığı, doğrudan mali haklara ilişkin bir düzenleme niteliğinde olduğundan, 6223 sayılı Yetki Kanununu Kapsamında bulunmadığı, dolayısıyla Anayasa’nın 91. Maddesine aykırı olduğu gerekçesiyle iptaline karar vermiştir.

Yine İzmir 1. İdare Mahkemesi ve Denizli İdare Mahkemesi’ne açılan davalar sonucunda ikramiyelerin ödenmesi yönünde verilen yargı kararlarına rağmen, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı bu kararları yok sayarak hukuk tanımamazlığını sürdürmektedir.

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı geçen yıl yaptığı gibi bu yıl da İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı’nın 20.01.2014 tarih ve 1.044.645 sayılı e-postası ile “KHK’nin yürürlüğe girdiği tarihten önce yürürlükte bulunan mevzuat hükümlerine göre ödeme yapılan (2) ve (3) sayılı cetvellerde yer alan unvanlı kadrolara 2014 yılının birinci ikramiyesinin ocak ayı başında ödenmesi Başkanlık Makamının 27.12.2013 tarihli ve 5036453 sayılı olurları ile uygun görülmüştür” denilmiştir. Hatırlanacağı gibi geçen yıl da aynı şekilde bir e-posta ile Teftiş Başkanlığı’nda çalışan beş yüzün üzerinde müfettişe ikramiye ödemesi yapılmıştı. Yine yayınlanan e-posta ile aynı şekilde Teftiş Başkanlığı’nda çalışan müfettişlere 2014 yılı ikramiyeleri ödenecektir. Bu hukuksuz uygulama Anayasa’nın eşitlik ilkesiyle ve hiçbir hakkaniyetle bağdaşmamaktadır.

Büro Emekçileri Sendikası olarak Kurum Başkanlığı ile yaptığımız görüşmelerde de ifade ettiğimiz gibi, Sosyal Güvenlik Kurumu çalışanlarının ikramiyelerin ödenmesinin önünde Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetiminin takındığı tutum dışında herhangi bir yasal engel yoktur.

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı’nı bu adaletsiz uygulamalardan vazgeçerek Sosyal Güvenlik Kurumu çalışanlarını daha fazla mağdur etmeden, hiçbir ayrım gözetmeksizin ikramiyelerinin ödenmesi için bir an önce adım atmaya çağırıyoruz.


MERKEZ YÖNETİM KURULU