TİS VE GREV HAKKIMIZ İÇİN İKİ YÜRÜYÜŞ KOLUYLA ANKARA’YA YÜRÜYORUZ!

245

” ‘0’ =’220′ ‘5’


‘5’ ‘168″>
]Toplu görüşmelerin birinci oturumunda Ankara’da olmak üzere İstanbul ve Diyarbakır’dan başlatılan 2 kol şeklinde “TİS YOKSA GREV VAR” şiarıyla Ankara’ya Yürüyoruz.
DİYARBAKIR- ‘ TİS YOKSA GREV VAR” isimli Ankara yürüyüşü için Diyarbakır Kolu Sabah saat 10.00 itibari ile toplanmaya başlandı. Dağkapı Semti Ahmet Arif Parkı’nda saat:12.00’da toplanılarak Büyükşehir Belediyesi önüne kadar sloganlar eşliğinde yürüyüş yapıldı. Ardından kortej Belediye’nin önüne geldi, burada KESK Genel sekreteri Emirali ŞİMŞEK bir basın açıklaması yaptı. 13.20’de otobüslere binildi. Diyarbakır yürüyüş kolu grubu yürüyüşün ikinci durağı Urfa’ya uğurlandı.
 İSTANBUL- KESK’nin Toplu İş Sözleşmesinden (TİS) doğan hakları ve sendikalarına yönelik baskılara dikkat çekmek için Ankara’ya başlattığı yürüyüş için İstanbul’daki emekçiler de yola çıktı.
AKP Hükümeti’nin TİS’den doğan hakları kabul etmesi için Ankara’ya, yürüyüş düzenleyecek olan KESK üyeleri İstanbul’dan hareket etti. İstanbul yürüyüşü KESK Başkanı Sami Evren, Eğitim Sen Başkanı Zübeyde Kılıç ve KESK İstanbul Şubeler platformu üyelerinin de bulunduğu emekçiler Kadıköy Boğa Heykeli önünden bir araya geldi. Üzerlerinden ‘TİS Yoksa Grev var’ yazılı önlükler, ‘Grev hakkımız kullanmak için yürüyoruz’, ‘Tutuklular serbest bırakılsın’ pankartlarını taşıyan KESK üyeleri ve sık sık ‘Devlet güdümlü sendika olmayacağız’, Direne diren kazanacağız’, ‘TİS yoksa grev var’, ‘Baskılar bizi yıldırımaz sloganları attı. Burada kamu emekçilerine seslenen KESK Başkanı Sami Evren, Ankara’ya düzenleyecekleri yürüyüşün bir çok nedeni olduğunu söyledi. Evren, amaçlarının gasp edilen haklarını almak ve işsizliğe sefalete dur demek olduğuna dikkat çekerek, ‘Yollara düşmemizin nedeni var, TİS hakkımızı kullanmak için yollara düşüyoruz.
Emek düşmanı AKP iktidarı için bu sıcak Ağustos ayını daha ısıtmak içim yollara düşüyoruz. TİS taleplerimizi duyurmak, emekçilerini sözünü ortaya koymak ve TİS yoksa, grev var! diye bir kez daha haykırmak için yollardayız’ dedi.
AKP iktidarının TİS hakkı konusunda kulak tıkadığına ve bu nedenle bir hukuksuzluğun ortaya çıktığını dile getiren Evren, ‘Bu gün tartışılması gereken TİS ve grev hakkımız değildir. AKP iktidarının engelleme tutumudur. TİS hakkımız vardır ve şu anda yürürlükte olan toplu görüşme meşru değildir. Yapılan görüşmeler AHİM kararları ve uluslararası hukuka aykırıdır’ diye konuştu. Sendikalarının üzerinde yaşanan baskıların artığını, binalarının JİTEM tarafından basılarak yöneticilerinin ve üyelerinin tutuklandığı bir Türkiye’de yaşamak istemediklerini aktaran Evren, ‘Ayrıca, baskılara, sürgünlere, işten çıkarmalara gözaltı ve tutuklamalara karşı yürüyoruz!’ dedi. 15 Ağustos Cumartesi sabahı Ankara’da Diyarbakır’dan yola çıkan yürüyüş kolu ile buluşacaklarını kaydeden Evren, ‘KEKS olarak sadece kamu emekçilerinin çıkarları için değil, toplu sözleşmeyi, toplum sözleşmesi haline getirmek için; işsizliğe karşı, sefalete karşı krizin bedelini yoksul halk ödetmemek için yürüyoruz. Barış ve kardeşlik için yürüyoruz’ diye kaydetti. Evren’in açıklamasının ardından KESK üyeleri Boğa Heykeli önünden Söğütlü Çeşme’ye kadar sloganlar yürüdükten sonra otobüslerle Gebze’ye hareket etti.