KAMU EMEKÇİLERİ TOPLU GÖRÜŞME TALEPLERİ İÇİN BUGÜN 1 SAAT İŞ BIRAKARAK HÜKÜMETİ UYARDI…

229

” ‘0’ ‘5’


‘5″>
]BASIN AÇIKLAMASI METNİ:
Bugün toplu görüşmelerin gündemini mali haklar oluşturuyor. Başka bir deyişle söyleyecek olursak milyonlarca kamu emekçisinin ücretlerine hükümetin hangi oranda bir artış takdir edeceği bekleniyor. Görüşmelerin şimdiye kadarki oturumlarında üzerinde durulan konular ve kamu emekçilerinin talepleri yönünde hiçbir somut ilerleme sağlanamadı. Toplu görüşmeler bir sohbet toplantısı olmanın ötesinde bir anlam taşımıyor.
 Toplu görüşmelerin başında hükümeti Toplu Sözleşmeye davet ederken sürecin böyle olacağını ön görmüş ve toplu görüşme modelinin iflas ettiğini, meşruiyetinin kalmadığını söylemiştik. Gelinen noktada, uyarılarımıza rağmen toplu görüşme sürecinde ısrar edenlerin kamu emekçilerini bir kez daha hayal kırıklığına uğrattığını görüyoruz.
” ‘0’ ‘5’

‘5″>
]Bugün kamu emekçilerinin ekonomik sorunları, yapılacak yüzde 5-6’lık ücret zamlarıyla çözülemez. Sadece 22 Temmuz 2007 seçimlerinden bu yana geçen iki yılda emekçilerin alım gücü % 40 gerilemiştir. Kamu emekçilerinin % 95’i yoksulluk sınırı olan 2400 liranın altında bir gelire sahiptir. Kadınların istihdama katılım oranının % 30’ların altında olduğu ve ortalama hane büyüklüğünün 4’ü biraz geçtiği düşünülecek olursa tablonun vahameti iyice ortaya çıkacaktır.
Üstelik ağır kriz şartları altında kamu emekçileri sadece geçinebilmek için bile borçlanmak zorunda kalmışlardır. 1 milyonu aşan insanın kriz nedeniyle işsiz kaldığı, emeklilerin ortalama ücretlerinin açlık sınırı olan 738 liranın altında olduğu koşullarda işsizlerin, emekçilerin, küçük üretici ve esnafın nasıl bir sefaletle yüz yüze kaldığı ortadadır.
KESK bunun için tüm emekçi ve emeklilere 1500 lira temel ücret talebini yükseltiyor.” ‘0’ ‘5’

‘5″>
]
KESK bunun için işsiz yurttaşlarımıza açlık sınırının üzerinde bir yurttaşlık ücreti ödenmesi talebini yükseltiyor. Bu yurttaşlarımızın eğitim, sağlık ve enerji giderlerinin devlet tarafından karşılanmasını öneriyor.
Bu ülkenin kaynakları var. Ama bu kaynaklar eğitime gitmiyor; sağlığa gitmiyor; emekçilere gitmiyor. Bu ülkenin kaynakları şirket kurtarmalara, şirketlere yönelik vergi indirimlerine, sermaye teşviklerine gidiyor; bu ülkenin kaynakları halklarımızı perişan eden kirli savaşın finansmanına gidiyor.
KESK, bunun için sermaye kesimine yönelik teşviklerin durdurulmasını istiyor.
KESK, bunun için Kürt Sorunu’nun çözümünü istiyor; bunun için demokratikleşme istiyor; bunun için barış istiyor.
” ‘0’ =’225′ ‘5’

‘5’ ‘300″>
]KESK, kaynakların halka, işsizlikle mücadeleye, eğitim ve sağlık başta olmak üzere kamusal hizmetlere aktarılmasını istiyor.
KESK TİS için ısrar ediyor, toplu görüşme oyununa ortak olmuyor.
Çünkü toplu görüşme emekçiler için bu karanlık tabloyu değiştirmez; tersine daha da karartır. Emekçilerin sefaletten kurtulmalarının yolu, herkese onurlu bir yaşam, insanca bir ücret mücadelesinden geçer. Grevli toplu sözleşme hakkının hayata geçirilmesinden geçer.
Grevli toplu sözleşme hakkı sendika hakkının temelidir. Bu haklar birbirinden bağımsız düşünülemez.
Buradan siyasi iktidara sesleniyoruz.
Toplu sözleşme hakkımız vardır siz gasp ediyorsunuz; grev hakkımız vardır; siz yok sayıyorsunuz.
Bugün bu hak gaspına, toplu görüşme hukuksuzluğuna ve emekçileri sefalete mahkum eden politikalarınıza karşı 1 saat iş bırakıyoruz.” ‘0’ =’225′ ‘5’

‘5’ ‘300″>
]
Bu uyarıya kulak verin, kamu emekçilerinin kararlı olduğunu görün!
Çünkü bir kez daha söylüyoruz: TİS YOKSA GREV VAR!