KESK-AR KAMU EMEKÇİLERİ ALIM GÜCÜ RAPORU

260

Kamu Emekçisinin Alım Gücü Düşüyor!
Açlık Ve Yoksulluk Sınırı Sadece 3 Ayda Yüzde 6 Arttı,
Hükümetin Kamu Emekçilerine Verdiği Enflasyon Farkı İse Yüzde 0,14!
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi KESK-AR tarafından, TÜİK “madde fiyatları istatistikleri” ve Bütçe Mali Kontrol Genel Müdürlüğü, “Memur Maaş Hesabında Kullanılan Katsayı” istatistikleri üzerinden yapılan araştırmanın sonuçlarına göre son 1 yıl içinde giyimden konut harcamalarına, gıda tüketiminden ulaşıma kadar birçok ihtiyacın karşılanmasında kamu emekçilerinin alım gücü düştü, yoksullaşma arttı.
Araştırmanın sonuçlarına göre ortalama ücretli bir kamu emekçisi son 1 yıl içinde 9 kg daha az peynir alabildi, 650 gram daha az dana eti, 30 adet daha az yumurta, 11 adet daha az damacana su, 5 tane daha az erkek pantolonu, 6 tane daha az kadın pantolonu, 13 tane daha az çocuk pantolonu alabildi. Geçen 1 yıla kıyasla 1 kg daha az kömür alabildi, 4 tane daha az tüp alabildi.
Ücretlere yapılan zamlar göz önüne alındığında enflasyonun hayat pahalılığı yaratan etkisini en ağır hissedenlerden biri kamu emekçileri oldu. Kamu emekçilerine yapılan yıllık ortalamada yaklaşık yüzde 6 ücret zammı ise hayat pahalılığı karşısında yaşanılan mağduriyetleri gidermenin çok uzağında kalarak, refah kayıplarını kat be kat körükledi.
Ücret artışlarında, emekçiler için yaşamsal olmayan ürünlerin hesaplamalara dahil edilmesi ile elde edilen enflasyon artışları dikkate alınmaktadır. Dolayısı ile fiyat artışları karşısında emekçilerin içine düştüğü durum göz ardı edilmektedir.
Kamu Emekçilerine Verilen Yüzde 0,14 Enflasyon Farkı Sadaka Niteliğindedir! İşsizlik, giderek bozulan gelir dağılımı, zorlaşan çalışma koşulları, ticarileşen kamusal hizmetler, çığ gibi büyüyen barınma sorunu gibi emek karşıtı süreçlerden oluşan AKP politikaları sonucu emekçinin ödediği bedeller ağırlaşmakta, kazanımları günden güne erimektedir. KESKAraştırma Departmanı KESK-AR tarafından hazırlanan Açlık ve Yoksulluk Raporu’na göre, 4 Kişilik ailenin sağlıklı beslenmek için yapması gereken minimum aylık gıda harcaması olan açlık sınırı Aralık ayında 1119 TL, açlık sınırının tüketim harcamasına dağıtılması ile elde edilen yoksulluk sınırı ise 3537 TL olmuştur.
AKP Hükümeti’nin 4688 sayılı yasada kısmi tadilatlar yaparak,10 yıldır sürdürülen “toplu görüşme” oyununun devamı olarak, içerikte toplu görüşmeden bile daha geri bir düzen içine hapsettiği toplu sözleşme sonucunda kamu emekçilerine yıllık ortalama %6 ücret zammı uygulanmıştı. Şimdi enflasyon farkı olarak %0,14 ilave ediliyor. Toplamda %6,14’lük bir ücret zammı sefalet demektir. İnsan onuruna yakışır, emekçileri hayat pahalılığı karşısında “gerçek” anlamda koruyacak bir artış yıllık %30 olmalıdır. Kamu emekçilerine yapılacak zam, 2013 yılı için gerçekleşen enflasyon+büyüme oranı+refah payı kadar ücret artışını temsil etmedikçe bu sefalet devam edecektir.