YARGI EMEKÇİLERİNİN YOL TAZMİNATLARINA DAİR 3717 SAYILI KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN TBMM’NE SEVKEDİLEN KANUN TEKLİFİ TÜM YARGI EMEKÇİLERİNİ

239

Yargı Emekçilerinin “havuz paraları” olarak da bilinen 3717 sayılı Kanunun yeniden düzenlenmesine ve 21 Kasım 2008 tarihinden bu yana ilgili banka hesaplarında biriken paraların dağıtılmasına ilişkin Kanun Teklifi TBMM’ne sevkedilmiş bulunmaktadır. (EK1)
  Sendikamızca Keşif ücretlerinin tek bir havuzda toplanarak eşit bir şekilde dağıtılması, ek ödemelerden mahsup edilmemesi, emekli keseneğine eklenmesi ve 21 Kasım 2008’den itibaren biriken paranın statü ve unvan farkı gözetmeksizin eşit bir şekilde tüm personele dağıtılmasına ilişkin taleplerimizi kazanmak uzun soluklu bir mücadele yürütmekteyiz.
  =’240′


]Yargı Emekçilerinin Havuz paralarının yanısıra, Adalet Hizmetleri Tazminatının arttırılması, Yol ücretlerinin ödenmesi, kreş ve yemek sorunlarının çözülmesi, çalışma koşullarının iyileştirilmesi için İzmir, İstanbul ve Samsun’dan Ankara’ya Yürüyüşler, Kitlesel Eylemler, İmza Kampanyaları, iş bırakama eylemleri gerçekleştirdik hep birlikte. Yanı sıra, TBMM Komisyonları ile Siyasi Parti Grup Başkanlıklarına ve Adalet Bakanlığına değişik dönemlerde gerekçeli Kanun Tasarısı Teklifi ve taleplerimiz sunulmuştur. (EK2)
TBMM’YE SEVK EDİLEN SON TASARIYLA;
1- 492 Sayılı Harçlar Kanunda ilave değişiklik yapılarak, Keşif  ve Haciz talebinde bulunan vatandaştan alınan harçlar maktu hale getirilmektedir.
2- Keşif ve haciz harçlarının ödenmesi ve bu işlemleri yapanlara yapılacak ödemeler, (belirli bir gösterge rakamı ile katsayı çarpımı tutarında) yol tazminatı’ Bütçe üzerinden ödenecektir. (sistem değişikliği söz konusudur.)
3-Bakanlık Merkez memurlarına yapılan ödemeler kaldırılmaktadır.
4-Sosyal çalışmacı, pedagog ve psikologlara yol tazminatı ödenmesi mümkün hale getirilmektedir.
5- Ödenecek yol tazminatının üst sınırı, en yüksek Devlet memuru aylığının ek gösterge dahil iki katını olarak belirlenmektedir.
6- 21 Kasım 2008 tarihinden bu yana bankalarda birikmiş paraların, bu süreler içerisinde çalışan personelin çalışma süresi dikkate alınarak’21.11.2008 tarihinden önce yürürlükte bulunan yasa hükümleri çerçevesinde dağıtılması, öngörülmektedir.
Esasen, söz konusu Tasarıyla Sendikamızın talepleri ve Yargı Emekçilerinin beklentileri karşılanmamaktadır. Yargı emekçilerinin kaynakları ve 17 aydır çalışanlara ödemesi yapılmayarak bankada bloke edilen havuz paralarının önemli bir kısmı Hazineye devredilmek istenmektedir. Sendikamız BES, yargı emekçilerinin birikimlerine el konulmasına karşı, Tüm yargı Emekçilerinin beklentilerini karşılayacak daha ileri bir yasal düzenleme için TBMM sürecinde de mücadelesini sürdürecektir.
KAZANIMLARIMIZI KORUMAK VE GELİŞTİRMEK İÇİN
ÖRGÜTLÜ MÜCADELE EDELİM
GÜÇLERİMİZİ BES’TE BİRLEŞTİRELİM