AKP İKTİDARI, ‘EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET’ YALANIYLA KAMUOYUNU VE KAMU EMEKÇİLERİNİ ALDATIYOR!

221

İŞTE GERÇEKLER!
AKP Hükümeti, 6223 sayılı Yetki Kanunu ile almış olduğu Kanun Hükmünde Kararname çıkarma yetkisini son gecede kullanarak Meclis iradesini yine yok saymış, faşizan tutumunu bir kez daha göstererek Sendikalarımızdan ve emekçilerden gizleyerek sadece yandaş sendikası ile yaptığı değişiklikleri 02 Kasım 2011 gecesi Mükerrer Resmi Gazete ile yayımlamıştır.
666 sayılı Kamu Görevlilerinin Mali Haklarının Düzenlenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde ile tüm kamu emekçilerinin maaş ve ödemeleri değiştirilmiştir.
Düzenleme ile AKP Hükümeti, sadece Merkez Teşkilatı Uzmanları ile Müdür ve daha üstü kadrolarda bulunanların ücretlerine iyileştirme yapmış olup, Eşit İş yapanlar arasında Eşit Ücret verilmesi gibi bir durum söz konusu değildir. AKP, bu kandırmaca ile temel ücretlerimize ve kazanılmış haklarımıza saldırmış ve binlerce kamu emekçisinin aylık gelirlerini azaltmıştır.
Örneğin, Maliye Bakanlığı personelinin kurum yasasından kaynaklı almakta olduğu ek ödeme ve fazla mesai ücreti yani yaklaşık 900 TL gibi bir gelir kaldırılmış ve yerine 670-550 TL arasında değişen ek ödeme getirilmiş bulunmaktadır. Yine, Sosyal Güvenlik Kurumu emekçilerinin almakta oldukları ek ödeme, ikramiye ve fazla mesai ödemeleri yani aylık yaklaşık 950-1100 TL gelirleri kaldırılarak yerine sadece 670-550 TL ek ödeme getirilmiştir.
Kurumların Merkez Kadrolarının maaşları 657 sayılı yasa kapsamından çıkarılması yönündeki düzenleme, AKP’nin bundan sonra sözleşmeli statüye geçireceği personeli de belirlediği anlamına gelmekte olup, kamuda farklı yasalara göre ücret ödemesine son vereceğini belirtirken farklı iki statü oluşturularak EŞİTLİK değil AYRIMCILIK esas alınmıştır.
Yine aynı eşitsizlik uzman kadroları arasında da devam ettirilmekte Merkez Teşkilatlarında görev yapan uzmanlar ile diğer uzman kadroları arasında ücret adaletsizliği büyütülmektedir.
Dolayısıyla, AKP İktidarı binlerce memurun aylık ücret ödemelerini yoksullukta eşitlemiş bulunmaktadır. Düzenleme ile 3-4 dereceli bir memurun aylık toplam geliri 1.500-1.600 TL civarında sabitlenerek eşitlenmiştir. Bu düzenleme mağdur edilen binlerce büro emekçisi tarafından kabul edilemez. AKP Hükümeti derhal bu düzenlemeleri geri çekmeli ve gerçek anlamda EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET ilkesi adil bir şekilde hayata geçirmeli, en düşük maaşın yoksulluk sınırı olan 2000 TL nin üzerinde olacağı bir düzenleme gerçekleştirmelidir.

EK ÖDEME DÜZENLEMESİ İLE EŞİTSİZLİK BÜYÜTÜLMEKTEDİR.

666 sayılı KHK ile kurum yasalarında yer alan ek ödeme, ikramiye, tazminat, döner sermaye, fazla mesai ödemesi gibi ödemeler 14.01.2012 tarihi itibariyle kaldırılmış ve yerine sadece 375 sayılı KHK’nin Ek Madde 9 ile düzenlenen ek ödeme yapılması düzenlenmiştir.
Sağlık Bakanlığı ile kurumlarda Sağlık Hizmetleri Sınıfında görev yapan personel, Gümrük Bakanlığı, YÖK, Adli Tıp Kurumu ve TSK personeli kendi kurum kanunlarına göre ek ödeme, döner sermaye ve fazla mesai adları altında yapılan ödemelere devam edilerek bu kurumların personeli 375 sayılı KHK de yapılan değişikliğin dışında tutulmuş ve aynı zamanda bu personele Döner Sermaye Gelirlerinden ödeme yapılmayacağı da düzenlenmiştir.
666 sayılı KHK ile memurlara Ek Gösterge ile Kadro ve Derecelerine göre Ek Ödeme yapılması düzenlenmiştir.
Buna göre;
Genel İdare Hizmetleri Sınıfında;
1-2 Dereceli memura %110, 3-4 dereceli memura %100, 5-7 Dereceli memura %90, Diğer derecelerdeki memurlara ise %85 oranında Ek Ödeme yapılacaktır. GİH sınıfında 3-4 Derecede görev yapan memura 612,00 TL Ek ödeme ödenecektir. Müdür düzeyindeki kadrolara ise %170 oranında ek ödeme yapılacak olup, İl Nüfus Müdürü kadrosunda bulunan memur 1.040 TL ek ödeme alacaktır. Ek göstergesi yüksek olanlara ise bu oran %200 olarak uygulanacak olup 1.224,00 TL Ek Ödeme ödenmesi düzenlenmektedir.
Ayrıca yapılacak ek ödeme SGK prim kesintisine tabi tutulmayarak emekli aylığına yansıtılmamaktadır.
Uzman Kadroları Arasındaki Fark Derinleştirilmiş olup EŞİTLİK İLKESİ YİNE İHLAL EDİLMİŞTİR
Bakanlık, Müsteşarlık, Başkanlık, Genel Müdürlüklerin taşra teşkilatı ile YÖK ve Mahalli İdarelerde Yeterlilik Sınavına tabi uzman ve denetmenlere derecelerine göre %140 ila %125 arasında ek ödeme ödeneceği belirlenmişken kurum içinde yapılan sınavla uzman kadrosuna atananlar için %115-%100 oranında ek ödeme getirilmiştir.
Dolayısıyla aynı unvanda bulunan açıktan atama Gelir Uzmanı ile kurumun yaptığı özel sınavla atanan Gelir Uzmanı arasında ücret farklılığı yaratılmasını EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET olarak tanımlayabilir misiniz’
Şef kadrosunda bulunanlara ise derecelerine göre %115-%95 oranında ek ödeme ödeneceği, Yardımcı Hizmetler Sınıfında görev yapanlar için ise yine derecelerine göre %90-%70 oranında ek ödeme yapılacağı düzenlenmiştir.
KURUMLARIN MERKEZ PERSONELİNE 657 SAYILI YASAYA GÖRE DEĞİL 375 SAYILI KHK’NE GÖRE ÜCRET VE TAZMİNAT VERİLECEKTİR.
Cumhurbaşkanı Genel Sekreterliği, TBMM Genel Sekreterliği, Başbakanlık ve Bakanlıklar ile bağlı ve ilgili kuruluşları, Sosyal Güvenlik Kurumları, Yükseköğretim Kurulu, Üniversitelerarası Kurul, ÖSYM Başkanlığında; Genel Sekreter, Başkan, Müşavir, Başkan Yardımcısı, Hukuk Müşaviri,Genel Müdür, Genel Müdür Yardımcısı, Daire Başkanı, Kurul Üyesi, Bölge Müdürü, Defterdar, Vergi Dairesi Başkanı, İl Müftüsü, İl Müdürü, Kurumların Merkez Teşkilatlarında; Müfettiş, denetçi, kontrolör, Adalet Uzmanı, Afet ve Acil Durum Yönetim Uzmanı, Aile ve Sosyal Politikalar Uzmanı, AB İşleri Uzmanı, Basın ve Enformasyon Uzmanı, Başbakanlık Uzmanı, ÇSGB Eğitim Uzmanı, Çalışma Uzmanı, Çevre ve Şehircilik Uzmanı, Denizcilik Uzmanı, Devlet Gelir Uzmanı, Devlet Personel Uzmanı, Dış Ticaret Uzmanı, Dışişleri Uzmanı, Din İşleri Yüksel Kurulu Uzmanı, Diyanet İşleri Uzmanı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Uzmanı, Gençlik ve Spor Uzmanı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Uzmanı, Gümrük ve Ticaret Uzmanı, Havacılık ve Uzay Teknolojileri Uzmanı, Hazine Uzmanı, İçişleri Uzmanı, İhracatı Geliştirme Uzmanı, İstihdam Uzmanı, İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı, Kalkınma Bakanlığı Planlama Uzmanı, Kültür ve Turizm Uzmanı, Maliye Uzmanı, Marka Uzmanı, Meteoroloji Uzmanı, Milli Eğitim Uzmanı, MGK Genel Sekreterliği Uzmanı, Milli Savunma uzmanı, Orman ve Şu İşleri Uzmanı, ÖSYM Uzmanı, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı Uzmanı, Patent Uzmanı, Sağlık Uzmanı, Sanayi ve Teknoloji Uzmanı, Savunma Sanayii Uzmanı, Sosyal Güvenlik Uzmanı, Tapu ve Kadastro Uzmanı, TİKA Uzmanı, TÜİK Uzmanı, Ulaştırma ve Haberleşme Uzmanı, Vakıf Uzmanı, Yazma Eser Uzmanı, Yurt Dışı İşçi Hizmetleri Uzmanı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Uzmanı, Yüksek Kurum Uzmanı, YÖK uzmanı ve Mali Hizmetler Uzmanı ve bunların yardımcılarının ücretleri 657 sayılı yasaya göre değil 375 sayılı KHK’nin Ek Madde 10 kapsamında belirlenerek ödenecektir.
Kurumların Merkez Teşkilatında görev yapan sayılan unvanların ücretleri derecesine göre 81.200*0,06446=5.234 TL ila 30.250*0,06446=1,950 TL arasında belirlenmiştir. Ayrıca bu personele 43.600*0,06446=2.810 TL ila 16.650*0,06446=1.070 TL arasında tazminat ödenecektir.
Bu durumda, Kurumların merkez teşkilatında görev yapan uzmanlar ile üst düzey bürokratların en düşük maaşı 3.880 TL, en yüksek maaş ise 7.200 TL olarak belirlenmekte olup bu personele başkaca bir ücret ödenmeyeceği hüküm altına alınmıştır.
Gelir İdaresi Başkanlığında Devlet Gelir Uzmanı kadrosunda 3.Derecede görev yapan uzmana 2.530 TL ücret ve 1.390 TL tazminat olmak üzere toplam 3.950 TL ücret verilecektir.
KURUMLARIN FAZLA MESAİ ÜCRETLERİ, İKRAMİYE, DÖNER SERMAYE ÖDEMELERİ KALDIRILMAKTADIR.
375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye eklenen EK Madde 12 ile 31.12.2011 tarihi itibariyle tüm kurumların fazla mesai ücretleri kaldırılmıştır. Ek Madde 13 ile ise, Bakanlar Kurulu Kararı ile zorunlu ve istisnai işler için ayda elli saati ve yılda altı ayı geçmemek üzere fazla mesai ücreti ödeneceğini düzenlemiştir.
AYRIMCILIK DEVAM ETTİRİLEREK BAZI PERSONELE İLAVE EK ÖDEME YAPILMAKTADIR.
Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı Ve Başbakanın Yakın Koruma Ve Makam Hizmetlerinde Görev Yapanlara İlave Ek Ödeme Getirilerek %200 oranında ek ödeme yapılacağı düzenlenmiştir.
666 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Merkez Birimlerinde Uzman kadrosu bulunmayan Bakanlık ve Başkanlıklarda Uzman kadrosu istihdam edilmiştir. Adalet Uzmanı, Dışileri Uzmanı, İçişleri Uzmanı gibi mevcut yasalarda bulunmayan kadrolar ihdas edilerek yeni düzenlemeye dahil edilmişlerdir. Merkez uzmanlarına Denetim Tazminatı ödeneceği belirlenmiş, bu kadrolar ek gösterge cetveline işlenmiş, merkez uzmanlarına 2000 puan özel hizmet tazminatı ödeneceği belirlenmiştir.
ÖRGÜTLENME ALANIMIZDAKİ EMEKÇİLERİ ETKİLEYENLER
İşkolumuzda; ‘ Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı Personelinin 213 sayılı VUK Ek 13.maddesine göre almakta oldukları Ek Ödeme ve Fazla Mesai Ücreti kaldırılmıştır. ‘ Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı personeline 5502 sayılı yasanın 28.maddesine göre ödenmekte olan Ek Ödeme, Fazla Mesai Ücreti ve İkramiye Ödemesi kaldırılmıştır. ‘ Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığında fatura ve reçete incelemesi yapanlar ile tabip, eczacı ve tıpta uzmanlık mevzuatında belirtilen kadrolarda görev yapanlara en yüksek devlet memuru aylığının %700’ü, sağlık hizmetleri ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfına dahil kadrolardaki personele ise %225 oranında ek ödeme yapılacağı düzenlenmiştir. ‘ Başbakanlık Personeline 3056 sayılı kanunun 31.maddesi kapsamında ödenen fazla mesai ücretleri, ‘ Çalışma ve Sosyal Güvenlik Kurumu personeline 3146 sayılı kanunun 39.maddesi kapsamında ödenen ek ödemeler, ‘ Hazine Müsteşarlığı Personeline 4059 sayılı kanunun 7.maddesi ve ek 1.maddesi kapsamında ödenen ek ödeme ve fazla çalışma ücretleri, ‘ Gümrük Bakanlığı personeline 4458 sayılı yasanın 222.maddesi kapsamında ödenen ek ödemeler, ‘ T.İş Kurumu Personeline 4904 sayılı yasanın 15.maddesine göre ödenmekte olan ikramiye, fazla mesai ve ek ödemeler, ‘ Ekonomi Bakanlığı (Dış Ticaret Müsteşarlığı) personeline 637 sayılı KHK kapsamında ödenen ek ödemeler, ‘ Adalet Bakanlığı Personeline ek olarak verilmekte olan Adalet Hizmetleri Tazminatı ile 3717 sayılı kanun kapsamında ödenen Fazla Mesai Ücretleri, ‘ Dışişleri Bakanlığı personeline 6004 sayılı kanunun geçici 6.madde kapsamında ödenen ek ödemeler, ‘ Sayıştay Başkanlığı personeline 6085 sayılı kanunun 63.maddesi kapsamında ödenen ek ödemeler, ‘ Nüfus Müdürlüğü personeline 5490 sayılı kanunun 66.maddesi kapsamında ödenen ek ödemeler, ‘ Türkiye İstatistik Kurumu Bşk. personeline 5429 sayılı kanun kapsamında ödenen fazla mesai ücretleri, ‘ Meteoroloji Genel Müdürlüğü personeline 3254 sayılı yasanın 32/D maddesi kapsamında Döner Sermayeden ödenen ek ödemeleri, ‘ Yargıtay Başkanlığı personeline 2797 sayılı yasanın 55.maddesi kapsamında ödenen teşvik tazminatı,
Gibi pek çok ödemeler kaldırılmıştır.