ALİ RIZA GÜNGEN: EKONOMİDE ZAMAN MEKÂN KAYMALARI (19. 03. 2021)

266

Fiyat istikrarı sağlamak üzere yeni bir komite oluşturulmasından tutun Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nun ihdasına, kurumsal yapıyı güçlendirmekten anlaşılanın yeni kurul ve komite oluşturmak şeklinde somutlaştığı bu reform programında, ekonomi yönetiminin bir zaman mekân kayması gerçekleştirmeye soyunduğunu görüyoruz.
12 Mart 2021’de açıklanan
[
tekrar dinliyorum.
Müzik eğitimi almamış veya yeteneği sınırlı bir insanın güzel şarkı söyleyebilmesi pek rastlanan bir durum değildir. Etrafında uyaran kimse olmayınca bazen kamusal ortamda, ya da denk gelirseniz yetenek şovlarında bu sesleri dinlemek zorunda kalabilirsiniz. Sanırım, ekonomi yönetimine “Kuzum, siz yirmi yıldır neler yapıldığını, ne olduğunu bilmiyor musunuz?” sorusunu kimse yöneltemiyor. Bizler de bu tarz tanıtımlara her yıl bir-iki kez maruz kalıyoruz.
Yerli ve milli ekonomi inşası sürecinde dev adım olarak tanıtılan paket, son üç yılda çokça örneğini gördüğümüz ve önceki on yıllarla karşılaştırıldığında küme düşmüş bulunan politika metinleri ve yol haritalarından biri. Bununla birlikte
[

neredeyse her alanda hızlı düzelme öngördüğünü söyledikten sonra, Türkiye ekonomisinin 2021’de pozitif büyümesi beklentisinden destek alarak, ivme kazanmaktan bahsetti.
[

aynen alınmış.
Erdoğan’ın cari açıkla ilgili olarak tanıtım toplantısındaki açıklamaları katma değer fetişizminin ve enerji açığını azaltma isteğinin yansımaları. Hiçbir yenilik bulunmuyor. Pakette yerini almış bulunan, Kredi Garanti Fonu aracılığıyla uygun kredi temini, bilindiği üzere AKP hükümetlerinin vazgeçilmeziydi. İstihdam artışı karşılığında işverenlerin prim maliyetlerinin bir kısmının devlet tarafından (bu yeni örnekte kredi maliyetinden düşülmesiyle) karşılanması uygulamaları da 10 yılı aşkın süredir devam ediyorlar.
ON YIL öNCE, BEŞ YIL SONRA
Reformlar arasında yeni diyebileceğimiz alanlarda bu yazıda ayrıntısına giremeyeceğim büyük sorunlar söz konusu. örneğin yeşil tahvil ihracı desteklenecek. Ancak
[

vesilesiyle kamuoyunun kısmen haberdar olduğu bu sürecin sonuna henüz gelinmedi. Ekonomik reform tanıtımında bu alanda sonraki aşamalara ilişkin net bir fikir edinemiyorsunuz.
Ancak İslami tahkim, kabına sığmayan bir hukuki egzersiz alanı. AAOIFI standartları tahkim sürecini ayrıntılandırmadığından çeşitli ülkelerin buldukları çözüm şeriat kurullarının oluşturulması idi. Türkiye’de benzer bir yapılandırmaya gidilmesi muhtemel. İslami tahkim mekanizmaları ulemanın hangi tip finansal işlemlerin katışıksız ve İslami olduğuna dair fikir beyan ettiği yönetişim birimleri. Bu kurullar tek bir ülkenin vatandaşlarından oluşmak zorunda değiller ve bilhassa
[

nın son ayağı olarak görmek, yatırımcı demokrasisinin güzide bir eseri olarak konumlandırmak gerekiyor. Tanıtım kitapçığını benim yaptığım üzere arşiv amacıyla saklayabilirsiniz, ama olur da indirdiyseniz, dosyayı silmek hiç fena fikir değil.
[rn]19 MART 2021 – GAZETE DUVAR