BURSA ŞUBEMİZ, İŞKUR’DA YAŞANAN İŞ YOĞUNLUĞU VE FAZLA ÇALIŞMAYA DİKKAT ÇEKEREK İŞKUR EMEKÇİLERİNİN YAŞADIKLARI SORUN VE TALEPLERİNİ KAMUOYUYLA PAYLAŞTI

257

Bursa Şubemiz, salgın sürecinde İŞKUR’da yaşanan iş yoğunluğu ve fazla çalışmaya dikkat çekmek ve İŞKUR emekçilerinin yaşadıkları sorun ve taleplerini kamuoyuyla paylaşmak için basın toplantısı düzenledi.
29 Mayıs 2020 Cuma günü düzenlenen ve Şube Başkanımız Nuriye Aydemir tarafından yapılan açıklama aşağıdadır:
BASINA VE KAMUOYUNA
Değerli Basın Emekçileri,
Değerli Arkadaşlar,



float: 247px; /Bütün dünyayı etkisi altına alan ve 11 Mart 2020 tarihinden itibaren ülkemizde de görülen COVİD 19 salgını nedeniyle çalışma yaşamında ve sosyal hayatta çeşitli tedbirler alınmakta, düzenlemeler yapılmaktadır.
Kamu hizmetlerinde; başta sağlık hizmetleri olmak üzere salgına karşı birçok tedbir alınmıştır, ancak bu süreçte çeşitli kısıtlamalarla da olsa kamu emekçileri hizmet üretmeye devam etmiştir, etmektedir.
Salgına karşı alınacak ekonomik tedbirler ilk olarak 18. 03. 2020 tarihinde hükümet tarafından açıklanmış ve bu kapsamda COVİD 19 salgınından olumsuz etkilenen işverenlere getirilen Kısa çalışma ödeneği başvuruları 23. 03. 2020 tarihinden itibaren İŞKUR kurumlarında kabul edilmeye başlanmıştır. Böylece ülkemizde salgın öncesinde de hissedilen ekonomik krizin bu dönemde derinleşmesiyle birlikte, İŞKUR hizmet binaları her gün iş bulma umuduyla ve Kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmek için binlerce yurttaşın başvuru yaptığı kamu birimleri haline gelmiştir.
Bu durum karşısında normal zamanlarda da yoğun olarak hizmet vermekte olan İŞKUR çalışanlarının iş yükü katlanarak artmıştır.
Yine bu süreçte kamu kurumlarında yapılan düzenlemenin devamı olarak İŞKUR’da da dönüşümlü, evden çalışma uygulaması hayata geçirilmiştir, başvurularının arttığı günlerde idari izinli sayılması gereken çalışanlar dahi mesaiye çağrılmışlardır. Gerek hizmet birimlerinde gerekse evden yürütülen çalışmada, 8 saatlik mesai dışında da uzun saatlere yayılan, bazı İl Müdürlüklerinde hafta sonlarında da devam eden bir çalışma süreci yaşanmıştır. özellikle evden çalışma uygulaması, her gün, her dakika, resmi tatillerde dahil olmak üzere sürekli çalışmaya dönüşmüştür.
Yurttaşların mağdur olmaması için, Kısa çalışma ödeneği başvurularının hızlı bir şekilde sonuçlandırılması konusunda, İŞKUR çalışanları halen yoğun emek ve mesai sarf etmeye, mesai saatlerinin dışında da büyük bir özveriyle çalışmaya devam etmektedirler.
Henüz kesin veriler yayımlamamış olsa da gerek
Hazine ve Maliye Bakanlığı
ve
gerekse Aile çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı (AçSHB)
tarafından kamuoyu ile paylaşılan kimi sınırlı verilere göre 18 Mayıs 2020 tarihi itibariyle Aile çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve İŞKUR verilerine göre salgın nedeniyle İŞKUR ödeneklerine başvuranların ve yararlananların dağılımı şöyledir;
Kısa çalışma ödeneğine başvuranların sayısı: 3 milyon 194 binKısa çalışma ödeneğinden yararlananların sayısı: 3 milyon 50 binNakdi ücret (ücretsiz izin) desteğinden yaralananların sayısı: 879 binİşsizlik ödeneğinden yararlananların sayısı: 592 binToplam: 4 milyon 665 bin
4 milyon 665 binden fazla sigortalı işçi ve işsiz, iş ve gelir kaybı nedeniyle İŞKUR ödeneklerinden yararlanmak için başvuruda bulunmuş ve işlem yaptırmıştır. Bu salgın tehdidi altında, kısa zamanda ve tedbir şartlarında İŞKUR çalışanının özverili emekleriyle başarılmıştır.
Büro Emekçileri Sendikası olarak TüRKİYE İŞ KURUMU GENEL MüDüRLüĞüNDEN yazılı olarak talep ettiğimiz, yukarıda belirttiğimiz nedenlerle bu süreçteki yoğun ve fazla çalışmaları karşılığında ayrımsız, bütün İŞKUR emekçilerine iki asgari ücret tutarı ikramiye ödemesi yapılmasının takipçisi olacağımızı kamuoyu önünde de deklare ediyoruz. Saygılarımızla

Büro Emekçileri Sendikası

Bursa Şubesi