ÖLÜM ÇAĞRISI YAPMAK İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ, YAŞAM HAKKINI SAVUNMAK SUÇ OLDU’

259



Geçtiğimiz günlerde ölüm orucuna ara verdiği sırada hayatını kaybeden Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek’le ilgili sosyal medya paylaşımları nedeniyle, Yargıçlar Sendikası Başkanı, Karşıyaka Hakimi Ayşe Sarısu Pehlivan ve Demokrat Yargı Derneği Eşbaşkanı, İzmir Hakimi Orhan Gazi Ertekin hakkında HSK tarafından soruşturma başlatılarak, Ayşe Sarısu Pehlivan görevinden uzaklaştırılmıştır.
Her gün milyonların gözü önünde yazılı ve görsel basında silahlı eylem, katliam, tecavüz, istismar çağrısı yapmanın ifade özgürlüğü, insanın en temel hakkı olan yaşam hakkını savunan düşünce paylaşımında bulunmanın ise “terör” suçu olarak görüldüğü günlerden geçiyoruz. Bugünler tarihin sayfalarına herhalde dünyanın tersine döndüğü, yaşama karşı ölümün, adalete karşı adaletsizliğin, eşitliğe karşı ayrımcılığın, iyiliğe karşı kötülüğün hüküm sürdüğü günler olarak kayıt edilecektir.

Yargıçlar hakkında açılan bu soruşturmalar; toplumun sorunlarına duyarlı, hukukun üstünlüğü ve yargının bağımsızlığına inanan, mesleğini bu ilkelerle yerine getiren, bu ilkelerin hayat bulması için sendikasında örgütlenen ve vicdanının sesine kulak veren yargıçları susturmayı hedeflemektedir. Yapılan paylaşımlarda; yargı mesleğinin onurunu, yargının bağımsızlığını ve tarafsızlığını zedeleyen hiçbir ifade yer almamakta, sadece insani bir çağrıda bulunulmaktadır. Buna rağmen düşüncesini paylaştığı için soruşturmaya ve görevden uzaklaştırmaya maruz bırakmak, ifade özgürlüğünün ihlali ve asıl olarak da kendisi gibi düşünmeyeni cezalandırmanın adı olmuştur.
Ayşe Sarısu Pehlivan ve Orhan Gazi Ertekin”in, bir sendika ve dernek başkanı olarak, yaşam hakkını ilgilendiren ve toplumda yansımaları olan bir konuda düşünce paylaşmaları, evrensel hukuk değerlerinin, insan hak ve özgürlüklerinin korunması için topluma karşı sorumluluklarını yerine getirmelerinin bir parçasıdır.
Büro Emekçileri Sendikası olarak, uğradıkları bu haksızlık karşısında Yargıçlar Sendikası Başkanı Ayşe Sarısu Pehlivan ve Demokrat Yargı Derneği Eşbaşkanı Orhan Gazi Ertekin’in yanında olduğumuzu kamuoyunun bilgisine sunuyoruz.

MERKEZ YÖNETİM KURULU