ALP ALTINÖRS: EŞİ BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ BİR KRİZ (21. 04. 2020)

204



Ham petrol stoku bulunanların zenginlikleri pul olurken, bunlardan kurtulmak için varil başına 40 dolar vermeleri gerekiyor! Batan geminin malları bunlar![kck]hr align=center size=0 100% /Koronavirüsün küresel kapitalist ekonomide yol açacağı bunalımın tarihte bir eşi-benzeri olmadığına dair veriler birikmeye devam ediyor.

Dün tarihte rastlanmamış bir olay daha yaşandı ve ABD ham petrol piyasasında (WTI) petrolün varil fiyatı önce sıfıra düştü, ancak orada da kalmadı; sıfırın altına düşerek
-40 doları
gördü. Düşüş oranı
%300‘ü buldu.
Ham petrol stoku bulunanların zenginlikleri pul olurken, bunlardan kurtulmak için varil başına 40 dolar vermeleri gerekiyor! Kimse almadığı için depolarda aşırı petrol birikmiş. Yani kısacası, petrol alana üste 40 dolar veriliyor. Batan geminin malları bunlar!

Bu çöküşün sebebi, ABD’de ve dünyada pandeminin yaygınlık düzeyi sebebiyle önümüzdeki Mayıs ayında petrol talebinin dibe vurmasıdır. Mayıs ayının petrol varilini fiyatlayan türev piyasasında, bu yüzden büyük bir panik yaşandı. Yarın vadesi dolacak olan Mayıs ayı petrol sözleşmelerinin fiyatı, önceki kapanışta 18 dolar düzeyindeyken, dünkü işlemlerde -40 dolar dolayında seyretti.
Pandemiden dolayı insanlar seyahat etmiyorlar, arabalar garajlarda bekliyor, uçaklar havalanmıyor, gemiler limanlarda kaldı. Petrolü kim ne yapsın?
Petrol fiyatları dünya piyasalarında dibe vurduğu halde, biz ise hâlâ benzini 5 liraya alıyoruz! Benzine 1,43 lira, vergiye 3,5 lira
[bütçelerin kısılmasının
… Hastanelerin kâr mantığına göre işletilmesinin, yatak sayılarının düşürülerek yapılan
[test aşamasına sokulmamasının
. . . Bu tür bir salgını
[yazısından
aldım. )

Türkiye ekonomisinde bu yıl IMF’nin daralma öngörüsü %5 düzeyinde. Ancak ona gelmeden, hemen birkaç hafta içinde döviz fiyatlarındaki yükselmenin tetiklediği bir
finansman krizi
göreceğiz gibi. Saray çevreleri bu yüzden ne pahasına olursa olsun işçileri üretime sürüyor, krizin bedeli işçi sınıfına ödetiliyor.

Salgın hastalıklar, iklim kaynaklı göçler, savaşlar, kapitalist ekonominin “yeni normali” olmaya başlıyor. Bu dönemin krizleri de klasik ekonomik krizlerden farklılaşıyor. Kapitalizm insanlığa felaketler getiriyor.

21 NİSAN 2020 – ARTI GERçEK