AYM, ANKARA’DA YAPILAN HOPA EYLEMİNDEKİ POLİS ŞİDDETİ İÇİN ‘İHLAL’ KARARI VERDİ

249



2011 yılında Artvin Hopa’da HES’lere karşı yapılan eyleme polis saldırmış, eyleme katılan emekli öğretmen Metin Lokumcu polisin biber gazı saldırısı sonucu kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmişti.
Anayasa Mahkemesi, emekli öğretmen Metin Lokumcu’nun ölümüyle sonuçlanan olayları Ankara’da protesto etmek isteyen gruba müdahale sırasındaki yaralanmaları “insan haysiyetiyle bağdaşmayan muamele” olarak nitelendirdi ve polis şiddeti hakkında ihlal kararı verdi.
Yüksek Mahkeme,
başvuruda bulunan 18 kişiden BES Ankara Şube üyesi Hüseyin Gölpunar da dahil olmak üzere 14 kişiye 15’er bin TL’ye kadar tazminat ödenmesine hükmetti.
Yüksek Mahkeme kararında o dönem BES Genel Başkanı olan Osman Biçer’in kulağına aldığı darbe ile yaralanmasına ilişkin iddianın, olay anına ilişkin kamera kaydı bulunmaması ve olaydan 5 gün sonra yapılan muayene neticesinde rapor ibraz edilmesi nedeniyle “insan haysiyetiyle bağdaşmayan muamele” yasağının ihlal edildiği iddiasının kabul edilemez olduğuna karar vermiştir.
Yine aynı olayda Güvenpark’ta kolluğun göstericileri işkenceyle gözaltına alması sebebiyle işkence yapılmasına müdahale eden sendikamız avukatı Duygu Demirel, kendisinin avukat olduğunu beyan etmesi ve işkenceyle gözaltı işlemi yapılmasının hukuka aykırı olduğunu ifade etmesine rağmen gözaltına alınmıştır.
Yüksek Mahkeme Av. Duygu Demirel’in işkenceyle gözaltına alınırken direnç gösterdiği gerekçesiyle “insan haysiyetiyle bağdaşmayan muamele” yasağının ihlal edildiği iddiasının kabul edilemez olduğuna karar vermiştir.
Anayasa Mahkemesi, polis şiddetine ilişkin ihlal kararı vermişken, polis şiddetini yerinde tespit edip görevi gereği müdahale eden ve keyfi olarak gözaltına alınmasına karşı pasif direniş gösteren avukatımız hakkında kabul edilemezlik kararı vermesi, Yüksek Mahkemenin temel hak ve özgürlüklere ilişkin çelişkili bir tutum içinde olduğunu ortaya koymaktadır.
AYM başvuruları kabul edilemez bulunan eski Genel Başkanımız Osman Biçer ve Avukatımız Duygu Demirel adına Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine taşıyacağımız bu durumun takipçisi olacağız.

MERKEZ YÖNETİM KURULU