OHAL KOMİSYONU DERHAL LAĞVEDİLMELİDİR!

243



23 Ocak 2017 tarihinde 685 sayılı KHK ile kurulan OHAL İşlemlerini İnceleme Komisyonu, kamudan ihraç edilmiş yüz binlerce kamu emekçisinin ihraç başvurularını iki yıl içinde değerlendirmek ve karar altına almakla yetkilendirilmiştir.
26. 12. 2019
tarihi itibariyle Komisyona yapılan 126. 300 başvuru hakkında yapılan inceleme sonrası 9. 600 kabul, 88. 700 ret
olmak üzere toplam
98. 300 başvuru neticelenmiş, 28. 000 dosya halen incelenmemiştir.

OHAL İşlemlerini İnceleme Komisyonu kararlarında; kamu emekçilerinin ihraç olmalarına sebep olan iddiaların değerlendirilmesi gerekmekte iken ihraç olduktan sonraki hukuki durumlarının OHAL Komisyonu kararlarına esas alındığı, memuriyete girmeden önce kişi hakkında verilen ve denetim süresi dolan kararların ihracın gerekçesi yapıldığı, kararların somut verilere değil söylentilere dayandığı, yargı kararı ile değil kurumun kanaati ile karar tesis edildiği görülmektedir.
Komisyon hukuki bir değerlendirme yapmak yerine adeta gerçeği yansıtmayan bilgi üzerine karar tesis etmektedir.

OHAL İşlemlerini İnceleme Komisyonunun başvurulara ilişkin kararlarının ardından idari yargı süreçleri de adalete erişim için etkili başvuru yolu olmaktan çıkarılmıştır.
Komisyon tarafından karar verilmesi çok uzun sürmekteyken, açılan davalarda da yargılama süresi 2-3 yıl olarak karşımıza çıkmaktadır.
OHAL İşlemlerini İnceleme Komisyonu tarafından verilen kararların genel hukuk kurallarına aykırı olması, özel yetkili ve görevli mahkemelerin kurulmuş olması, komisyon sürecinin ve yargılamanın çok uzun sürmesi, hukuka aykırı bir şekilde ihraç edilen kamu emekçilerinin mağduriyetini giderek artırmaktadır.
Olağanüstü Hal İnceleme Komisyonun görev süresi 26. 12. 2019 tarihli Resmi Gazete yayımlanan 2019/443 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararı ile 7075 sayılı Kanunun 3. maddesince bir yıl süreyle uzatılmıştır.

OHAL İşlemlerini İnceleme Komisyonu derhal lağvedilmeli, özel yetkili mahkemeler kaldırılarak davalar genel yetkili mahkemelerde görülmeli, öncelikle hakkında soruşturma,
dava açılmayan, takipsizlik kararı bulunan bütün kamu emekçileri görevlerine iade edilmelidir.

OHAL İşlemlerini İnceleme Komisyonunun görev süresinin 1 yıl daha uzatılması, aynı zamanda OHAL hukuksuzluğunun devam ettirilmesidir.
Haksız, hukuksuz bir şekilde görevlerine son verilmiş olan kamu emekçileri derhal görevlerine başlatılmalı, adaletsizlik son bulmalıdır.
OHAL Komisyonunun Kararlarına İlişkin Bilgi Notu