ÜMİT AKÇAY: EKONOMİK VE SİYASİ KRİZ DERİNLEŞİYOR (15. 04. 2019)

237

2019’un ilk işsizlik verisi bugün
[

Genç İşsizlikte RekorAncak özellikle genç işsizlik verisi rekor kırarak, 2008-2009 krizindeki seviyeyi aştı.

Kentli İşsizlikTarım dışı işsizlik oranı ise yine 2008-2009 krizine yaklaşmış durumda.

2018 – 2019 KriziGeçtiğimiz ay açıklanan ekonomik büyüme verileri, 2018-2019 krizinin, ekonomi yönetiminin ileri sürdüğü gibi Ağustos’taki döviz krizi ile başlamadığını ortaya koymuştu. Ağustos’taki döviz krizi, genel kötüleşmeyi hızlandıran bir katalizör işlevi görmüştü.

Son açıklanan sanayi üretimi ve işsizlik verileri de bunu destekliyor. Aşağıdaki grafikte, işsizlik oranı ve toplam sanayi üretimi verileri var. İşsizlik verisi sol eksenden, sanayi üretimi verisi sağ eksenden takip edilebilir. Sanayi üretimi verisi, ekonomik kriz eğiliminin 2017’nin sonundan itibaren, işsizlik verisi de 2018’in ilk çeyreğinden sonra başladığını gösteriyor. Her iki veri de Ağustos’taki döviz krizi sonrasında krizin hızla derinleştiğini teyit ediyor.

Ekonomik ve Siyasi Kriz Derinleşiyorİşsizlik verisinde henüz zirve noktasının çok gerisindeyiz. Bu krizin sosyal ve siyasi açıdan daha da sertleşeceğini ifade ediyor. Böyle bir ortamda sert bir ekonomik paketin açıklanması, iktidar için, iktidarını sürdürmenin koşullarının altını oyan bir adım olur. Açıklasa bile uygulayabilmesi oldukça zor. Geçtiğimiz hafta açıklanan
[

söylediğimi yineleyerek bitireyim. Mevcut iktidar koalisyonunun dört buçuk yıl boyunca seçimsiz bir şekilde bu krizi atlatması giderek zorlaşıyor.

15 NİSAN 2019 – KRİZ NOTLARI