UZUN SOLUKLU MÜCADELEMİZ SONUÇ VERDİ. . .

226


Sendikamız, kurulduğu günden bugüne kadar yargı emekçilerinin sorunları ve taleplerinin karşılanması yönünde mücadele yürütmüştür.
Adalet Bakanlığı merkez ve adliyelerde mübaşir olarak görev yapan yargı emekçilerinin Genel İdare Hizmetler Sınıfına alınması talebi de sendikamızın çok uzun bir süredir gündemde tuttuğu taleplerden birisi olmuştur. Bugüne kadar birçok kez eylem ve etkinlikler düzenlenmiş, imza kampanyaları, Meclis görüşmeleri vb. yollarla konu gündeme taşınmıştır.
Son olarak 15. 01. 2019 tarihinde Adalet Bakanlığıyla yapılan görüşmemizde bir kez daha ifade edilmiş ve sunduğumuz raporda;
“Adalet Bakanlığı merkez ve adliyelerde mübaşir olarak görev yapan yargı 657 sayılı Devlet memurları Kanunun 36. Maddesinin VIII. Bendinde Yardımcı Hizmetler Sınıfı içerisinde yer almaktadır. İlgili yönetmeliklerde tanımlanan kalem hizmetleriyle ilgili işler, mahkemeye ait posta ve tebligat işlemleri, evrak dağıtma, duruşmaya hazırlık ve duruşmanın düzenini sağlama gibi adli hizmetlerin yürütülmesi açısından zorunlu ve asli görevlerinin yanında, personel eksikliği gerekçe gösterilerek Adalet Komisyonları tarafından alınan kararlarla veya fiilen görevlerinin dışında çalıştırılmaktadırlar. örneğin birçok adliyede personel yetersizliği nedeniyle hâkim odalarının temizliğinden sorumlu tutulmakta, UYAP için evrak tarama işlerinde görevlendirilmektedirler.

Kadro sınıfı ve özlük haklar olarak yardımcı hizmetler sınıfında yer alması nedeniyle; büyük bir kısmı yüksekokul mezunu olduğu halde üst derece, kademelere yükselememekte, ek gösterge alamamakta, düşük maaş almaktadırlar. Bu durum maddi/manevi hak kaybına neden olmaktadır.
Adalet Bakanlığı ile sendikamız Büro Emekçileri Sendikası arasında imzalanan tüm Kurum İdari Kurulu tutanaklarında “Yardımcı Hizmetler Sınıfında yer alan mübaşirlerin Genel İdare Hizmetleri Sınıfına geçirilmelerinin sağlanması” karar altına alınmış, Bakanlık tarafından Başbakanlığa sunulan 3. Yargı Paketinde bu yönde düzenleme olmasına rağmen, TBMM’ye sevk edilen tasarıda bu hususa yer verilmemiştir.
Mübaşir kadrosunun Yardımcı Hizmetler Sınıfından çıkartılarak Genel İdare Hizmetleri Sınıfına dâhil edilmesi konusunda yeniden bir düzenleme yapılması gerekmektedir. “ talebine yer verilmiştir.
6 Şubat 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 2019650 sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla mübaşir kadro unvanının 657 sayılı DMK’nun 36. maddesinin birinci fıkrasının Genel İdari Hizmetleri Sınıfı başlıklı (I) numaralı bendi kapsamına alınmasına karar verilmiştir.
İnsanca yaşam, güvenceli iş, güvenli gelecek mücadelesini birlikte yürüttüğümüz yargı emekçilerine teşekkür ediyor, bundan sonra da taleplerimiz için büro emekçilerinin onurlu sesi olmaya devam edeceğimizin bilinmesini istiyoruz.
Adalet Bakanlığı’na sunduğumuz