ANKARA 1 NO’LU ŞUBEMİZ: MECLİSTE İŞ GÜVENCESİ İSTİYORUZ!

278

16 Ocak 2019 çarşamba günü Ankara 1 No’lu Şubemiz tarafından, TBMM’de görev yapan danışmanların sorunlarını gündeme getirmek amacıyla, Meclis Dikmen kapısı önünde basın açıklaması yapılmak istenmiş ancak 2911 sayılı Yasa gerekçe gösterilerek açıklamaya izin verilmemiştir.
Basın açıklamasının engellenmesini protesto etmek ve danışmanların sorunlarını kamuoyuyla paylaşmak üzere açıklama Şubemiz binasında gerçekleştirilmiştir.
Genel Sekreterimiz Aziz özkan’ın da katıldığı basın toplantısında açıklama Şube Başkanımız İsmet Meydan tarafından yapılmıştır.
Açıklamanın tamamı:
Değerli Basın Emekçileri, Değerli Meclis Emekçileri;
Parlamentoda, milletvekillerine yasama faaliyetlerine yardımcı olmak üzere 3’er danışman istihdam edilmektedir. Ancak bazı milletvekilleri, danışmanların sözleşmelerinde belirtilen yasama faaliyetlerinde yardımcı olmak üzere danışmanlık yapmak olan iş tanımının dışına çıkan istek ve dayatmalarda bulunmaktadır. Bazı milletvekillerinin danışmanın maaşına kendi belirlediği oranda el koyma, çocuklarının özel bakımı ya da okul taksitini ödetme, kaba ve yaralayıcı, aşağılayıcı davranışlarda bulunma gibi çalışma ahlakına ve etiğine uygun olmayan pratikler sergilendiği kamuoyuna yansımıştır. Bu pratikleri sergileyen milletvekilleri de bileceği gibi çocukların okul taksitlerinin yatırılması ya da özel işlerinin yaptırılmasının yasama faaliyetiyle bir ilgisi yoktur. Ayrıca sayın vekiller sormak isteriz en yüksek memur maaşını alırken danışmanın maaşına el konmasının insani bir izahatı var mıdır? Bu nedenle çalışma ahlakı ve etiği ile hiçbir şekilde uyuşmayan bu gibi keyfi uygulamalardan bir an evvel vazgeçilmelidir. Biz emeğin hakkını savunan bir örgüt olarak bu tür hak ihlallerine karşı sırf iş güvencesi çalıştığı milletvekilinin iki dudağı arasında olduğu için sesinin çıkaramayan danışmanların sesi olmak için mücadele etmeye devam edeceğiz. Danışmanların işyükü ve mesai süresinin belirsiz olması dönem dönem çalışma koşullarında bir çok zorluğa neden olmakta ve aile ilişkilerine kadar sorunlara yol açmaktadır.
Ayrıca TBMM Devlet Memurları Kanunu hükümlerine aykırı bir düzenleme ile aylık ödenen maaş dışında başka haklardan yoksun bırakılan danışmanların, hepsinden önemlisi iş sonu tazminatından dahi mahrum edilmesi Anayasa’ya, ILO sözleşmesine, yasal mevzuata ve uluslararası sözleşmelere aykırılık teşkil ettiğini de buradan ifade etmek isteriz.
İş yasalarının yapıldığı bir kurum olan TBMM’de danışmanlara sırf kıdem tazminatı ödememek için sözleşmelerinin her yıl 31 Aralıkta sonlandırılıp, 2 Ocak’ta yeniden başlatılması çalışma hakkının açıkça ihlalidir. Bir yasama dönemi 5 yılı kapsıyorken bu sözleşmelerin yıllık yapılması alenen hak gaspıdır. Yıllarca bu alanda çalışmış olan bir danışmanın iş akdinin siyasi parti grubunun yahut milletvekilinin parlamentodaki varlığına bağlı biçimde sonlandırılma riskine karşın çalışmasının karşılığı olan iş sonu tazminatı alamamasının hiçbir izahı bulunmamaktadır.
Diğer yandan, sözleşmeli statüde çalıştırılan personelin iş güvencesinin sağlanması ve haksız fesih riskine karşı korunmasının sağlanması da önem arz etmektedir. Bu konuda TBMM’nin bünyesinde çalıştırılan sözleşmeli personelin iş akdinin haksız olarak feshedildiği durumlar için bir güvence mekanizması oluşturulması da gerekmektedir. Ayrıca bu konuda TBMM Başkanlığı da sözleşmelerin haksız feshine olanak tanınmaması için kıstaslar belirlemelidir.
Tüm bu gereklilikleri yapmak üzere TBMM idari teşkilat yapısını ve emeğin haklarını savunan siyasi partileri ve milletvekillerini göreve çağırıyoruz.
Ayrıca, TBMM ve bağlı kuruluşlarda çalışan emekçileri Sendikamız çatısı altında örgütlenmeye ve yukarıda değindiğimiz sorunların çözümü için birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz. çünkü, çalışma koşullarına dair sorunlarımız zorlu ve uzun soluklu bir mücadeleyi gerektirmektedir. Birden fazla sendikanın olduğu, ancak sadece üye kayıt eden, sadece işverene talep ileten ama sendika olmanın gereği olan toplu sözleşme ve grev hakkını kullanmayan sendikacılığın hiçbir kazanım getirmeyeceğini uzun yıllardır görmekteyiz. Tek çaremizin mücadeleci tek bir sendika çatısı altında emeğimizi ortak payda olarak kabul ederek güçlerimizi birleştirmektir.
YAŞASIN öRGüTLü MüCADELEMİZ!YAŞASIN BES!