23 MART DÜNYA METEOROLOJİ GÜNÜ: KURUM EMEKÇİLERİNİN BİRİNCİ ÖNCELİKLİ OLARAK DİKKATE ALINDIĞI, HAKLARININ TESLİM EDİLDİĞİ NİCE 23 MART’LARI KUTLAMAK HEPİMİZİN ORTAK DİLEĞİDİR!

224



1961 yılından günümüze Dünya Meteoroloji Teşkilatının (WMO) kuruluş günü olan 23 Mart tarihi “Dünya Meteoroloji Günü” olarak kutlanmaktadır. WMO her yıl bir tema belirleyerek üye ülkelere duyurmakta ve tüm dünyada seçilen temayla ilgili farkındalık yaratmaya çalışmaktadır. Bu yılın teması “Hava olaylarına hazırlıklı olmak, iklim değişikliğine akılcı çözümler üretmek” olarak belirlenmiştir.
Meteoroloji, bilindiği gibi atmosfer olaylarının gözlemlenmesi ve tahmin edilmesini kapsar.
Yapılan tahminler canlı ve cansız tüm varlıkların hayatına bir şekilde dokunur. Günlük hayatta çok farkına varılmaz ama havayollarıyla uçan veya deniz yollarıyla seyir halinde olanlar için meteorolojik koşullar yaşamsaldır. Teknolojinin gelişmesiyle gözlem ve tahminlerde elektronik cihazlar ve gelişmiş bilgisayarlar kullanılmaya başlanmıştır. Ancak yapılan tüm çalışmaların asıl öznesi halen “insan”dır. Tüm kamu çalışanları gibi meteoroloji çalışanlarının da çözülmeyi bekleyen onlarca sorunu vardır.
– özellikle taşrada nöbet usulü çalışanların mağduriyetleri çok fazladır. Hafta sonu, bayram tatili, resmi tatil gözetmeksizin haftada 40 saatin çok üzerinde çalışan personele hak ettikleri fazla çalışma ücretleri verilmemekte, meteoroloji çalışanları açlık sınırında yaşamaya zorlanmaktadır.
– Daha önceden kurum çalışanlarına ödenen arazi tazminatı, çeşitli gerekçelerle kaldırılmış olup, bu konuda mağduriyet devam etmektedir.
– Kurumun belirli bir personel politikası yoktur. özellikle taşrada hizmetlerin ifasında rasatçı ve istidlalci olarak önemli rol üstlenen çalışanların sayısı, kurumun en önemli insan kaynağı olan Meteoroloji Meslek Lisesi kapatıldığından beri emeklilik vs. nedeniyle hızla azalmaktadır. Bu nedenle uzun yıllar mahrumiyet bölgelerinde çalışanların tayini, eleman yetersizliği gibi gerekçelerle yapılmamaktadır. Kurum “yaşlı” bir hale gelmiştir ve gerekli tedbirler acilen alınmazsa mağduriyet daha da artacaktır.
– Bugünlerde üzerinde çalışma yapılan “Personel Standardı ve Norm Kadro” uygulaması çalışanları huzursuz etmiştir. çalışanlar kendini dışlanmış ve değersiz hissetmektedir.
– 2018 yılı başından beri kurum çalışanlarına az da olsa “Havacılık Tazminatı” ödenmeye başlanmıştır. Ancak bu oranlar havalimanlarında çalışan DHMİ personeline kıyasla oldukça azdır. Üstelik söz konusu tazminat, örneğin Askeri meydanlarda çalışanlara çeşitli gerekçelerle daha az oranda ödenmektedir. Bu tazminatın kapsamının genişletilerek ödeme oranlarının yükseltilmesi Kurum çalışanlarının menfaatine olacaktır.
– Kurumun bazı başkanlıkları 2016 ve 2017 yılında Ankara’nın Kalaba semtindeki kampüsten Beştepe’deki Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na taşınmıştır. 80 yıldır hizmet verilen Kalaba’daki eski kampüsün inşaat rantına kurban edileceği, Kurumun kapatılarak başka bir Kamu kurumuna bağlanacağı gibi pek çok söylenti çalışanları huzursuz etmekte, Yöneticilerden de bu konularda doyurucu yanıtlar alınamamaktadır. Kurumun geleceği ile ilgili bu belirsizlikler de çalışanlar için sürekli bir huzursuzluk kaynağıdır.
BES olarak Meteoroloji emekçilerinin taleplerinin dikkate alınmasını, sorunların çözümü konusunda adım atılmasını istiyoruz.
Kurum emekçilerinin birinci öncelikli olarak dikkate alındığı, haklarının teslim edildiği nice 23 Mart’ları kutlamak hepimizin ortak dileğidir.

MERKEZ YÖNETİM KURULU