SİNAN OK: ‘OHAL’İN ZARARLARI ARAŞTIRMASI’NA KATILIN (21. 11. 2017)

205

Bu araştırma kapsamında OHAL sürecinde yaşanan maddi ve manevi zararlara dair veriler derlenecek, OHAL’in değerlendirmesi yapılacak. Üç dakikalık ankete katılım ile herkes araştırmaya görüşünü iletebilir.



Türkiye, 20 Temmuz 2016’da girdiği OHAL döneminden henüz çıkabilmiş değil. 20 Ocak 2018 tarihine kadar uzatılan OHAL kapsamında ortaya çıkan ekonomik ve politik sonuçlar devasa sorunlara yol açmış durumda. Bir yanda milyonları etkileyen yüz bini aşkın kamu ihraçları öte yandan STK’leri, işletmeleri, yerel yönetimleri etkileyen kurum kapatma ve kayyum atama vakaları “olağan üstü işleyişi” sıradanlaştırıyor.
Meclisin görev alanında bulunan birçok başlıkta KHK’ler çıkarıldı, çıkarılıyor, KHK’ler yasal süresi içerisinde ne meclis gündemine alınıyor ne de Anayasa Mahkemesi denetimine açık. Ankara, İstanbul Büyükşehir Belediyeleri gibi istifa yoluyla veya Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyeleri gibi kayyum atanma yoluyla, milyonlarca seçmenin katılımıyla yapılmış seçimler fiilen iptal ediliyor.

OHAL döneminde işsizlik, enflasyon ve faiz oranlarının tek haneliden çift haneliye yükselmesi, grevlerin yasaklanması, ücretlerin reel olarak azaltılması, borçlanmanın artması, cari açık ve bütçe açığının artması gibi “tüm yurttaşları etkileyen” ekonomik geriye gidişler yaşanmaya başlandı. OHAL’in ne zaman sonlandırılacağının bilinmemesi nedeniyle ülke siyasal ve ekonomik bir istikrarsızlığa savruldu. Türkiye’nin “net dış borcu” 2001 krizi öncesi seviyesini (yüzde 31,5) yeniden geçti (yüzde 33,9) ve “brüt borç stoku” yeniden GSYH’nin yarısını (yüzde 51’8) geçti.



OHAL’in ortaya çıkardığı olumsuz sonuçlar uzun bir dönem etkilerini gösterecektir. örneğin kapana medya kuruluşlarının ve derneklerin yeniden oluşumu ve kurumsallaşması için yıllara ihtiyaç olacaktır. Üniversitelerde ortaya çıkarılan
[
KESK

,
[TMMOB
,
[