ETUC: REFERANDUM SONUCU OTORİTERLEŞME ENDİŞESİ YARATIYOR! KESK İLE DAYANIŞMA İÇİNDEYİZ!

223


20 Nisan’da Brüksel’de gerçekleşen
Yürütme Kurulu toplantısında ETUC, 16 Nisan günü Türkiyede 21 Ocak’ta Meclis tarafından kabul edilen Anayasa değişikliklerine ilişkin olarak gerçekleşen referandumun sonuçlarını tartıştı.
Avrupa Sendika Konfederasyonu (ETUC) referandumun açıklanan sonucunu dikkate alırken, konuya ilişkin istişareler yürütmenin önündeki gergin atmosfer, anayasadaki değişikliklerin kapsamı, zayıf çoğunluk ve düzensizlik (yasaya aykırı bir biçimde yüz binlerce mühürsüz oyun sayımlar sırasında geçerli sayılması da dahil olmak üzere) iddialarıni göz önünde bulundurarak konuya ilişkin endişelerini ifade etti.
ETUC yabancı gözlemcilerce yapılmış olan ön önerileri de dikkate aldı. Avrupa Konseyi ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGIT) temsilcileri ön raporlarında endişeleri teyit etme eğilimindeydi. Ocak ayında Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi
“Olağanüstü hal gereği alınan çok sayıda önlem ve Türkiyede temel özgürlükleri zayıflatan kısıtlamalar” nedeniyle sürecin ve yeni Anayasanın meşruiyetinden şüphe duyulabileceğini ifade etmişti. ETUC kamuoyu ile istişare ederek bu konuda harekete geçme kararı vermeden önce yabancı gözlemcilerin raporlarını ve bu konuda yürütülecek olası bağımsız ve şeffaf incelemelerin sonuçlarınI beklemektedir.
Açıklanmış olan başabaş sonuç (%51. 3 leyhte, %48. 6 aleyhte), yeni bir otoriter sürüklenmeye dair endişe yaratabilir.
17 Nisan Pazartesi günü Olağanüstü Hal bir kez daha 90 gün uzatıldı. Ancak başarısız darbe girişiminden dokuz ay sonra, bu türden kapsamlı tedbirlerin sürdürülmesinin meşruiyeti yoktur. Türk yetkililerinin kendilerinin de belittiği gibi 15 Temmuz’dan bu yana, 125,485 kişi yargılanmadan ya da itiraz hakkı olmadan işinden atılmış ya da açığa alınmıştır, 13,260 vatandaş tutuklanmıştır: bugün itibariyle aralarında çok sayıda gazetecinin de bulunduğu 47,555 vatandaşın özgürlükleri elinden alınmış durumdadır.
14 Aralık tarihinde Yönetim Kurulunca oybirliği ile kabul edilen aciklamasinda
ETUC “OHAL kararnamelerinin gözden geçirilmesi, hukukun üstünlüğü ilkesine geri dönülmesi Sendikal Haklar da dahil olmak üzere Temel Normlar ve Haklar ile Uluslararası ve Avrupa Şart ve Sözleşmelerine saygı gösterilmesinin vakti geldi” diye vurgulamıştı.
ETUC, evrensel ve Avrupa insan hakları ilkelerine uygun olmayan idam cezasına karşı resmi itirazini yinelemektedir. Konu hakkında Türkiyede bir referandum başlatmak, Türkiye’nin derin bir biçimde bölünmüş, kutuplaşmış olduğu – referandum sonuçlarının göstermiş olduğu gibi –
ülke içinde ve Avrupa Birliği de dahil olmak üzere dış dünya ile olan ilişkilerinde vatandaşların gerçek kaygılarına değinen üzerinde uzlaşılmış politikalara (iş güvenliği, iş sağlığı ve güvenligi, şiddetin artması gibi konularda) ihtiyaç duydukları böyle bir dönemde bir kışkırtma olabilecektir.
Son olarak, Yürütme Kurulu, baskı görmüş olan sendikacılara destek sağlamak için resmi bir ITUC-ETUC uluslararası dayanışma fonu oluşturulmasına karar vermiştir.
21. 04. 2017[https://www. etuc.org/documents/etuc-statement-outcome-turkish-referendum . WPsOWtKLRn8