ATİLLA ÖZSEVER: TEK ADAMLIK ASLINDA C. BAŞKANLIĞINI KALDIRIYOR’ (14. 03. 2017)

243

Gerek Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, gerekse de AKP, anayasa değişiklikleri ile ilgili yeni sistemi “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” olarak nitelendiriyor. Anayasa profesörü İbrahim Kaboğlu ise, tamamen farklı yaklaşımla cumhurbaşkanlığının da ortadan kaldırılacağını ifade etti.
Son KHK ile Marmara üniversitesi’ndeki görevinden ihraç edilen Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, anayasa değişiklikleri ile ilgili olarak toplumu bilgilendirmek ve aydınlatmak için seminerden seminere, panelden panele koşturuyor. Kaboğlu, önceki gün de (12 Mart Pazar günü) Kadıköy Kent Konseyi’nin Kadıköy Evlendirme Dairesi’nde düzenlediği toplantıda konuştu.
Kısa bir süre önce gözünden bir operasyon geçiren Prof. Dr. Kaboğlu, sağlık sorununa rağmen toplantıya katıldı. Toplantının moderatörlüğünü, SODEV (Sosyal Demokrasi Vakfı) Yönetim Kurulu üyesi Sevil Becan yaptı. Kaboğlu, Becan’ın ve izleyicilerin sorduğu soruları yanıtladı.
Aynı zamanda gazetemizin yazarlarından olan Prof. Dr. Kaboğlu, dünyada siyasal rejimlerle ilgili olarak belli başlı dört sistemin olduğundan söz etti. Bunlar, İsviçre’de uygulanan Meclis Hükümeti sistemi, halen ülkemiz dahil birçok Avrupa ülkesinde uygulanan parlamenter sistem, Fransa’daki yarı başkanlık sistemi ve ABD’deki başkanlık sistemi.
Tüm bunların hepsinde yargı bağımsız bir kurum. Yasama, yürütme ve yargı üç ayrı erk olarak bir yapılanma içinde bulunuyor. Her organ birbirini denetliyor.
Anayasa profesörü Kaboğlu, Türkiye’de getirilmek istenen sistemi ise şöyle açıkladı:
“Anayasa değişikliği ile hükümet lağvediliyor, başbakanlık kalkıyor. Aslında bu yeni sistemde cumhurbaşkanlığı da organ olarak ortadan kaldırılıyor. Hem hükümetin hem de cumhurbaşkanının yetkileri tek bir kişiye devrediliyor. Yürütme, başkanın uhdesinde, yasamanın yetkileri de önemli ölçüde başkana veriliyor. Başkan, aynı zamanda parti başkanı ve yargının oluşumunu da o belirliyor. “
Kaboğlu, daha sonra söyle devam etti: “Yani, bir kişiye tüm yürütme ve yasama yetkileriyle yargıyı güdüleme olanağı veriliyor. Parti ve devlet tek kişinin egemenliğinde olacak. Aslında bu şekilde cumhurbaşkanlığı makamı da kaldırılacak. Ancak bu pek fazla telaffuz edilmiyor. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ise bir kelime oyunu. Osmanlı modernleşmesinde bile böyle bir durum olmadı. “
Anayasanın bir toplumun özgeçmişi olduğunu belirten Prof. Dr. Kaboğlu, “Daha önce birçok kez anayasa değişikliği yapıldı. Bu değişiklikler, toplumun ihtiyaçlarına göre oluştu. İşçilerin, memurların, kadınların mücadelesiyle birçok değişiklik gerçekleşti. Kuşkusuz AB dinamiği de vardı, ancak toplumun ihtiyaçlarına göre bir değişim söz konusu oldu. Şimdi ise tek bir kişinin ihtiyacı dikkate alınıyor” dedi.
Toplantı izleyicilerin sorularına da yanıt verildikten sonra sona erdi.
14. 03. 2017 – BİRGÜN