DÜNYANIN HER YERİNDE İŞÇİLER BİZİMLE BİRLİKTE OHAL’İN SON BULMASINI VE İHRAÇ EDİLEN KAMU GÖREVLİLERİNİN GÖREVE İADE EDİLMELERİNİ İSTEDİ!

231


21 Aralık günü İstanbul Kadıköy’den ‘İşimi, ekmeğimi geri istiyorum’ şiarı ile çıktığımız yolda dünyanın heryerinden işçilerin desteği de bizimleydi.
162 ülke ve bölgeden 181 milyon işçiyi
temsil eden Uluslararası Sendika Konfederasyonu ITUC, yürüyüşümüzün başlayacağı 21 Aralık 2016 günü için küresel eylem cağrısında bulunarak üyesi olan tüm sendika, konfederasyon ve federasyonlardan, Türkiye’de OHAL’in çalışanları keyfi bir biçimde işten çıkarmak, ifade ve örgütlenme özgürlüğünü kısıtlamak amacıyla kullanılmasına son verilmesi çağırısında bulunan protesto mektupları yollamalarını, web sayfalarında ya da sosyal medya hesaplarında 21AralıkEmekçiYürüyüşü hashtagini kullanarak @KESK1995i etiketleyerek dayanışma içinde olduklarını ifade etmelerini istemişti.
Bu çağırıya cevap veren ITUC ve ETUC üyesi sendikal merkezler ve küresel sendika federasyonları, Türkiye başbakanlığı ve cumhurbaşkanlığına, bulundukları ülkelerdeki Türkiye elçiliklerine, keyfi ihraçlara bir son verilmesini, görevden alınanların görevlerine iade edilmesini talep eden ve darbe teşebbüsünün hukukun üstünlüğü ilkesine aykırı uygulamalara gerekçe yapılmaması gerektiği uyarısında bulunan protesto mektupları yolladılar. Bunun yanında pek çok çalışan iş yerlerinde, sendikalarda OHAL’e son verilmesi, KHK’ların geri çekilmesi ve işinden atılanların göreve iade edilmesi taleplerine yer veren dövizlerle fotoğraf cekip, 21AralıkEmekçiYürüyüşü hashtagi ile sosyal medyada paylaşarak, web sayfalarında üyelerine eyleme destek olmaları cağırısında bulunan mesajlara yer verdi. Bazı konfederasyon ve federasyonlar, konfederasyonumuza
yürüşümüzü desteklediklerini ve taleplerimizin arkasında olduklarını ifade eden dayanışma mesajları yolladı.
Baskılara ve olumsuz koşullara rağmen 21 Aralık’ta İstanbul’dan başlayan ve 24 Aralık’ta Ankara’da son bulan yürüyüşümüzde yanımızda olduklarini ileten konfederasyon ve federasyonlardan bazıları şöyle:
KPTU-Kore Kamu Hizmetleri ve Ulaştırma İşçileri Sendikaları Konfederasyonu,
twitter ve facebookta, üyelerinin katılımıyla dayanışma fotoğrafları yayınladı. Eylem örgütlemek için zamanları olmadığı için 21 Aralık günü elçiliğe faks ve protesto mektubu yollama eylemi yaptılar. Ayrıca başbakana mektup yolladılar. Kore Sendikaları Konfederasyonu KCTU, İtalya Sendika Konfederasyonu CGIL , CGTP-IN- Portekiz İşçileri Konfederasyonu, Hollanda Sendika Konfederasyonu FNV, Norveç Sendika Konfederasyonu LO, Amerika Emek Federasyonu ve Endüstriyel Kuruluşlar Kongresi AFL-CIO, Fransa Sendika Konfederasyonları CGT, CFDT, FSU, Solidaires, Egitim Enternasyoneli (EI), Alman Eğitim Sendikası-GEW, İrlanda Sendika Kongresi-ICTU, Portekiz Sendikaları Konfederasyonu CEDOCUT, Avrupa Kamu çalışanları Sendikaları Federasyonu EPSU, İsviçre Sendika Konfederasyonu SGB-USS, İspanya İşçi Konfederasyonu UGT, BASK ülkesi Sendika Konfederasyonu LAB ve ITUC Genel Sekreterliği.