ÖZGÜR ERBAŞ: DOKTORLAR ÇOK ÖNEMLİ, O HALDE EZİYET ÇEKSİNLER (12. 10. 2016)

207

Türkiye’de devlet memurları arasında “stratejik personel” olarak nitelenerek hakları kısıtlanan sadece hekimler, diş hekimleri ve eczacılar. Sağlık Bakanlığı yine yeniden yaptığı düzenlemeyle bu kişilerin eşlerinin yanına atanmalarını yasakladı.
Eşi özel sektörde işçi ya da kendi adına (esnaf, avukat, emlakçı, sigortacı…) çalışan memurlar, belirli bir süre sigortalı olması halinde eşlerinin bulunduğu yere atanabiliyor. Ama “stratejik personelse” bundan yararlanamıyor.
Yetmezmiş gibi stratejik olmayan sağlık çalışanları için de eşlerinin “borç yapılandırması yapması halinde” atamalarının yapılacağı kuralı getirildi. Yani devletin alacağına karşı eşler rehin tutulacak.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, hekimlere yapılan ayrımcılığı inatla yapacaklarını “kusura bakmasınlar” diye izah etti. Ancak burada bir garip durum daha var; hekimlerin durumu aslında kendilerinin önemine göre değil eşlerinin mesleğine göre değişebiliyor.
Yani çok stratejik olan bu personelin eşi mülki idare amiriyse, milli istihbarat, emniyet hizmetlerindense, hâkim, savcı veya Türk Silahlı Kuvvetlerinde subay, astsubay, uzman jandarma, uzman erbaş veya uzman erse, milletvekili, belediye başkanı, muhtar veya noterse sorun yok. Doktor eşinin yanına atanabilir. Dolayısıyla doktorlardan ziyade eşlerinin kim olduğu önemli.
Ama doktorun yine doktor olan eşi mesela özel hastanede çalışıyorsa ya da muayenehanesi varsa işte o zaman atanamaz. Uygulama öyle garip ki Ankara Barosu bile avukat-doktor çiftleri bir araya getirebilmek için dava açmıştı.
Türk Tabipleri Birliği Nisan 2015’te yapılan değişikliğe dava açmış ve yürütmenin durdurulması kararı
[