ONBİNLER FAŞİZME, DARBELERE VE SAVAŞA KARŞI; DEMOKRASİ VE BARIŞ İÇİN ALANLARDA!

254



1 Eylül tarihinde başlayan ve 4
Eylül Pazar günü İstanbul Bakırköy Mitingi ile sona eren
1 Eylül Dünya Barış Günü etkinlikleri için onbinler “Faşizme, Darbelere ve Savaşa Karşı; Demokrasi ve Barış İstiyoruz” şiarıyla ülkenin birçok yerinde çeşitli eylem ve etkinlikler gerçekleştirdi. Alan eylemlerimiz kimi yerlerde OHAL
ve güvenlik bahanesiyle yasaklanmak istense de
“Emek Ve Demokrasi İçin Güçbirliği”
barış talebini güçlü bir şekilde alanlara taşıdı!
İstanbulEmek ve Demokrasi İçin Güç Birliği 1 Eylül Dünya Barış Günü alan etkinliklerini İstanbul Bakırköy Halk Pazarı’nda 4 Eylül Pazar günü gerçekleştirilen miting ile sona erdirdi. Miting barış ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına yapılan saygı duruşu ile başladı.
Mitingde ilk olarak Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile görevden ihraç edilen
Barış İçin Akademisyenler’den Doç. Dr. Hakan Koçak konuştu. Kocaeli üniversitesi’nden 18 arkadaşı ile Barış Günü’nde kamu görevinden ihraç edildiklerini belirten Koçak, “Biz halk için bilim üreten akademisyenleriz. ölü bebek bedenlerinin buzdolaplarında tutulduğu günler yaşadık. Bunun bir insanlık suçu olduğunu düşündük. Barışın yanında olduğumuzu söyledik. Bize pişman mısınız diye sordular? çocuklar ölmesin demekten mi pişman olacağız” diyerek sözlerini sonlandıran Koçak, imzacı diğer akademisyenlerin de barış dileğini iletti.
Koçak’ın ardından 10 Ekim Dayanışma Derneği adına katliamda hayatını kaybeden barış karanfillerimizin yakınları ve 101 gün önce gözaltındayken kayıp edilen Hurşit Külter’in annesi
“Barış çığlıklarını haykırmaya devam edeceğiz”
dedi. Katliamda hayatını kaybeden Güney Doğan’ın babası ise “Onların tek isteği barıştı, bunu haykırmaktan vazgeçmeyin”
diye konuştu.
Konuşmaların ardından, aralarında Konfederasyonumuz Eş Genel Başkanı Şaziye Köse ve Lami özgen’in de bulunduğu Güç Birliği Bileşenleri temsilcileri sahneye davet edilerek ortak açıklama okundu.
Türkçe-Kürtçe ortak açıklamayı gerçekleştiren
KESK İstanbul Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Fadime Kavak, özetle bu savaşın halkların ve emekçilerin savaşı olmadığını belirterek, “Demokrasiyi, laikliği, bağımsızlığı, barışı, eşitliği, özgürlüğü, adaleti savunmak ve gerçeği kılmak için omuz omuza olmaya devam edeceğiz. Eşit, özgür, demokratik bir ortak gelecek için umutluyuz, bir aradayız, kararlıyız. 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde bir araya gelen bizler bir kere daha haykırıyoruz: Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz” dedi.
AnkaraAnkara’da Emek ve Demokrasi İçin Güç Birliği’nin çağrısıyla 3 Eylül Cumartesi günü gerçekleştirilecek 1 Eylül Dünya Barış Günü Mitingi’nin Valilik tarafından mitinge yarım saat kala IŞİD gerekçe gösterilerek “güvenlik” nedeniyle yasaklanması Yüksel Caddesinde protesto edildi. Burada buluşan Emek ve Demokrasi için Güçbirliği basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasında AKP’nin dış politikasının iflas etmesinin sonucu olarak her bölgede güvenlik zafiyeti yaşandığı belirtilirken, OHAL’in derhal kaldırılması
gerektiği belirtildi.
Emek ve Demokrasi İçin Güç Birliği adına basın açıklamasını yapan DİSK İç Anadolu Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün, “Dünya Barış Günü kutlamaları daha önce birçok ilde yasaklanmıştır. Bu antidemokratik uygulamaları buradan kınıyor, OHAL’in kaldırılmasını, darbe girişimi ile hiçbir şekilde ilişkisi olmayan kamu emekçilerinin, akademisyenlerin ve eğitim emekçilerinin, gazetecilerin mağduriyetlerinin giderilmesini buradan haykırıyoruz. Aksi halde bu çılgınlıkta ısrar etmek ülkemizi bir felakete sürükleyecektir. ” dedi
İzmir1 Eylül tarihinde, İzmir’de “Emek ve Demokrasi İçin Güç Birliği” Konak Eski Sümerbank önünde güçlü bir basın açıklaması yaptı. Gündoğdu Meydan’ında planlanan 1 Eylül Mitingi’nin Valilik tarafından OHAL bahanesiyle engellenmesi protesto edildi. Burada bir açıklama yapan KESK İzmir Şubeler Platfotmu Dönem Sözcüsü Hasan Ali Kılıç, her gün kentlerin yakılıp yıkıldığını ifade ederek, barışı savunanların bir araya gelerek sesini yükseltmesi gerektiğini söyledi. Barışın yakın olduğunu belirten Kılıç, “Bugün buradan ülkenin ve dünyanın dört bir yayına sesleniyor ve barış diyoruz” dedi.
KocaeliKocaeli’nde 1 Eylül’ün yasaklanması ve Eğitim-Sen şubemizin bulunduğu binanın polis tarafından ablukaya alınması üzerine, 1 Eylül Dünya Barış Günü basın açıklaması bina içinde yapıldı. Ardından binadan toplu olarak çıkılarak polislerin keyfi uygulaması protesto edildi.
MersinMersin’de özgür çocuk Parkı’nda buluşan coşkulu kitle 1 Eylül Dünya Barış Günü etkinliğine Vedat Türkali anmasıyla başladı. Burada yapılan ortak açıklamada
“1 Eylül’ün Dünya Barış Günü olarak ilan edilmesi üzerinden tam 77 yıl geçmesine rağmen hala ülkemizde ‘kutlu olsun’ diyemiyoruz” denilerek savaş ve baskı politikaları protesto edildi. Ayrıca
Mersin Kadın İnisiyatifi adına konuşan Havva Avcı da Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay’ın toplumun vicdanı olan kadın ve yazarlarından olduğunu ifade ederek “Onlarının tutuklanması bu toplumun vicdanının tutuklanmasıdır” dedi.
EdirneEdirne’de Emek ve Demokrasi İçin Güç Birliği çağrısıyla Edirne Belediye binası 1 önünde toplanan kitle Saraçlar PTT önüne yürüyüş düzenledi.
AdanaAdana’da Emek ve Demokrasi için Güç Birliği’nin düzenlediği mitingde yüzlerce kişi Uğur Mumcu Meydanı’nda bir araya geldi.
Mitinde barış talep eden aydınların ve yazarların tutuklanmasına tepki gösterildi. Konuşmalarda barışın mücadele ile kazanılacağı dile getirildi.
EskişehirEskişehir Emek ve Demokrasi için Güç Birliği’nin çağrısıyla Adalar Migros önünde toplananlar “Savaşa hayır barış hemen şimdi”, “Saray savaş halklar barış istiyor”
sloganlarıyla eyleme başladı.
Basın açıklamasından önce Bertolt Brecht ve Vedat Türkali’den şiirleri okundu. Basın açıklamasına “Bu açıklamayı, dünya barışı için yaşamını feda eden, göğsümüzün en onurlu yerinde taşıdığımız Ernesto Che Guevara’ya ve 97 yıllık ömrünü işçi sınıfı mücadelesine adamış ‘sen bize layıksın, biz de sana’ dediğimiz Vedat Türkali’ye adamak istiyoruz” sözleriyle başlandı. Açıklamada AKP’nin son 1 yıldır sürdürdüğü savaş politikaları ve OHAL bahanesiyle sürdürülen anti demokratik uygulamalar protesto edildi. Ortadoğu’da cihatçılara verilen desteğin çekilmesi, Kürt sorununda barışçıl çözümün önünün açılması ve savaş çığırtkanlığı yapan gerici güruhların karşısında laikliğin yeniden inşa edilmesi gerektiği vurgulandı.
Açıklamanın ardından onlarca beyaz balon barışın sesini yükseltmek için gökyüzüne bırakıldı.
ÇanakkaleEmek ve Demokrasi için Güç Birliği’nin çağrısıyla iskele meydanında toplanan kitle burada basın açıklamasını gerçekleştirdi. Açıklamada “Kan, gözyaşı, tecavüz, yoksulluk ve aklın iflası demektir. Savaş varsa insan hakları, geleceğe umutla bakmak, huzur ve güvenlik içinde yaşam yoktur. Halkların boğazlaşması anlamında savaş, asla yüceltilecek bir şey değildir. Yüceltilmesi gereken sadece insan hayatı ve insan haklarıdır” denildi.
BursaBursa Emek ve Demokrasi için Güç Birliği engellemelere rağmen Baro Lokali’nde toplanarak basın açıklaması yaptı. Açıklamada “Valilik il genelinde yapılacak her türlü etkinliği yasakladığını duyurmuştu. Ama biz demokrasi ve barış’ı savunanlar bu yasakları dinlemeyerek barış’a sahip çıkmak için burada toplandık. Bir ay boyunca iktidar yanlısı gösterilere tüm alanları tahsis edenlerin, ulaşımı dahi ücretsiz hale getirenlerin, sokakta barış talebinin dile getirilmesini yasaklaması, AKP’nin baskıcı, otoriter ve anti demokratik zihniyetini ortaya koyuyor. Bu ülkeye barış gelene kadar, bu ülkede demokrasi tüm kurum ve kurallarıyla işler haline gelene kadar her türlü baskı ve zora direnerek alanlarda olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullanıldı.
DersimDersim Emek ve Demokrasi için Güç Birliği bileşenleri, “Faşizme, darbelere, OHAL’e ve savaşa karşı demokrasi ve barış istiyoruz” yazılı pankart açarak Sanat Sokağı’ndan Seyid Rıza Meydanı’na yürüdü. Saygı duruşunun ardından Emek
ve Demokrasi için Güçbirliği’nin ortak metni okundu.
WanVan Emek ve Demokrasi bileşenleri öncülüğünde Feqiye Teyran Parkı’nda bir araya basın açıklaması gerçekleştirdi. “Faşizme darbelere, OHAL’e, savaşa hayır demokrasi ve barış” pankartı açan kitle üzerlerinde “Yaşasın özgürlük, yaşasın barış, yaşasın eşitlik” yazıları olan beyaz tişörtler giydi.
ErzurumErzurum Emek ve Demokrasi için Güç Birliği bileşenlerİ İHD Şube binasında basın toplantısı gerçekleştirildi.






























































kck/bodybykrnkck/htmlbyk