KOCAELİ ŞUBEMİZDEN ADALET BAKANLIĞI GÖREVDE YÜKSELME SINAVINA TEPKİ

265

Kocaeli Şubemiz, 5 Ocak 2016 Salı günü şube binasında düzenlediği basın toplantısı ile; Adalet Bakanlığı Görevde Yükselme Sınavında sorulan soruların liyakatı esas almaktan uzak, adeta yargı emekçileri ile alay eden cinsten sorular sorulduğuna dikkat çekerek, sözlü sınavların iptal edilmesi ve atamaların yazılı sınav sonucuna göre yapılmasını talep etti.


Açıklamayı okuyan Candan Eryılmaz, “Mülakat uygulamasının kaldırılması veya yapılan mülakat sınavları ile ilgili yargısal denetimi sağlayacak alt yapının tüm unsurları ile oluşturulmasına ilişkin idareyi bağlayan danıştay kararları olmasına rağmen hukuksuzluk devam etmektedir. Adalet Bakanlığı tarafından açılan görevde yükselme sınavlarında ortalama 40 bin yargı emekçisinden koşulları uygun olan 7 bin 818 yargı emekçisi görevde yükselme sınavına girmiş olup, 7 bin 213 kişi barajın üzerinde puan alarak yazılı sınavı kazanmıştır.
Mülakat sınavında sorulan sorular, liyakati esas almaktan uzak olup, adeta yargı emekçileri ile alay eden cinsten sorular olmuştur. Mülakat sınavına giren adaylara “Mehmet Akif Ersoy’un doğduğu apartmanın adı nedir, Atatürk’ün cenaze namazını kim kıldırdı?” şeklinde mesleki bilgi ve birikim gerektirmeyen hatta bilinmesi kültürel açıdan da gerekli olmayan soruların sorulduğu bilinmektedir. Diğer taraftan “Anayasa’nın 17. Maddesini açıklayınız,” şeklindeki sorular genel kültür özelliği taşımamakta, uzmanlık gerektiren bir alan sorusu niteliği taşımaktadır. Dolayısıyla sorulan soruların genel anlamda yazı işleri müdürü seçme niteliği taşımadığı ortadadır.
Büro Emekçileri Sendikası olarak görevde yükselme sınavı ile ilgili olarak Adalet Bakanlığı ile görüşerek sınav sürecinin adaletli sonuçlanması yönündeki taleplerimizi ve kaygılarımızı paylaştık. Sözlü sınav maddesinin iptaline yönelik dava açtık. Binlerce yargı emekçisi sözlü sınav sonuçlarına göre mağdur edilmiştir. Ortaya çıkan bu mağduriyetler aynı zamanda Adaletin tesis edilmesi gereken Adalet Bakanlığına güveni yok etmekte, adaletsizliği meşrulaştırmaktadır. Buradan hareketle Adalet Bakanlığının yargı emekçilerinin mağduriyetini ortadan kaldıracak adımları atmaya davet ediyoruz. Sözlü sınavlar iptal edilmeli ve atamalar yazılı sınav sonucuna göre yapılmalıdır. Süreci takip edeceğiz” ifadelerini kullandı.