GÖKÇER TAHİNCİOĞLU: POSTAL ALTINDAKİ KANITLAR (11. 10. 2015)

226

Polisin gaz sıktığı noktadan uzaklaşırken, gözleri gazdan değil, gördüğü kandan kırmızıya dönmüş kadın ağlayarak haykırıyor:”Hep mi öleceğiz, bizi her biçimde öldürüyorlar, hep mi?”
‘dan gelen HDP’lilerin yer aldığı grubun konumlandığı Ankara Garı’nın hemen sol-ön tarafından, taksi durağının karşısındaki alandan patlama sesi yükseldi. Kaçışmalar, şok dalgası daha geçmeden bu kez gar binasının sağ-ön tarafından, süs havuzunun bulunduğu bölgede ikinci patlama. Yüzleri kan içinde birkaç kişi kaldırımda oturmuş öylece bakıyor. Boğazına bombaya yerleştirilmiş bilyenin saplandığı kadın, “Nefes alamıyorum” diye bağırıyor. Yerlerde kalmış yakınlarına sarılıyor aldığı yarayı bile bilmeyenler. Ne olduğunu anlamadan polisin gazı ve tazyikli suyu geliyor. Gerekçe, polise saldırı olması. Bir şoku bile yönetemeyen, saldırıya uğramış insanlara gaz sıkan anlayışın yanlışlığını araya bağıra-çağıra girenler anlatmaya çalışıyor. Gaz sıkılması, alanın dibindeki ambulansların gelişini geciktiriyor. Götürülenlerden bir bölümünün yaşayamayacağı daha sedyeye konulurken anlaşılıyor. Dizine, sırtına, koluna bilyeler girmiş, kanlar içindeki insanlar ambulansları meşgul etmemek için yavaşça yürüyerek hastaneye gitmeye çalışıyor. Yerdekilere kalp masajı yapanlar, polisin gaz sıkmasını engellemeye çalışanlar, yerdeki yaralıları kaldırmaya çalışanlar. Herkes ama herkes ağlıyor.
* * *
Görgü tanıklarının anlatımları,

suikastından bu yana alışık benzer görüntülere. çevik kuvvet, tepkiler sertleşince cenazelerin hâlâ yattığı meydandan geriye çekiliyor.
* * *
Gelen bomba imha uzmanları, alanı sonra taramaya başlıyor. Gardan belki yeni çıkmış birinden geriye kalan çanta, seyyar çay arabası hepsinin içine tek tek bakılıyor. MOBESE kameralarının görüntü çektiği neredeyse kesin. Burası Ankara’da en yoğun MOBESE kamerasının olduğu noktalardan. O görüntüler incelemeye alınıyor.
* * *
Ankara mitinglerinde bu tip bir saldırı ilk kez yaşanıyor. İddialar doğruysa, çifte canlı bomba saldırısı da daha önce yaşamadığımız bir saldırı biçimi. Durmadan artan ölü sayısı, Cumhuriyet tarihinin en kanlı saldırısının yaşandığını gösteriyor. Gayet planlı, alandaki güvenlik zaafları araştırılarak saldırıların gerçekleştirildiğini görmek için büyük bir uzmanlığa da gerek yok. Saldırıları düzenleyen kimse, Ankara polisinin uzun yıllardır toplanma merkezinde değil, mitingin yapılacağı alana kortejler girerken arama yapıldığını biliyor. Gar önünde toplanıldığında herhangi bir ekstra güvenlik önleminin alınmadığını da. Hastanelerden acı