KOCAELİ ŞUBEMİZDEN VARDİYA GENELGESİNE TEPKİ!

282

Kocaeli Şubemiz, 17 Eylül tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren, “Gelir Dairesi Başkanlığı Taşra Teşkilatının Süreklilik Arz Eden Hizmetlerinde çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” ile ilgili basın açıklaması düzenledi.
1 Ekim 2015 Perşembe günü Defterdarlık önünde yapılan ve Şube Başkanımız Gülüzar
Ateş’in okuduğu açıklamada vardiya genelgesine tepki gösterildi.
Şube Başkanımız yaptığı açıklamada; “Yönetmelikle ne amaçlandığı sorusu, bu günden itibaren on binlerce maliye emekçisinin zihnini meşgul etmeye başlamıştır. Vergi dairelerinde 24 saat üzerinden vardiyalı çalışmayı düzenleyen yönetmelikten tam olarak ne hedeflendiği izaha muhtaç olup, 12 saate dayalı vardiya sisteminin yönetmelikte atıfta bulujnduğu 657 Sayılı Yasanın ilgili maddelerine dayanamayacağı ortadadır.
12 saat çalışmanın 6 saatinin karşılığının izin olarak kullanılacağı ifade edilirken kalan 4 saatin ücretlendirilmesi belirsizdir. Yönetmelikte belirtildiği gibi bir uygulama ayda yaklaşık 80 saatlik bir fazla çalışma yaratmakta, 80 saatlik fazla çalışmaların angaryaya dönüşme ihtimali yüksektir. En son AKP hükümeti ile yandaş sendika Memur-Sen arasında imzalanan satış sözleşmesine göre fazla çalışma ücretleri çalışanların yüzde 10’u ile sınırlandırılmıştır. Ayda 50 saat ve çalışanların yüzde 10’u ile sınırlandırılan fazla çalışma ücreti uygulaması angarya çalışmayı derinleştirecektir. Eskiden sadece Denetim Koordinasyon Müdürlüğünce gönüllülük temelinde yapılan işler, Vergi Dairesi Müdürlüklerinin yaptığı yoklama ve tahsilat birimlerini de kapsayacak şekilde düzenlenmektedir.

Kapsam genişlemesinin denetim-yoklama ve tahsilat birimlerindeki maliye emekçileriyle sınırlı kalmayacağı, tüm maliye emekçilerini kapsayacağı açıktır. Haftalık çalışma süresi yasal olarak 40 saat olup günlük 8 saattir. Esnek çalışmanın da önünü açan uygulamada, kalınan fazla mesai karşılığı izin olarak kullandırılacaksa, üretilen hizmete katkı sağlamayacağı ortadadır. Bahsedildiği gibi amaç denetimi arttırmaksa yeteri kadar ve kadrolu vergi denetim memuru alımı yoluna gidilmelidir. 2005 yılından bu yana Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı’nda amaçlanan şey kurumun küçültülmesi ve maliye emekçilerinin tasfiyesidir. Yönetmelik turnpike, kamera sistemi ile performans çalışmalarına paralel olaral esnek, güvencesiz çalıştırmanın da meşrulaştırma ve yaygınlaştırma amacı taşımaktadır. ” ifadelerini kullandı.