ABDULLAH AYSU: 17 NİSAN DÜNYA ÇİFTÇİ MÜCADELE GÜNÜ! (17. 04. 2015)

195

Bugün 17 Nisan, “Dünya çiftçi Mücadele Günü!”
önce neden 17 Nisan günü “çiftçi Mücadele Günü” olarak belirlendi, kısaca anlatayım.
Brezilya’daki Topraksız Kır işçileri (MST), dünya kamuoyunda toprak işgalcisi olarak bilinirler. Evet, onlar toprakları işgal ederler, fakat yaptıkları tam olarak toprak işgali değildir. Yani toprak gaspı yapmıyorlar. Onlar, devletin toprakta sağlayamadığı adaleti, yapamadığı toprak reformunu kendileri gerçekleştiriyorlar. Gerçekleştirdikleri toprak reformuyla kendilerine iş, ailelerine aş, toprak dağılımında ise adaleti sağlıyorlar. Yaptıkları toprak işgallerinde bugüne kadar bir tek mermi atmadılar.
Toprakları, kazma, kürek, bel, tarha benzeri iş aletleriyle ele geçirip, işliyorlar. Başa baş, dişe diş bir mücadele sonucunda toprakları elde ediyorlar. Halen hem toprak işgal etmekte ve üretime devam etmektedirler.
Gelelim Dünya çiftçi Mücadele Günü’nün nasıl ortaya çıktığına. 17 Nisan 1996’da MST’li bir bölüm kır işçisi alttan toprak reformu gerçekleştirmeye çalışırken, 19’u şirket ve devletin güvenlik güçleri tarafından acımasız bir şekilde katledilir. Bu sırada küresel çiftçi örgütü La Via Campesina (çiftçi Yolu) Meksika’da II. Genel Kurulu’nu gerçekleştirmektedir. Acı haber Genel Kurul’da duyurulur, herkes çok üzgündür. Brezilyalı Topraksız Kır İşçileri’nin katledildiği gün olan 17 Nisan’ın bundan böyle çiftçi Mücadele Günü olarak anılması bu genel kurulda kararlaştırılır. O tarihten bu yana 17 Nisanlar çiftçi Mücadele Günü olarak dünya ölçeğinde anılır. La Via Campesina her 17 Nisan için bir tema belirler. Bağlı örgütleri ittifaklarıyla birlikte belirlenen temaya uygun eylemler gerçekleştirirler. Katledilen 19 MST’li kır işçisini anarlar.
17 Nisan Dünya çiftçi Mücadele Günü, öyle resmi kurumlar tarafından belirlenmiş, nutukların atıldığı, göz boyamaya çalışıldığı, yalanların dolanların havada uçuşturulduğu çiftçi günlerinden değildir.
çiftçilerin kendilerinin belirlediği ve her yıl kendilerine zarar veren bir konuyu gündeme taşıdıkları gerçeklikleridir, 17 Nisanlar!
La Via Campesina’nın bu yıl 17 Nisan için belirlediği tema: “Serbest ticarete ve çokuluslu şirketlere karşıyız!”
Bu konu bizi de yakından ilgilendiriyor. Şöyle ki, on yıllar önce ihracata dayalı gelişmeyi esas aldık. Peki, geldiğimiz durum ne? Can Baydarol’a göre, Türkiye’de mal taşıyan bir kamyondaki ürünün ortalama kilogram değeri 1,5 dolar. 1,5 doların yarısı 15 bin yabancı şirkete ait. Yani yerli payı 75 cent. Türkiye’ye gelen kamyondaki bir ürünün ortalama kilogram değeri ise 4,5 dolar. Oluşan bu 6 dolarlık toplam ticarette yerli payı 8’de 1’e denk geliyor. çokuluslu şirketlerin ve serbest ticaretin marifeti işte bu. Bu durum, serbest ticarete kapılarını aralayan tüm ülkelerde benzer.
Bir de en önemlisi, çokuluslu şirketler tarım ve gıdada egemenlik kurdukça çiftçiler toprağını ve mesleğini yitiriyor. Ülkeler gıdada ithalatçı oluyor. La Via Campesina işte bu nedenlerle çokuluslu şirketlere ve serbest ticarete karşı! Türkiye’deki çiftçi Sendikaları Konfederasyonu da 2004 yılından bu yana La Via Campesina (çiftçi Yolu) üyesi.
Dünya çiftçi Mücadele Günü, tüm dünya çiftçilerine kutlu olsun!
17. 04. 2015 – öZGüR GüNDEM