SOMA DAVASI’NIN TAKİPÇİSİYİZ!

333

İ


lk duruşması Manisa’nın Akhisar ilçesinde 13 Nisan’da görülen 301 madencinin hayatını kaybettiği Soma katliamıyla ilgili 8’i tutuklu 45 sanıklı davanın ikinci duruşması bugün Bülent çigeroğlu Kültür Merkezi’nde görüldü.
Bugün (15Nisan) Manisa/Akhisar’da ikinci duruşması görülen davada 13 Nisan duruşmasının aksine yaşamını yitiren işçilerin birinci derecede yakınlarının hepsi duruşma salonuna alındı. Geçen duruşmada ses ve görüntülü bilişim sistemiyle ifade vermeleri tepki çeken sanıklar ise duruşmanın yapıldığı salona getirildi. Soma Kömür İşletmeleri A. Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, maden mühendisleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık, Ertan Ersoy; Soma Kömür İşletmeleri A. Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru, Maden Mühendisi, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, İşletme Müdürü Akın çelik, emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay çelik’ten oluşan 8 tutuklu sanık salonda hazır bulundu.



Tutuklu sanıklar, bulundukları Şakran Cezaevi’nden güvenlik gerekçesiyle gece yarısı alınıp yola çıkartıldı. Asker ve polisin yoğun önlemleri altında sabaha karşı spor salonuna getirilen tutuklu sanıklar, burada kendileri için özel yaptırılan demir nezarethaneye konuldu. Somalı maden işçilerinin aileleri ise sabah saatlerinde tren garından adliyeye doğru “Katiller hesap verecek” sloganlarıyla yürüyüşe geçti. Adliye önüne gelinmesinin ardından davanın kaçırılmak istenmesine karşı dikkatli olacaklarını belirten aileler adalet arayışında başladıkları işi bitireceklerini dile getirdiler.


Emek ve meslek örgütleri de adliye önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasında konuşan Konfederasyonumuz Eş Genel Başkanı Lami özgen ve DİSK Genel Başkanı Kani Beko, davanın takipçisi olacaklarını ifade ettiler. Konfederasyonumuz Eş Genel Başkanı Lami özgen, davada sanıkların eksik olduğunu belirterek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’nın yargılanmadığını söyledi. özgen,
‘Bu davada siyasiler yargılanmadığı sürece adalet hiçbir zaman sağlanmaz‘ dedi.
Neoliberal ekonomi politikaları sonucunda iş güvencesinin azalması, esnek çalışma biçimleri, çalışma koşullarının ağırlaşması, özelleştirme, sendikasızlaştırma, taşeronlaştırma ve redevans sistemi, işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerinin yetersizliği, gerekli denetimlerin yapılmaması, daha fazla kar hırsı gibi konuların Soma katliamına sebep olduğuna dikkat çeken Eş Genel Başkanımız Lami özgen, Soma katliamında hükümetin denetim sorumluluğunun bir kez daha açığa çıktığını belirterek başta Çalışma ve Sosyal GüvenlikBakanı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ve yetkilileri olmak üzere işvereniyle birlikte sorumlu olan herkesin yargı önüne çıkarılması gerektiği dile getirdi. Yeni Soma’ların yaşanmaması için KESK olarak Soma davasını kamu emekçilerinin davası olarak görüyor ve sahip çıkıyoruz diyen özgen, bu davanın zamana yayılmak suretiyle gerçek ve adil bir yargılamadan kaçırılmak istendiğini ancak bu davanın takipçisi olan KESK’in yaşananları asla unutmayacağını ve unutturmayacağını ifade etti. Konuşmaların ardından duruşma salonuna geçildi.
Duruşma, kimlik tespiti ve iddianamenin okunmasıyla devam etti. Duruşmada sanıkların birbirlerini suçladıkları ve toplu bir biçimde sorumluluğu üstlenmedikleri görüldü.
Tutuklu sanıkların olayda kusurlarının olmadığını belirtmesi ve suçu kabul etmemeleri madenci aileleri tarafından ise tepkiyle karşılandı. Aileler tepkilerini ‘Hanginiz suçunuzu kabul ettiniz? Hiç biriniz kabul etmediniz. Tamam suçlu değilsiniz. Suçlu olan biziz.
Onlar değil biz çocuklarımızı öldürdük‘ diyerek ifade ettiler. Duruşma 16 Nisan Perşembe günü devam edecek.