GÖKÇER TAHİNCİOĞLU: KADIN TEMSİLİYETİ KANDIRMACASI (08. 04. 2015)

204

Aday listeleri belirlendi.
Her zaman genel başkanların ofis ışıklarının son gün sabaha kadar yandığı haberleriyle biten uzun bir sürecin en sonunda şanslı 550 vekil Meclis’e girecek.
Ve gözüken o ki ilk günden itibaren yeniden “temsiliyet” sorununu tartışmak durumunda kalacağız.
üstelik, temsiliyet bağlamında tartışacağımız tek konu HDP odaklı baraj sorunu olmayacak.
Temsiliyet konusunda ikinci ana başlık toplumun yüzde 50’sini oluşturan kadınların temsiliyeti, “ötekilerin”, azınlıkların, LGBTİ adayların, Alevilerin, Romanların temsiliyeti sorunsalı.
Bütün partilerin büyük önem verdiğini söylediği kadın temsiliyeti sorununa ayrı bir parantez açmakta fayda var.

Gerçek ne?
ön seçimde “kadın” devrimi yaşandığı söylenen CHP’nin aday listesine baktığımızda 550 adayın beşte birini bile bulmayan 103’ünün kadın olduğunu görüyoruz. Üstelik, ilk 3’te yer bulabilenler sadece 34.
CHP’nin her kentte 3 vekil çıkartamadığı ve oy oranını yükseltse bile çıkartamayacağı düşünüldüğünde, aslında önceki seçimden çok da farklı olmayan bir tablo görüyoruz. Muhtemelen 20’nin altında veya bu civarda kadın CHP’nin Meclis sıralarında yer bulabilecek.
Büyük kentlerin birinci sıralarını kadınlara ayıran ve niyet beyanında bulunan CHP’deki tablo, MHP’de de daha vahim bir biçimde görülüyor.
MHP’nin listesinde sadece 61 kadın aday var.
Bunlardan sadece 4 ila 10 arasındaki kadın adayların MHP’nin oy oranına göre Meclis’e gelebileceğini söylemek yanlış olmaz.

anlayışının ve bu siyasetin yarattıklarının baştan sona değişmesinde gizlidir. 08. 04. 2015 – MİLLİYET