ANTALYA, İSTANBUL VE İZMİR ŞUBELERİMİZDEN 4/C PROTESTOSU

260

Bilindiği üzere, 4/C’li çalıştırmayla ilgili sendikamızın görüş ve talepleri 29. 12. 2014 tarihinde Genel Merkezimizde yaptığımız basın toplantısı ile kamuoyuyla paylaşılmıştı.
özelleştirilen Kamu İşletmelerinden diğer kamu kurum ve kuruluşlarına 657 sayılı Yasanın 4/C maddesine göre nakledilen personelle ilgili 2015 yılına ait Bakanlar Kurulu kararı 31. 12. 2014 günlü Resmi Gazetenin Mükerrer sayısında yayımlanmıştır.
Bu karara göre; “özelleştirilen kamu işletmelerinin devrinden itibaren kurumu satın alan özel sector işverenince 2 yıl içinde sözleşmesi feshedilen işçiler de 4/C’li olabilecekler. özelleştirmeden sonra 4/C’ye geçiş 6 aydan 2 yıla çıkarılmıştır. Halen 4/C maddesine gore çalışmakta olan personel ile bundan sonra 4/C’li olacak personel artık her yıl çıkış-giriş yapmadan ve yeni bir sözleme imzalamadan emekliliği hak edinceye kadar çalışmaya devam edebilecekler. Bu kapsamdaki geçici personel öğrenim durumu ve mesleki becerileri göz önünde bulundurularak istihdam edilirler. Yüzde 70 oranında özürlü çocuğu bulunan personele bir yılda 10 güne kadar mazeret izini verilebilecek. Kadın personele hamileliğin yirmi dördüncü haftasından itibaren ve doğumdan sonraki iki yıl süreyle gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilemez. Engelli geçici personele de isteği dışında gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilemez. ” maddeleri eklenerek düzenlemeler yapılmıştır.
Karara göre mali haklarda herhangi bir değişiklik olmamıştır. Herhangi bir kadro verilmemiştir, 4/C’li personel halen geçici personel statüsünde görülmektedir. “Geçici personele sözleşme ücreti dışında herhangi bir ücret ödenmez’ ibaresi halen durmaktadır ve ek ödeme, döner sermaye ek ödemesi gibi ödemelerden faydalanamamaktadır.
Bugün, Antalya ve İstanbul Şubelerimiz TÜİK Bölge Müdürlüğü önlerinde yaptıkları basın açıklamaları ve İzmir Şubemiz ise Genel örgütlenme ve Eğitim Sekreterimiz Akın Şişman’ın da katılımıyla şubede yaptıkları basın toplantısı ile 4/C’li çalışanların çalışma koşullarının iyileştirilmesini talep etmişlerdir.
Yapılan açıklamalarda; başta güvenceli çalışma hakkı olmak üzere, insanca yaşayacak ücret, ek ödemelerin ödenmesi, servis, yemek, fazla çalışma ücreti ödemelerinin yapılması, performans sisteminin kaldırılması, mobbing uygulamalarına son verilmesi, yıllık ücretli izin haklarının kullandırılması ve angaryanın yasaklanması gibi taleplerimize dikkat çekilmiştir.