ENGELSİZ BİR DÜNYA MÜCADELESİNDE ENGELLİ YURTTAŞLARIMIZIN YANINDAYIZ

283

Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü. Ülkemizde hayat, bedensel ya da zihinsel engeli bulunmayan yurttaşlar için bile çok zor iken engelli yurttaşlar, başta eğitim ve istihdam hakları olmak üzere pek çok haklarından mahrum durumdadırlar.
2120 id=goster name=154db12badd940.jpg”>


286px; 213px; float: ; margin: 5px; /
Engelli olmak, ülkemizde hükümet tarafından ‘tedavi edici’ yaklaşımla ele alınmaktadır. Engelliliği daha çok engelliden kaynaklı ve tedavi merkezli bir sorun olarak görülmesi ise engellilerin ‘normal’ yurttaşlardan farklı ve ‘korunmaya muhtaç’ “eksik kişiler” olarak algılanmasına yol açmaktadır.
Engelli vatandaşlarımızın çalışma yaşamı, eğitim ve sağlık başta olmak üzere kamu hizmetlerine erişim ve kent yaşamına katılım konuları gibi yaşadığı sorunlar gün geçtikçe ağırlaşmaktadır. Bu sorunlar en ağır şekilde kadınlar tarafından hissedilmekte, Türkiye’de hem “kadın” hem de “engelli”
olmak çifte ayrımcılığı ve sömürüyü beraberinde getirmektedir.

Engelli yurttaşlarımızın tüm bu sosyal, ekonomik ve kültürel yaşama katılım konusunda yaşadıkları sorunların ısrarla çözülmemesi, engellilerin ya aile fertlerine bağlı ve bakıma muhtaç olmalarına ya da sorunlarıyla bir başına yalnız kalmalarına neden olmaktadır.
çalışma yaşamına katılım konusunda hükümet tarafından çözülmeyen sorunlar sonucu engelli yurttaşlarımız içerisinde işsizlik oranı çok yüksektir. çalışanların ise çoğunlukla düşük ücretle çalıştığı görülmektedir.
ülkemizde yaklaşık 10 milyon engelli yurttaşımız vardır. Bu doğrultuda, kamu kurum ve kuruluşlarında engelli istihdamında dikkate alınan %4’lük yükümlülük oranının oldukça yetersiz olduğu gayet açıktır.
Kaldı ki bugün bu yükümlülüğün bile yerine getirilmediği, kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen engellilerin oranının sadece %1. 7 seviyesinde olmasından bellidir.
Kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen engellilerin oranı bugün sadece %1. 7’dir. 2003 yılında yürürlüğe giren 4857 sayılı İş Kanunu’nda engelli istihdamında dikkate alınacak yükümlülük oranı %4’e çıkarılmıştır. Bu oran
Kamu binalarında, ulaşımda, ekonomik katılımda yaşanan engellerin ortadan kaldırılması, engelli yurttaşlarımızın eğitim, istihdam ve sosyal yaşama katılımlarının sağlanması;
Yolların, binaların, toplumsal yaşam alanlarının engellilerin ihtiyaçlarına uygun bir şekilde düzenlenmesi, hükümetin acil çözmesi gereken sorunların başında gelmektedir.
Hiçbir koşul aranmaksızın yeni istihdam alanları açılmalı, yasal olarak engelli çalıştırmak zorunluluğu bulunan işyerlerinin denetimleri yapılarak, kurallara uymayanlar hakkında gerekli yaptırımlar uygulanmalıdır.
KESK olarak, iktidar eliyle her geçen gün daraltılan temel hak ve özgürlükler alanının, engelli yurttaşlarımız için daha da daraltılmasına karşı, engelsiz bir için engelli yurttaşlarımızla birlikte mücadele edeceğiz.

Yürütme Kurulu