2024 MAAŞ ZAMMI İKİ AYDA BUHARLAŞTI! İNSANCA YAŞAMAYA YETECEK BİR ÜCRET İSTİYORUZ!

213

2024 Maaş Zammı İki Ayda Buharlaştı! İnsanca Yaşamaya Yetecek Bir Ücret İstiyoruz!

Şubat ayı enflasyon verileri açıklandı.

Bugün açıklanan TÜİK verilerine göre Şubat’ta enflasyon (Tüketici Fiyat Endeksi-TÜFE) aylık %4,53 arttı. Böylece yıllık enflasyon %67,07’ye çıkmıştır. Bağımsız iktisatçılar tarafından kurulan Enflasyon Araştırma Grubu’na (ENAG) göre yıllık enflasyon ise %122 olmuştur.

Bu verilerin genel enflasyon verileri olduğunun altını özellikle çiziyoruz. Gıda, eğitim, ulaştırma ve sağlık gibi tüm vatandaşlar için en temel kalemlerde genel enflasyonu katlayan artışlar yaşanmaktadır.

Nitekim TÜİK verilerine göre Şubat’ta en yüksek artış eğitim harcamalarında yaşanmıştır. Yarıyıl tatilinin ardından okulların açılmasıyla birlikte eğitim harcamalarına fahiş oranlarda zamlar yapılmıştır. Sonuçta eğitim enflasyonu genel enflasyonunun yaklaşık üç katı kadar artarak aylık %12,76 seviyesine ulaşmıştır.

Yine son bir ayda temel tüketim maddelerine ardı ardına yapılan zamlar ise gıda enflasyonunu tetiklemiştir. Gıda enflasyonu şubat ayında genel enflasyonun yaklaşık iki katı kadar artarak %8,25 olmuştur.

Dolayısıyla hem genel enflasyonun hem de tüm ücretli kesimlerin harcamalarında ana kalemlerini oluşturan gıda, sağlık, eğitim, ulaştırma kalemlerinde yaşanan enflasyonun rekor üstüne rekor kırdığı koşullarda tüm ücretli kesimler gibi kamu emekçilerinin ve emekliklerin geliri de gittikçe daha fazla buharlaşmaktadır.

Bilindiği üzere 6 milyon kamu emekçisinin ve emeklinin maaşlarında 2024 Ocak itibari ile %15 artış yapılmıştır. Bugün açıklanan verilere göre ise 2024 yılının ilk iki ayında enflasyon %11,53 artmıştır. Bu durumda kamu emekçilerine ve kamu emeklilerine yapılan %15 maaş zammının üçte ikisinden fazlası sadece iki ayda erimiştir.   

Açlık sınırının 22 bin, yoksulluk sınırının 60 bin TL’yi aştığı koşullarda ortalama kamu emekçisi maaşı 35 bin TL’de, ortalama kamu emekçisi emeklisi aylığı ise 18 bin TL’de kalmıştır.

Öte yandan yıllardır TÜİK tarafından açıklanan enflasyon verileri ile sokakta, çarşıda, pazarda yaşanan gerçek enflasyon arasında adeta bir uçurum yaratılmıştır. Suni TÜİK verilerinin temel alındığı maaş zamları, enflasyon farkları ile tüm ücretli kesimlere, emeklilere yoksulluk ve sefalet tuzağı kurulmuştur.

Bu yoksulluk ve sefalet tuzağından tek çıkış yolu Yoksulluk Sınırı Üzerinde, İnsanca Yaşamaya Yetecek Ücret için mücadeleyi büyütmekten geçmektedir.

Buna göre:

  • Öncelikle tüm kamu emekçilerine brüt 12.147 net 12.055 TL olarak verilen “ilave seyyanen ödenek” taban aylık katsayısına dâhil edilmesini istiyoruz.
  • Maaş artışlarımızda tüm toplumun sahte olduğunu yaşayarak öğrendiği TÜİK rakamlarının değil, yoksulluk sınırının temel alınmasını istiyoruz.
  • Bunun için mevcutta iktidarın “en düşük maaş” olarak ifade ettiği eşi çalışmayan, 2 çocuklu en düşük kamu emekçisi maaşının eş ve çocuk yardımı ve fahiş oranda zamlanan kiralar karşısında bugün artık elzem hale gelen kira yardımı ile dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı üzerine (60 Bin TL üzerine) çıkarılmasını istiyoruz.
  • Bu tutara günün koşullarına uygun olarak yemek, ulaşım, yakacak, çocuğu kreşe giden kamu emekçileri kreş yardımı ilave edilmesini istiyoruz.
  • Maaşlarımızın 2024 yılı mart ayından itibaren her üç ayda bir yoksulluk sınırındaki artış oranına göre güncellenmesini istiyoruz.
  • Her üç ayda bir açıklanan çeyrek büyüme oranlarının maaşlarımıza yansıtılmasını istiyoruz.
  • Eve dönüş minibüs parasını bile karşılamaya yetmeyen fazla mesai ücretlerimizin aylık çalışma saatimize bölünmesi sureti ile arttırılmasını istiyoruz.
  • Seçim öncesi verilen 3600 ek gösterge ve mülakatın kaldırılması sözlerinin tutulmasını; 1.Dereceye yükselen tüm kamu emekçilerine 3600 ek gösterge verilmesini, kamuda torpile, ayrımcılığa son verilmesi için mülakatın hem işe almada hem de görevde yükselmede kaldırılmasını istiyoruz.

KESK olarak; hangi sendikanın üyesi olursa olsun tüm kamu emekçilerini ve emeklileri yoksulluğa, sefalete karşı ortak mücadeleyi yükseltmeye, Yoksulluk Sınırı Üzerinde, İnsanca Yaşamaya Yetecek Ücret için omuz omuza vermeye çağırıyoruz.

Yürütme Kurulu