YÜKSEK SEÇİM KURULU BAŞKANI SAYIN AHMET YENER İLE GÖRÜŞTÜK…

201

Genel Başkanımız Özer AVANAŞ ve Genel TİS ve Hukuk Sekreterimiz Cengiz YILMAZ, Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sayın Ahmet YENER ile görüşme gerçekleştirdi.

26 Şubat 2024 tarihinde gerçekleştirilen görüşmede, Yüksek Seçim Kurulu Emekçilerinin sorun ve taleplerini içeren dosya kendisine iletildi.

Çalışanların Ekonomik/Özlük ve Sosyal Haklarına İlişkin Talepleri:

  • Kurum içerisinde her şeyden önce çalışma barışının sağlanması adına
    hizmetlisinden, memuruna, uzmanına, müdürüne kadar özlük ve mali haklar konusunda bir an önce düzenleme yapılarak çalışan memnuniyeti artırılmalıdır.
  • Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavları en az 2 yılda bir yapılmalı görevde yükselme ve unvan değişikliği yönetmelikleri buna göre düzenlenmelidir. Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarında mülakat isteminin kaldırılarak, yazılı sınavlarda objektif kriterler esas alınmalıdır.
  • Demokrasinin en önemli unsurlarından biri olan seçimler, Yüksek Seçim Kurulu denetiminde il ve ilçe seçim kurulları tarafından yürütülmektedir. Bu işlemleri yürüten il ve ilçe seçim kurulu birimleri, Adliye binalarında hizmet vermekte olup, Adliyelerde yerleşim düzenleri Cumhuriyet Başsavcılıklarınca yapılmaktadır. Yerleşim düzeni yapılırken Seçim Kurulu hizmet birimleri, adliyelerdeki en atıl durumda olan yerler tahsis edilmektedir.  Konu ile ilgili olarak çalışma yapılarak, fiziki koşulların acilen düzeltilmesi gerekmektedir.
  • Seçim işlemlerinin gecikmesinde ileride telafisi mümkün olmayan zararlar doğuracağı işlemler olduğundan, seçimle ilgili iş ve işlemlerde tek imza yetkilisi olan Seçim Kurulu Başkanının aynı zamanda Yargıçlık görevini de yürütmesi sebebiyle, iş ve işlemlerde, Kurul kararları hariç Seçim Müdürlerine imza yetkisi verilmeli.
  • Promosyon sözleşmeleri günün koşullarına uygun güncellenmelidir.
  • 4688 sayılı yasanın “Toplu Sözleşme Kapsamı Başlıklı 28. Maddesinde “Toplu sözleşme kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarını düzenleyen mevcut mevzuat hükümleri dikkate alınarak kamu görevlilerine uygulanacak katsayı ve tazminatlar, ek ödeme, toplu sözleşme ikramiyesi, fazla çalışma ücreti, harcırah, ikramiye, doğum, ölüm ve aile yardımı ödenekleri, cenaze giderleri, yiyecek ve giyecek yardımları ve diğer mali ve sosyal hakları kapsar” düzenlemesine yer vererek, mali ve özlük ve sosyal hakların talep edilmesini sendikalarla paydaşları olan kurumlar arasında yapılacak diyalogla çözümüne olanak tanımıştır. Yerleşik teamüllere göre bir hizmetin üretilmesinde hizmet üretenin işe hazırlanma ve iş yaptığı süre içindeki yemek ihtiyacı, hizmet alan tarafından karşılanması esastır. Dolayısıyla öğlen yemeğinin bütün seçim kurulu personeline ücretsiz olarak verilmesi gerekmektedir.
  • Servis olmayan illerde, ücretsiz servis imkanının sağlanması veya yol ücreti ödenmelidir.
  • En az yılda bir defa kurum içi eğitim verilmelidir.
  • Seçim Kurulu personelinin, Adliye lojmanlarından yararlanmalıdır.
  • Genel ve Yerel Seçim dönemlerinde, seçim personeline mesai haricinde, bir maaş ikramiye verilmelidir.
  • Birçok seçim kurulunda, sadece müdür ya da katip kadrosu bulunmakta olup, seçim işlemleri bu personelle yürütülmektedir. Özellikle seçim kurullarında hizmetli personelin bulunmaması nedeniyle sorunlar yaşanmaktadır. İl ve ilçe seçim kurullarındaki eksik personelin tespit edilerek, personel eksikliğinin giderilmesi gerekmektedir.
  • Personel eksikliğinden dolayı iş yükü kaynaklı oluşan ve oluşabilecek yasal yükümlülüklerinden personelin sorumlu tutulmasının önüne geçilmelidir.