KESK ZONGULDAK ŞUBELER PLATFORMU ÜYELERİNDEN KAMU EMEKÇİLERİNE ÇAĞRI: BU GİDİŞE DUR DİYELİM!

320

KESK Zonguldak Şubeler Platformu tarafından 3 Ocak 2023 Çarşamba günü Vergi Dairesi Başkanlığı önünde düzenlenen basın açıklamasında, TÜİK’in sahte enflasyon rakamları ve Memur Sen’in satış sözleşmesi bir kez daha protesto edilerek tüm kamu emekçilerine bu gidişa dur çağrısında bulunuldu.

KESK Şubeler Platformu adına Şube Başkanımız Alper Kaya tarafından okunan açıklama aşağıdadır:

BASINA ve KAMUOYUNA

NE MEMUR SEN’ İN SATIŞ SÖZLEŞMESİ, NE TÜİK’ İN SAHTE ENFLASYONU!

Değerli Basın Emekçileri,

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), siyasi iktidar eliyle İstatistik bilimini, biz halkı kandırma aracı olarak kullanmaya devam etmektedir. Son yıllarda olduğu gibi, çarşıda ya da pazarda, yani hayatın en sahici yerindeki fiyatların yanına dahi yaklaşamayacak veriler, resmi istatistik olarak karşımıza çıkmaya devam etmektedir. Brüt 161 bin TL maaş alan Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanının bile İstanbul’ da kiralık ev bulamaması ve patates/soğan fiyatlarının düşmediği bilgisini ‘Sadık Abi’den öğrenmesi, içinde bulunduğumuz durumu gözler önüne yeterince sermektedir.

TÜİK dışında talimat ile çalışan bir başka yerin ise Memur-Sen olduğu, yetkili olup imzaladıkları toplu sözleşmelerde tüm kamu emekçileri adına aldıkları zam oranları ve özlük haklardan belli olmaktadır. Alınamayan 3600 ek gösterge, kaldırılmayan mülakat uygulamaları ve niceleri.

Saatler önce açıklanan Aralık ayı enflasyon oranı ile 2023 yılı yıllık enflasyon oranı % 64,77 olmuştur. 25 Kasım 2023 tarihinde resmi gazetede yayınlanan ‘yeniden değerleme oranı’ ise % 58,46’dır. Bu şu anlama gelmektedir; Cumhurbaşkanı eğer yetkisini kullanmaz ve oranı düşürmez ise 2024 yılı boyunca ödeyeceğimiz geçiş garantili otoyolların, emlak vergilerinin, kısacası bütün vergi ve harçların zam oranı % 58,46 olacaktır.

Tüm kamu emekçilerine ve emeklilere çağrımız açık ve nettir. Biz bu gidişe dur demediğimiz sürece, TÜİK bu sahte enflasyon verilerini siyasi iktidarın ihtiyaçları doğrultusunda açıklamaya devam edecektir. BES-AR’ın da açıkladığı gibi, en düşük kamu emekçisi maaşı kira, yakacak, ulaşım gibi sosyal ödemelerle yoksulluk sınırı olan 47 bin TL’nin üzerine çıkarılmalıdır. Artık TÜİK, bu enflasyon verileri ile Türkiye’nin en büyük ‘patronu’ haline gelmiştir.

Yeni yılın ilk günlerinde ve bundan sonra ülke genelinde alanlarda olmaya devam edeceğimizi, insanca bir yaşam, güvenli bir gelecek ve güvenceli bir iş için mücadele kararlılığımızın süreceğini siz basın emekçileri aracılığı ile kamuoyuna duyururuz.

KESK adına
Büro Emekçileri Sendikası Şube Başkanı ve
Dönem Sözcüsü Alper KAYA