BES/AR: KAMU EMEKÇİLERİNİN ENFLASYON SEPETİ ARAŞTIRMASI ARALIK AYI BES TÜFE

358

Sendikamız Araştırma Merkezi BES-AR tarafından her ay hesaplanan “Kamu Emekçilerinin Enflasyon Sepeti Araştırması” Aralık/2023 dönemine ilişkin BES/TÜFE sonuçları aşağıdadır:

KAMU EMEKÇİLERİNİN;
YILLIK GENEL ENFLASYONU: YÜZDE 108,51
YILLIK GIDA ENFLASYONU: YÜZDE 116,94

Kamu Emekçilerinin, enflasyon rakamlarında tüketim sıklıkları da dikkate alınarak hesaplanan “Kamu Emekçilerinin Enflasyon Sepeti Araştırması” sonuçlarına göre;

TÜİK 2023 yılı Aralık ayında TÜFE’de bir önceki aya göre %2,93, bir önceki yılın aynı ayına göre (yıllık) %64,77 artış gerçekleştiğini açıkladı.

Büro Emekçileri Sendikası “Kamu Emekçilerinin Enflasyon Sepeti Araştırması” sonuçlarına göre ise, BES TÜFE de bir önceki aya göre %4,29 bir önceki yılın aynı ayına göre (yıllık) %108,51 artış gerçekleşmiştir.

Hükümetin Kamu Emekçilerine ikinci altı ay için reva gördüğü %6 (TİS) maaş artışı TÜİK’in hesaplamalarına göre 2023 yılı Temmuz-Aralık (birikimli altı aylık) ayı TÜFE rakamı %37,57 ile 31,57 puan gerisinde kalmıştır.

Sendikamızın hesaplamalarına göre ise 2023 yılı ikinci altı ayında (2023 yılı Temmuz-Aralık (birikimli altı aylık) emekçilerin enflasyonu %51,55 olmuştur.

Yani Kamu Emekçileri 2023 yılı Aralık ayında ücretlerinde %45,55 puanlık enflasyon kaybına uğramıştır.

TÜİK 2023 yılı Aralık enflasyonunu %2,93 açıklarken Büro Emekçileri Sendikası (BES) tarafından açıklanan “Kamu Emekçilerinin Enflasyon Sepeti Araştırması” sonuçlarına göre %4,29 olmuştur.

Bu durumda Gıda Enflasyonunda ise;

2023 yılı Aralık ayında Sendikamız BES tarafından açıklanan “Kamu Emekçilerinin Enflasyon Sepeti Araştırması” sonuçlarına göre gıda enflasyonu %3,96 olmuştur.

Mazot gübre ve ilaç gibi girdi fiyatlarındaki fahiş artışlar bazı sebze ve meyve ürünlerinde mevsim gereği de artışların etkisiyle, uygulanan yanlış tarım politikası uygulamaları fiyat artışına neden olmuştur. Aylık Kamu Emekçilerinin Enflasyon Sepetinde Gıda ve Alkolsüz İçecekler grubunun ağırlığının %52,03 olması nedeniyle BES TÜFE aylık gıda enflasyonun da artış devam etmektedir.

Sendikamız BES tarafından açıklanan Kamu Emekçilerinin Enflasyonu yıllık bazda ise; 2023 yılı Aralık ayında %64,77 olan TÜİK enflasyonun 43,74 puan üzerinde gerçekleşerek %108,51 olmuştur.

Yıllık Gıda Enflasyonu ise;

TÜİK rakamlarının 44,93 puan üzerinde tamı tamına %116,94 olmuştur.

İktidarın fiyatları ayarlama birimi işlevini gören TÜİK, kamu emekçilerinin, kamu emeklilerinin ve diğer emeklilerin ücretlerinin belirleneceği dönemler olan Temmuz ve Aralık aylarında yaptığını yine yapmış, çarşıyı, pazarı ve hane halkının tüketimindeki fahiş artışı görmezden gelmiş ve açıkladığı Aralık ayı enflasyon oranıyla geri dönüşümü olmayan mağduriyete imza atmıştır.

TÜİK’in gerçeklikten uzak bu sahte enflasyon oranı açıklamalarını reddediyoruz!

Emekçilerin artık barınmasına bile yetmeyen açlık sınırındaki bu ücret artışlarına karşı insanca yaşayacak bir ücret talebiyle 15 Ocak’ta örgütlü bulunduğumuz bütün iş yerleri önlerinde ve alanlarda basın açıklamaları gerçekleştireceğiz.

Yapacağımız eylemlere bütün kamu emekçilerini ve emeklilerini destek vermeye davet ediyoruz!