BES-AR: KAMU EMEKÇİLERİNİN ENFLASYON SEPETİ ARAŞTIRMASI KASIM AYI BES TÜFE

356

BES-AR: Kamu Emekçilerinin Enflasyon Sepeti Araştırması Kasım Ayı BES TÜFE:

Sendikamız Araştırma Merkezi BES-AR tarafından her ay hesaplanan “Kamu Emekçilerinin Enflasyon Sepeti Araştırması” Kasım/2023 dönemine ilişkin BES/TÜFE sonuçları aşağıdadır:

KAMU EMEKÇİLERİNİN;
YILLIK GENEL ENFLASYONU: YÜZDE 107,90
YILLIK GIDA ENFLASYONU: YÜZDE 119,95

Kamu Emekçilerinin, enflasyon rakamlarında tüketim sıklıkları da dikkate alınarak hesaplanan “Kamu Emekçilerinin Enflasyon Sepeti Araştırması” sonuçlarına göre;

TÜİK 2023 yılı Kasım ayında TÜFE’de bir önceki aya göre %3,28, bir önceki yılın aynı ayına göre (yıllık) %61,98 artış gerçekleştiğini açıkladı.

Büro Emekçileri Sendikası “Kamu Emekçilerinin Enflasyon Sepeti Araştırması” sonuçlarına göre ise, BES TÜFE de bir önceki aya göre %5,80 bir önceki yılın aynı ayına göre (yıllık) %107,90 artış gerçekleşmiştir.

Hükümetin Kamu Emekçilerine ikinci altı ay için reva gördüğü %6 (TİS) maaş artışı TÜİK’in hesaplamalarına göre 2023 yılı Temmuz-Kasım (birikimli beş aylık) ayı TÜFE rakamı %33,66 ile 27,66 puan gerisinde kalmıştır.

Sendikamızın hesaplamalarına göre ise 2023 yılı ikinci altı ayında (2023 yılı Temmuz-Kasım (birikimli beş aylık) emekçilerin enflasyonu %45,31 olmuştur.

Yani Kamu Emekçileri 2023 yılı Kasım ayında ücretlerinde %39,31 puanlık enflasyon kaybına uğramıştır.

TÜİK 2023 yılı Kasım enflasyonunu %3,28 açıklarken Büro Emekçileri Sendikası (BES) tarafından açıklanan “Kamu Emekçilerinin Enflasyon Sepeti Araştırması” sonuçlarına göre %5,80 olmuştur.

Bu durumda Gıda Enflasyonunda ise;

2023 yılı Kasım ayında Sendikamız BES tarafından açıklanan “Kamu Emekçilerinin Enflasyon Sepeti Araştırması” sonuçlarına göre gıda enflasyonu %4,16 olmuştur.

Mazot gübre ve ilaç gibi girdi fiyatlarındaki fahiş artışlar bazı sebze ve meyve ürünlerinde mevsim gereği düşmesi gerekirken, uygulanan yanlış tarım politikası uygulamaları fiyat artışına neden olmuştur. Aylık Kamu Emekçilerinin Enflasyon Sepetinde Gıda ve Alkolsüz İçecekler grubunun ağırlığının %52,03 olması nedeniyle BES TÜFE aylık gıda enflasyonun da artış devam etmektedir.

Sendikamız BES tarafından açıklanan Kamu Emekçilerinin Enflasyonu yıllık bazda ise; 2023 yılı Kasım ayında %61,98 olan TÜİK enflasyonun 45,92 puan üzerinde gerçekleşerek %107,90 olmuştur.

Yıllık Gıda Enflasyonu ise;

TÜİK rakamlarının 52,79 puan üzerinde tamı tamına %119,95 olmuştur.

Değerli Basın Emekçileri, Değerli Kamuoyu;

5 Haziran 2023 tarihinde TÜİK Mayıs ayı Enflasyon rakamlarını açıklamış, biz de BES olarak; “TÜİK yöntem değişiklikleri ile enflasyon oranlarını olduğundan düşük göstermeye devam ediyor. Bedelini tüm halkımız ödüyor. Bilimden uzaklaştıkça Devlet çöküşe gidiyor” demiştik.

Sayın Cumhurbaşkanının Filyos Doğalgaz İşleme Tesisi’nde, 20 Nisan 2023 tarihinde ‘Karadeniz Gazı Devreye Alma Töreni’nde açıkladığı, konutlarda “1 ay ücretsiz, 1 yıl boyunca ise indirimli olacak” müjdesi tamamen seçimlere yönelik bir vaatti.

Bilimden uzaklaşmanın son örneğini de TÜİK’in 29 Mayıs 2023 tarihli kamuoyu duyurusunda görmüştük.

TÜİK Cumhurbaşkanlığı Seçimini mevcut iktidarın kazanmasının hemen sonrasında 29 Mayıs 2023 tarihli kamuoyu duyurusunda “2023 yılı Mayıs ayı TÜFE hesaplamaları kapsamında doğalgaz için ‘sıfır fiyat’ (zero price) yöntemi uygulanacaktır” açıklamasını yapmıştı.Geçerliliği kabul edilmiş endeks teorisi üzerinde çalışan bilim adamlarının hem fikir oldukları kuralın;

  1. Bu fiyat indirimi midir, yoksa gelir desteği midir? Gelir desteğiyse TÜFE’ye almak gerekir.
  2. Bir seferlik fiyat indirimleri TÜFE’ye dahil edilmez.
  3. Halkın ne kadarına etki etmektedir? Konut harici aboneler bu indirim kapsamının dışında tutulmuştur. Doğalgaz abonesi olmayan konutlarda bu indirimden faydalanamamıştırlar.

Bu nedenle biz Büro Emekçileri Sendikası olarak “Doğalgaz indirimi bir seçim vaadidir, bu nedenle Avrupa Devletlerinin yaklaşık bir yıldır uyguladığı bizde ise bir sefere mahsus uygulanan bir gelir desteğidir. Toplumun tamamını da kapsamamıştır. Öyleyse TÜFE hesaplamalarında dikkate alınmaz” demiştik.

Ancak bizi, bilmi duyan, dikkate alan, dinleyen olmadı. Mayıs Enflasyonu ‰4 olarak açıklanmıştı. Bu gün Doğalgaz fiyatını % 478,89 artışlı olarak Enflasyon hesaplamasına dahil edilmiş ancak ne hikmetse Genel Enflasyon bu artışa rağmen %3,28 çıktı. Bu nasıl oluyor aklımız almıyor, TÜİK’in bu konuda bir bilimsel açıklama yapmasını bekliyoruz.

Doğalgazdaki %478,89’luk artışa rağmen enflasyon %3,28 çıktı. Bu nasıl oluyor, aklımız almıyor. Açıklama bekliyoruz!