50 MADDEDE MANİPÜLASYON

910

50 MADDEDE MANİPÜLASYON

Memur-Sen ve hükümet arasında “uzlaşılan”
50 maddede laf çok, kazanım yok!

22 Ağustos tarihinde gündüzün aydınlığında söz kuramayanlar, gecenin karanlığında kameraların karşısına geçtiler. “Hem 11 hizmet kolunda hem de genelde önemli kazanımlara imza attık” yalanlarına sarıldılar!

(Ekte yer alan ayrıntılı analizin temel başlıkları aşağıda özetlenmiştir.

EK_TİS-UZLAŞILAN 50 MADDENİN ANALİZİ

YALANLAR VE GERÇEKLER!

Hizmet Kollarına İlişkin;

11 hizmet kolunda sosyal medyadan “kazanım” diye  paylaşılan başlıklara baktığımızda;

Bunların büyük bölümünün önceki toplu sözleşme maddelerinin olduğu görülmektedir.

Özellikle maddi/ekonomik boyutuyla elle tutulur hiçbir yanı bulunmamaktadır.

Genele İlişkin

Tutanağa bağlanarak uzlaşılan genele ilişkin 50 maddenin:

  • 31 maddesi bir önceki sözleşmenin (2022-2023 yıllarını kapsayan 6. Dönem Toplu Sözleşme) maddeleri ile noktası virgülüne kadar aynıdır.
  • 12 maddesi gene bir önceki sözleşmenin kapsamının kısmen genişletildiği maddelerdir. Buna göre özel hizmet oranları, ek ödeme oranları gibi oranları bazı meslek-hizmet grupları için kısmen arttırılmıştır. Devlete ekonomik maliyetinin mümkün olduğu kadar sınırlanmasına dolayısıyla personele yapılacak artışların en düşük seviyede tutulması temel alınmıştır.
  1. Örneğin, itfaiyecilerin ek ödeme tutarı aylık sadece 95 TL arttırılmıştır. Sözleşmeli personel olarak istihdam edilen teknik personelin ilave ücreti ise sadece 30 TL arttırılmıştır.
  2. 3 ayda bir ödenen toplu sözleşme ikramiyesi aylık ödemeye çevrilmiştir. katsayıda yapılan 2 puanlık artış ile bugünkü rakamlara göre toplu sözleşme ikramiyesi aylık sadece 0.33 TL artmıştır.
  3. Aile yardımı (çalışmayan eş yardımı) göstergesi 2273 olarak kalmıştır. Bu nedenle söz konusu yardımda bir artış olmayacaktır.
  • 7 maddesi ise sözde YENİ eklenen maddedir:
  1. Seçim öncesi Cumhurbaşkanı tarafından verilen 3600 ek gösterge sözü net bir tarihe bağlanmadan” yetkili konfederasyonun katkısıyla çalışma yapılacaktır” ibaresi ile geçiştirilmiştir.
  2. Yıllardır örgütlenmenin ve GREV hakkı ile tamamlanmış gerçek bir toplu sözleşmenin önünde engel olan 4688 sayılı yasanın değiştirilmesi gibi temel bir sorun “çalışma hayatına ilişkin güncel koşullar çerçevesinde gözden geçirilmesi amacıyla çalışma yapılacaktır.” ibaresi ile geçiştirilmiştir.