TİS SANDIKLARIMIZI ÇALIŞMA BAKANLIĞI ÖNÜNE TAŞIDIK!

191

Kamu emekçileri Sendikaları Konfederasyonu 81 ilde kurduğu GREV sandığını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önüne taşıdı. Grev Oylaması sonucunda kamu emekçileri GREV yapılsın dedi.

KESK, 7. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmeleri’nin son gününde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın önünde basın açıklaması yaptı. KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, açıklamayı belirsizlik ortamında yaptıklarına dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı: “İktidarın son teklifi vereceği bugün bu saate kadar henüz toplantı olacak mı olmayacak mı, saat kaçta toplanacak bu belirsizlik içinde bu açıklamayı yapmak zorunda kalıyoruz.”

Bozgeyik, AK Parti iktidarı ile Cumhur İttifakı’nın “yönetememe krizi”nin arttığını ve ekonomik krizin derinleştiğini kaydetti. Hükümetle Memur Sendikaları Konfederasyonu’nun (Memur-Sen) arasında süren görüşmelerin meşruiyetinin kalmadığını söyleyerek, görüşmelerin “demokratik, şeffaf ve katılımcı” bir şekilde yapılmadığını vurguladı. “Adetâ bir toplu sözleşme süreci varmış gibi, müzakere yürütülüyormuş gibi açıklamalar yapılıyor. Bu nedenle bu süreç başından beri demokratik olmayan bir yöntemle gelişiyor. Sadece toplu sözleşme masasında ifade edilen şeyler dışında milyonlarca kamu emekçisinin ve milyonlarca kamu emeklisinin, Türkiye kamuoyunun kapalı kapılar ardında yapılan gizli görüşmeler, Cumhurbaşkanı’nın, Cumhurbaşkanı yardımcısının devreye girdiği ve emekçilere rızanın dayatıldığı kemer sıkma politikalarının dayatılmaya çalışıldığı, Memur-Sen’in de buna ortak olduğu bir süreci kabul etmiyoruz” dedi.

“BU DÜZENİN BÖYLE GİTMEYECEĞİ ORTAYA ÇIKTI”

Eş Başkan Bozgeyik, öncelikli taleplerinin 4688 sayılı Kanun’un değiştirilerek demokratikleştirilmesi, toplu sözleşme görüşmelerinin demokratikleştirilmesi, grev hakkının önündeki engellerin kaldırılmasını olduğunu belirtti. “Bu düzenin böyle gitmeyeceği 12 yıldır ortaya çıktı ve bundan sonra da böyle gitmeyeceği, 1 Ağustos’tan beri devam eden sürece sizler de şahitsiniz, bunun öncelikle değiştirilmesi gerekiyor” diyerek yasanın Ekim ayında Meclis açılınca değiştirilmesi için adım atılmasını talep etti.

Hükümetin ilk iki zam teklifini kabul etmediklerini söyleyen Bozgeyik, Merkez Bankası’nın açıkladığı enflasyon oranlarına güvenmediği için buna uygun adım atmadığına dile getirdi. Maaşların KESK, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu, Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu, İstanbul Ticaret Odası ile Enflasyon Araştırma Grubu’nun açıkladığı gerçek enflasyon sayıları ile yoksulluk sınırına göre belirlenmesi ve sosyal haklarının bu oranda arttırılması taleplerini tekrarladı. Bozgeyik, iktidarın 22 yıl boyunca hiçbir enflasyon, büyüme ve işsizlik verisini öngöremediğine dikkat çekti. Mevcut Hazine ve Maliye Bakanı ile Merkez Bankası Başkanı’nın enflasyonla mücadele programı olmadığına değindi.

KESK, BİRLİKTE MÜCADELEYE ÇAĞIRDI

Bozgeyik, “Masadan kalkmak sokağı boş bırakmak anlamına gelmemelidir. Eğer gerçekten taleplerinizin arkasındaysanız, talep ettiğiniz, demokratik, ekonomik ve sosyal taleplerin karşılanmasını istiyorsanız gelin bugünden itibaren yan yana gelelim; birlikte mücadeleyi büyütelim. Genel grev başta olmak üzere emekçilerin iradesiyle ortaya çıkacak her türlü eylem ve etkinliklerde mücadeleyi büyütme taraftarı olduğumuzu Kamu-Sen ve diğer emek ve meslek örgütleri ile Konfederasyonlara da aynı çağrıyı yaparak, birleşerek, kazanma ruhuyla yan yana gelme çağrımızı tekrarlıyorum” diye konuştu.

CHP’Lİ UYAR: ERDOĞAN’IN KAZANDIĞI SEÇİMLER BU HALKA NE GETİRDİ?

CHP Ankara milletvekili Hasan Efe Uyar, memurların seslerini yükseltmeyi kendilerine görev edindiklerini söyledi. Hükümetin teklifinin kamu emekçileriyle alay etmek anlamına geldiğini kaydeden Efe, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün kazandığı seçim sayısından söz etmesini eleştirdi. Erdoğan’a seslenen Efe, “Recep Tayyip Erdoğan, Saray’daki Sultan; senin kazandığın 13-14 seçim bu halka ne getirdi? Bu halkı ne kadar yoksullaştırdı? Bu halka ne kadar zulmetti, çık onun hesabını ver” dedi. Uyar, seçim kazanmak yerine halkla hak arama mücadelesini sürdürmeyi tercih edeceklerini “Böyle kazançlar bize nasip olmasın” diyerek belirtti. Uyar,  hükümetten memurlara insanca yaşayabilmeleri için teklifte bulunmasını istedi.

TTB GENEL SEKRETERİ BULUT: YOKSULLUĞU ÖNLEMEK ELLERİNDE

Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Vedat Bulut da KESK’in açıklamasını destekledi. Yoksulluk ve açlığın bir “halk sağlığı” sorunu olduğunu söyleyen Bulut, “Bu yoksulluğu önlemek, bu halk sağlığı sorununu gidermek bugün ellerindedir” dedi. Emekli hekimlerin sorunları olduğuna değinerek hekimlerin sorunlarının giderilmesini talep etti.

Platform, açıklamadan önce üyelerine toplu iş sözleşmesi ve grev hakkı için sandık kurdu. Verilen oylar üyelerin ve gazetecilerin önünde sayıldı. Doksan bir üyenin oy kullandığı sandıktan grevli Toplu İş Sözleşmesi için “Evet” sonucu çıktı.