İZMİR ŞUBEMİZ BALÇOVA VERGİ DAİRESİ ÖNÜNDEN SESLENDİ: SERMAYEYE DEĞİL EMEKÇİYE BÜTÇE!

289

İzmir Şubemiz, 28 Temmuz 2023 Cuma günü Balçova Vergi Dairesi önünde basın açıklaması yaparak taleplerini kamuoyuyla paylaştı.

Öne çıkan taleplerden “Zamlar geri alınsın!, Sermayeye değil emekçiye bütçe verilsin!, 8077 Tl seyyanen zam ve tüm ek ödemeler taban maaşa eklensin! Yoksulluk sınırını aşan temel ücret verilsin!” yanı sıra, 2024-2025 dönemini TİS taleplerimiz paylaşılarak, tüm sendikalar ve kamu emekçileri ortak mücadeleye çağrıldı.

Şube Başkanımız Mustafa Güven tarafından okunan açıklama aşağıdadır:

BASINA VE KAMUOYUNA 

SERMAYEYE DEĞİL EMEKÇİYE BÜTÇE

2024-2025 Kamu emekçisine ve emeklisini ilgilendiren TİS Süreci 1 Ağustos’ta başlıyor.

Ancak bizler geçtiğimiz toplu sözleşme sürecinde yandaş sendika tarafından açlığa mahkum edilmekle kalmadık, seçim vaatlerin tutulmaması ve seçim ekonomisinin de bedeli bizlere fatura edildi. Seçimde Doğalgaz bedava dendi sonra faturası memur zamlarından kesildi. Memur ve emekliye vaat edilen zamlar, henüz maaşlara yansımadan; kök maaş uygulaması ve TUİK’in sahte enflasyon rakamları ve 1,1 Trilyonluk ek vergi bütçesi ile yok edildi. irken, akaryakıta gelen ÖTV zamları ile çiftçi batma noktasına geldi.

Emekliye yapılan % 25 zam kök maaşa getirilerek milyonlarca emekli açlığa mahkum ediliyor.

İşçi ve memurlara yapılan sözde zamlar zaten % 20’lik Gelir Vergisi dilimi nedeniyle daha cebine girmeden uçup gitmiştir. Ülke toplam çalışanların % 80 i asgari ücret seviyesine düşürülürken, asgari ücret ise artık açlık sınırı olmuştur. Emekçiler ev kirası, kreş zorunlu giderlerini karşılayamaz hale gelmiş, işçisi emekçisi, çiftçisi esnafı  kredi ve kredi kartı borçları ile bankaların rehini durumuna düşmüştür.

Asgari ücret temel tüketim maddelerine yapılan zamlar, vergi dilimi ve ek bütçe karşısında çoktan açlık sınırının altına düşmüş durumdadır.

Seçimden önce faiz haramdır diyenler bugün faizleri yükseltmek zorunda kalmış, ancak dövizin yükselişini ne faiz politikası ne de ilave vergiler durduramamıştır. Bu da yetmemiş bu ülkenin limanları, demiryolları, yer altı ve yer üstü kaynakları, tarım arazileri uluslararası tekellere yok pahasına satılıyor. Cumhuriyetin kazanımları, ülkenin kaynakları yağma ediliyor. Ülke satılıyor!

Bu ekonomik çöküntünün oluşmasında hiç bir dahili olmayan biz kamu Emekçileri, emekliler ve toplumun kahir ağırlığını oluşturan yoksulları olarak bu ağır bedeli ödemek istemiyoruz.

Bunun için diyoruz ki;

  • Başta Kur Korumalı Mevduat sistemi olmak üzere, Kamu ortaklığında yapılan ve yıllarca devlet bütçesinden ödemesi yapılacak, yol, köprü, hastane vb. adlar altında yapılan döviz garantili ödemeler iptal edilsin. Yıllardır Devlet bütçesinden aldıkları ihalelerle zenginleşen gelir gruplarına servet vergisi getirilsin!
  • Dolaylı Vergiler(KDV, ÖTV) ve Gelir Vergisinde yapılan fahiş artışlar başta akaryakıt, doğalgaz olmak üzere zamlar acilen geri alınmalıdır.
  • Gelir Vergisi % 10 a düşürülerek sabitlenmelidir.
  • Ekonomik kriz bahanesiyle artırılan vergi ve harçlar iptal edilsin, hane halkının tüketimi olan mal ve hizmetlerden dolaylı vergiler kaldırılsın!
  • Ekonomik kayıplarımıza kalıcı çözüm getirilsin, en düşük memur maaşı yoksulluk sınırında belirlensin ve ekonomik büyümeden refah payı verilsin!
  • 3600 ek göstergeden yararlandırılmayan Kamu Emekçilerine 3600 ek gösterge verilsin!
  • Kök maaş uygulaması derhal kaldırılsın. Seyyanen, ilave vb. hangi ad adı altında olursa olsun tüm ek ödemelerin taban maaşa eklensin.
  • İnsan onuruna yakışır bir emeklilik için insanca yaşayacak bir temel ücret belirlensin.
  • Sözde sendika yasası iptal edilsin ve grev hakkı içeren ve tarafların eşit temsiliyetini esas alan sendika yasası çıkarılsın!
  • Kamuya girişler dahil, kurumların açtığı bütün sınavlarda mülakat uygulamasına son verilsin ve liyakat esas alınsın!
  • Saraya, sermayeye, savaş ve güvenlik politikalarına değil emekçilere ek bütçe ve ek zam verilsin!
  • Başta büyük şehirler olmak üzere bütün çalışanlara kira ödeneği, servis hizmeti ve ücretsiz öğlen yemeği verilsin!

KESK ve BES emekçilerin ortaklaştığı 2024-2025 Kamu emekçileri ve emeklilerini ilgilendiren TİS Taleplerimizle işyerlerinden toplanan imzaları bu hafta Çalışma Bakanlığına sunacağız. Ve gerçek TİS Taleplerimizle 1 Ağustos’ta alanlarda olacağız. 10 Ağustos’ta le ilgili alanlara çıkacağız imza kampanyamızı Çalışma Bakanlığına sunacağız. Eğer kayıplarımız giderilmesi TİS Masası oyunlarına, yandaş sendikalara kanmayacağız. 10 Ağustos’ta iş bırakacağız. Bu anlamda işyerlerinden tüm sendikaları ve emekçileri ortak mücadeleye çağırıyoruz. Gelen birlikte grev hakkımız dahil fiili ve meşru hakkımızı kullanalım ve kazanalım. Bütçeden hakkımızı alalım.

BES İZMİR ŞUBESİ