GÖÇ İDARESİ BAŞKANLIĞI’NDA HUKUKSUZ ROTASYON UYGULAMASINA SON VERİLSİN!

2080

Göç İdaresi Başkanlığı’nda yaşanan hukuksuz rotasyon uygulamasına ilişkin Sendikamızın görüş ve talepleri 13 Temmuz 2023 Perşembe günü Genel Başkanımız Bahadır Berdicioğlu tarafından kamuoyuyla paylaşılmıştır.

BASINA VE KAMUOYUNA

Göç İdaresi Başkanlığı’nda Hukuksuz Rotasyon Uygulamasına Son Verilsin!

21 yıllık AKP iktidarı süresince Kamu Emekçilerinin haklarına yönelik saldırılar hız kesmeden devam etmekte, çalışma koşulları gittikçe ağırlaşmaktadır. Anayasa ile güvence altına alınmış haklarımız dahi hiçe sayılmakta, bizleri koruyan maddeler birer birer yasa ve yönetmeliklerden çıkarılarak çalışma yaşamı kuralsızlaştırılmaktadır.  Diğer taraftan kadrolaşma, haksız terfi ve tayinler olağan hale getirilerek hukuksuzluk temel prensip haline getirilmiştir.

Son olarak bu kuralsız ve hukuksuz uygulamaların örneğini Göç İdaresi Başkanlığı’nda görmekteyiz. Başkanlığın yayınladığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği kapsamında il göç uzmanlarının rotasyona tabi tutula

cağı Başkanlık tarafından il müdürlüklerine bildirilmiş, rotasyona tabi personel listesi 03.07.2023 tarihinde yayınlanmıştır. Göç İdarelerindeki personel ihtiyacı, planlaması, personel alımı, becayiş ve tayin uygulamalarıyla karşılanabilir olduğu halde, ihtiyaca göre personel alımı yapılmamakta, becayiş ve tayin talepleri karşılanmamakta ve hiçbir tarafı memnun etmeyen 5 bölgeye ayrılmış bir rotasyon sistemi uygulanmaktadır.

İhtiyacı karşılamayan bu yönetmeliğe Kurumun kendisi bile uyamamakta, rotasyon işlemleri yönetmelikte belirtilen takvimin dışında yapılmaktadır.

Başvuru ve yer değiştirme suretiyle atama dönemine ilişkin yayınlanan esaslar da;

Zorunlu çalışma sürelerine uyulmadığı gibi yayınlanan rotasyon listesi incelendiğinde yönetmelikteki bölgeler arası geçiş maddelerine uyulmadığı görülmektedir. Aynı sürede göreve başlayanlar objektif koşul olmadan ikiye ayrılmıştır. Bir kısmı rotasyon için listeye alınmıştır.

Yönetmeliğe göre üst bölgede olan kişi, talebi olmadan alt bölgeye ve yine talebi olmadan aynı bölgede başka bir ile gönderilemez. Fakat talep olmadan zorunlu rotasyon için kurum liste yayınlamıştır. Neresinden bakarsanız tutarsızlıklarla dolu bir uygulama hayata geçirilmeye çalışılmaktadır.

Büro Emekçileri Sendikası olarak “rotasyon sürgündür” yaklaşımından hareketle bu ve benzeri uygulamalara karşı hukuki mücadeleye paralel olarak, her düzeyde direneceğimizi, iller arası rotasyona karşı her türde meşru mücadelemizi yükselteceğimizin bilinmesini istiyoruz.

Taleplerimiz; Rotasyon uygulamaları derhal durdurulsun, yeni personel alımı yapılsın, becayiş ve tayin hakkı tanınsın, bu haksızlıktan vazgeçilsin!

BÜRO EMEKÇİLERİ SENDİKASI
MERKEZ YÖNETİM KURULU